Tizenegy év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte jogerősen a sajtóban magyar “Bonnie és Clyde” néven ismertté vált rablópáros bíróság elé került női tagját, Novák Mária Tündét a Legfelsőbb Bíróság (LB).

A másodfokon eljáró LB ítélete szerint “Bonnie” a büntetés tizenegy éve alatt feltételes szabadságra sem bocsátható. A bíróság Novák Mária Tündét bűnösnek találta: többrendbeli, társtettesként, fegyveresen, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntettében; többrendbeli, bűnsegédként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében; lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésben; felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakban, s ugyancsak társtettesként, jelentős értékre elkövetett lopásban.

A fiatal nő társa, Fekete László – aki néhány nappal elfogásuk előtt, menekülés közben, fegyverével életveszélyesen megsebesítette az őket üldöző egyik rendőrt – őrizetbe vételük után két hónappal, előzetes letartóztatása idején öngyilkos lett cellájában a miskolci börtönben. A bűncselekmény-sorozat azzal kezdődött, hogy egy nyíregyházi bankfiókból – ahol Fekete László biztonsági őrként szolgált – a véletlenek és mulasztások sorozatos egybeesése által kínált lehetőséget kihasználva, mintegy 27,5 millió forintot lopott el a bűnözőpáros.

Ezután Miskolcra helyezték át székhelyüket, ahol álnéven béreltek lakásokat, garázsokat, s miközben fegyveres autórablásokat hajtottak végre, egy nagyszabású bűncselekményre készültek. A bírói testület ítéletének indoklásában kifejtette: nem eltúlzott, hanem szükséges és elégséges az első fokon kiszabott tizenegy év időtartamú szabadságvesztés büntetés. Az indoklás kitér arra is, hogy a bíróság a döntésnél figyelemmel volt a hasonló jellegű bűncselekmények jelenlegi elszaporodottságára, ugyanakkor értékelték a páros férfi tagjának domináns szerepét a bűncselekményekben, azt, hogy a fiatal nő úgymond “belesodródott” a bűncselekmény-sorozatba.