Rövidesen napvilágot lát az a jelentés, amely az állami intézmények átvilágítására rendre jelentős megbízásokat elnyerő Proware legkényesebb cégkapcsolatait hozza nyilvánosságra – tudta meg Keller László közpénzügyi államtitkár környezetéből a Magyar Nemzet. Keller felszólította az állami intézményeket: hozzák nyilvánosságra, hogy milyen eljárással és mennyiért adtak megbízásokat a Proware-nek.

Keller körlevelére egyelőre senki nem válaszolt. A lap úgy értesült, hogy nemcsak a Proware eddigi megbízásai, hanem az iránt is tudakolóznak, hogy milyen cégkapcsolatokkal rendelkezik az átvilágításokat végző Kft. Az államtitkárnak nincs vizsgálati jogköre, csupán tájékoztatást kérhet az érintett intézményektől, állami cégektől. A Magyar Nemzet tegnapi számában megjelent proware-es cégkapcsolat is felkeltette az államtitkárság érdeklődését, viszont a cégtérképről azt mondták a lapnak, hogy nem tartalmazza a Proware leglényegesebb és legkényesebb érdekeltségét. Keller a kancelláriát vezető miniszter, Kiss Elemér figyelmét is felhívta arra, hogy a Proware Kft. feltűnően sok állami megbízást kap, miközben az általuk készített jelentések használhatósága megkérdőjelezhető. A szocialista politikus arról is érdeklődött, hogy az átvilágítások milyen következményekkel jártak, vezettek-e feljelentéshez.

A Népszabadság értesülése szerint a Proware az OEP-t 7,5 millió Ft+áfáért, az MFB-t 65,5 millió Ft+áfáért világította át. A lap úgy tudja, hogy a kft. az egészségügyben újabb megbízáshoz jut. Hamarosan megkezdik az ÁNTSZ átvilágítását. Állítólag a Proware-t az MFB új vezetése úgy fedezte fel, hogy először a pénzintézetnél a számítástechnikai eszközökön őrzött adatok biztonsági mentését, valamint a cég állapotfelmérését végezte el. A bank vezetői elégedettek voltak a munkával, ezután kapott a kft. újabb megrendeléseket. A Proware ügyvezető igazgatója korábban kijelentette, cége szállította a hiteles információkat, és szerinte az átvilágítás eredményeivel a megrendelőnek egyenesen az ORFK-hoz kellett volna fordulnia.