Hárommilliárdos kokainfogás a határon

2002.09.27. RTL KLUB Online

Az 50 kiló kábítószert egy pelenkaforgalmazó cég címére feladott gépalkatrészek közé rejtették el. Az anyag, amelyet szeptemberben foglaltak le az ORFK nyomozói, olyan tiszta, hogy háromszoros higításban is forgalomba lehetett volna hozni.

A rendőrség nemzetközi együttműködésből származó információk alapján figyelt fel egy pelenkákat forgalmazó olasz-magyar tulajdonú vállalatra. Gyanúsnak találták, hogy a cég címére a tevékenységi körrel nehezen összeegyeztethetően 17 darab nagy méretű hidraulika-henger érkezett. A vámvizsgálat után kiderült, hogy az alkatrészekbe kilós kiszerelésben összesen 50 kilogramm kokaint rejtettek el.

A vegyészeti vizsgálat megállapította, hogy a kábítószer olyan jó minőségű, hogy azt háromszoros hígítás után is forgalomba lehet hozni, a csempészett drog piaci értéke így eléri a hárommilliárd forintot is. A szállítmány végső címzettje nem a pelenkaforgalmazó vállalat volt, hanem egy olasz cég, melynek tulajdonosa érdekelt az említett magyar-olasz vállalkozásban is.

Az ügyben indított eljárásban őrizetbe is vették a férfit, aki azonban tagadja bűnösségét. Azt állítja, egy barátja kérésére fogadta ő a szállítmányt, és fogalma sem volt, mit rejtenek a hengerek. Vallomása szerint ő azt hitte, a Kolumbiából érkezett alkatrészek utaztatásával csak az volt a céljuk, hogy megkerüljék az uniós vámszabályokat. A rendőrség nemzetközi segítséggel nyomoz a szövevényes ügy felderítése érdekében.