A négy éve tartó jogi csatározásokat lezáró pénteki ítéletet kommentálva sok szakértő szerint az állam kesztyűs kézzel bánt a céggel.

Az egyik trösztellenes ügyekben járatos ügyvéd odáig ment, hogy a Microsoftot egy olyan rókához hasonlította, amely szabad bejárást kapott a tyúkólba, az ítélet ezen annyit szigorít, hogy “megengedi egy bírónak, hogy időről időre megjelenjen a tyúkudvaron egy puskával”, fogalmazott Mark Ostrau a Fenwick & West technológiai jogi cég monopoljogi szakértője. Donald Falk, a Mayer, Brown, Rowe & Maw társtulajdonos-partnere szerint “az üzenet egyértelmű: egy monopóliumnak mindent szabad, legalábbis ez alatt az adminisztráció alatt. Az ítélet lényegében arról szól, hogy ‘bankot raboltál, a pénzt megtarthatod, legközelebb is rabolhatsz, de ne ugyanezekkel a módszerekkel’.”

Egy másik ügyvéd azt rója fel az ítéletnek, hogy nem tesz sokat azért, hogy a Microsoft megtérítse az operációs rendszer piacon lévő riválisainak a törvénytelen eszközeivel okozott kárt. A Microsoft vezető jogásza, Jim Dresler egyelőre konkrétumokra nem kitérve dicsérte a döntést, amely “kemény, de tisztességes kompromisszumot hozott”. Hangsúlyozta, “jelentős elvárások fogalmazódtak meg a céggel szemben, és tudjuk, hogy a végrehajtást árgus szemekkel figyeli majd a kormányzat és a versenytársaink, ezért minden energiánkkal azon leszünk, hogy teljesítsük ezeket az elvárásokat.” Bill Gates pénteki sajtókonferenciáján közölte, nem valószínű, hogy megfellebbezik a döntést.