A “rendkívül szorgalmasan szaglászó patkányok” számára alapított svájci Nagy Testvér-díjat idén Zürich kanton rendőrsége, a Q-Sys vállalat, valamint Darien de Verra, a svájci közlekedési és környezetvédelmi minisztérium tisztségviselője és a Club of Bern nyerte el, de arról nem szólnak a beszámolók, hogy a kitüntettetek megjelentek-e a winterthuri Casino-színházban a kedd esti díjkiosztáson.

Az Orwell regényére utaló Nagy Testvér-díjat két éve alapították azok számára, akik az állam, a gazdaság és a kommunikáció területén a legsúlyosabban sértik meg az adatvédelem előírásait, vagy élnek vissza adatokkal. Idén az “Állam” kategóriában a kevéssé megtisztelő kitüntetést Zürich kanton rendőrségének ítélték “a Joufara II. nyomozási adatbankban lévő, biztosítatlan adatokkal való különösen gondatlan bánásmód” nyugtázásaként. Az üzleti élet képviselői közül a Q-sys vállalat az idősek otthonaiban végrehajtott adatgyűjtésével érdemelte ki a szorgos szimatolóknak járó díjat. A kommunikációs díjat Darien de Verra, a környezetvédelmi, közlekedési, energiaügyi és kommunikációs minisztérium különleges feladatokkal foglalkozó osztályának vezetője kapta azért a kijelentéséért, amely szerint a telefonlehallgatásra vonatkozó, éppen csak életbe lépett törvényt meg kellene szigorítani.

Az életmű-díjat a zsűri azoknak ítéli oda, akik egész életükben különös odaadással léptek fel az emberek adatainak kiszimatolása mellett. Ezt a kitüntetést idén a Club of Bern nyerte el: ez állítólag 19 ország államvédelmi és hírszerző szerveinek egyik legtitkosabb egyesülete, amelynek keretében a résztvevők bármiféle politikai ellenőrzés nélkül folyamatosan cserélnek adatokat. Érdemrend jár annak is, aki különösen dicséretes módon száll szembe a szimatolásssal: ezúttal a nyertes egy – természetesen álnéven fellépő – férfiú, aki a burjánzó adatgyűjtés elleni tiltakozásul olyan, nem egészen komolynak szánt elektronikus kártyát talált fel, amelyen különböző módokon pontokat lehet gyűjteni, miközben a tulajdonos névtelen marad.

A Nagy Testvér-díj zsűrije az év közben összeállított lista neveit a közönség elé terjeszti döntésre: idén 54 személy, illetve szerv, vagy vállalat bizonyult érdemesnek az előzetes válogatást végző zsűri listájára. A listát készító testület élén a svájci szakszervezeti szövetség elnöke és egyben szociáldemokrata parlamenti képviselő Paul Rechsteiner, s tagjai között számos ismert politikus és újságíró van. Arról, hogy ők hogyan szimatolják ki ki a szimatolókat, nem árultak el részleteket.