A Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság – abban az ügyben, amelyben a vádlott indulatból fellökte a sértettet – a 2021. február 4. napján meghozott ítéletében a Veszprémi Törvényszék 2020. október 14. napján kihirdetett ítéletét (a Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően) megváltoztatta akként, hogy a vádlott cselekménye halált okozó testi sértés bűntettének minősül és a szabadságvesztés-büntetés végrehajtási fokozata börtön.

A Veszprémi Törvényszék, mint elsőfokú bíróság ítéletében a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért 3 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség a cselekmény halált okozó testi sértés bűntettének minősítését, a szabadságvesztés-büntetés végrehajtási fokozatának pedig börtönben meghatározását indítványozta.

A Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a cselekmény minősítését illetően osztotta a fellebbviteli főügyészség jogi álláspontját, mert a vádlott elkövetési magatartása nem gondatlan, hanem szándékos volt.

A vádlott ugyanis az utcai kölcsönös szidalmazások után váratlanul, ilyen irányú előzmények nélkül, a védekezésre esélyt sem adva, jelentősebb erővel bántalmazta, lökte el a sértettet, amit igazol a sértett aszfaltra zuhanásának távolsága is. A vádlott cselekménye elkövetésekor fennálló tudata pedig legalább eshetőlegesen átfogta a testi sértés lehetőségét, míg az előre nem látott halálos eredmény tekintetében a hanyag gondatlansága áll fenn. Ezért a másodfokú bíróság a vádlott cselekményét halált okozó testi sértés bűntettének minősítette.

Az elsőfokú eljáráshoz képest jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmény esetén is a 3 év 6 hónap szabadságvesztés megfelelő, annak végrehajtási fokozata azonban a bűntetti kategóriához igazodóan börtön.