George Bush amerikai elnök kedden aláírta azt a törvényt, amely alapján korszerűsítik a szavazás rendszerét, hogy elkerülhetőek legyenek azok a hibák, amelyek két évvel ezelőtt az elnökválasztás eredményét is megkérdőjelezték. Az elnök számos demokrata és republikánus törvényhozó jelenlétében írta alá a törvényt a Fehér Házban. – A jogszabály erősíteni fogja a nemzet bizalmát abban, hogy minden választó szavazatát számon tartják, a szabályokat következetesen alkalmazzák – mondta az elnök.

A “Segíts Amerikának szavazni” című törvény alapján a szövetségi államok összesen 3,9 milliárd dollárt kapnak az elkövetkező három évben, hogy a perforált szavazócédulákat, illetve az évtizedek óta használt elavult szavazógépeket egy korszerű számítógépes rendszerrel váltsák fel. A régi, alapvetően mechanikus elven működő szavazógépen egy-egy kar elfordításával lehetett voksolni. Az új rendszerben a szavazók a terminálok képernyőjén a megfelelő rubrika érintésével adják le szavazatukat. A november 5-i kongresszusi választásokon néhány helyen, így Maryland állam Montgomery megyéjében már az új technikával szavazhatnak a választópolgárok, de országosan, legalábbis a remények szerint, csak a 2004-es kongresszusi és elnökválasztáson üzemel majd az új rendszer.

2000-ben mindenekelőtt a floridai perforált szavazólapok váltották ki az amerikai választások történetében példátlan jogvitát a voksok újraszámlálása körül, mivel a szavazó akarata számos esetben nem volt egyértelműen azonosítható. Az igen szavazatot a jelöltek neve melletti kis perforált négyzet kiszakítása jelentette, sok esetben azonban a kis négyzet félig-meddig kitépve, lógva maradt a szavazólapon. George Bush elnök győzelmét a Demokrata Párt jelöltjével, Al Gore-ral szemben végül a szövetségi legfelsőbb bíróság döntötte el.