A Hírközlési Döntőbizottság a Hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény 25. § (1) bekezdése, 88. § és 106. § (3) bekezdése alapján azonosította a jelentős piaci erővel rendelkező (JPE) távközlési szolgáltatókat. Az Európai Unió hatályos távközlés-szabályozási keretrendszerével összhangban a magyar hírközlési törvény lényeges jogokat és kötelezettségeket határoz meg a távközlési piacon piaci szereplők meghatározott csoportjára.

Piaci szegmensenként eltérő többlet kötelezettségeket ró egyes szolgáltatókra annak érdekében, hogy előnyös piaci helyzetükkel ne élhessenek vissza, ne gátolhassák a verseny kialakulását. A piaci szereplők e csoportját a törvény jelentős piaci erővel rendelkező (JPE) szolgáltatókként határozza meg. Ez a fogalom a távközlés-szabályozás legfontosabb, központi eleme. A törvény a távközlési piac egészén belül négy u.n. meghatározó piacot jelöl meg, amelyeken azonosítani kell a JPE szolgáltatókat. Ezek a távbeszélő, a mobil rádiótelefon, a bérelt vonali és az összekapcsolási szolgáltatási piacok. Az azonosítás a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) törvényben meghatározott joga és kötelessége. Jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatónak minősül, aki valamely meghatározó piacon – azon a földrajzi területen, ahol szolgáltatást nyújt – legalább 25%-os részesedéssel bír. A hatóság döntésének meghozatalakor lehetősége van u.n. másodlagos kritériumok, mint a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférés lehetőség, a piaci tapasztalatok, a szolgáltatónak a teljes nemzeti hírközlési piac egészéhez viszonyított pozíciója, a hozzáférési hálózat feletti rendelkezés mértéke, stb., figyelembe vételére, aminek alapján indokolt esetben el lehet térni a 25%-os küszöbtől.

A törvény által megállapított kötelezettségének megfelelően a HDB kidolgozta a JPE szolgáltatók azonosításának Alapelveit. A szolgáltatók képviselői a közzétett tervezetről nyilvános meghallgatáson fejtették ki véleményüket, majd az alapelvek végleges változatának elkészítése előtt a HDB kikérte a Gazdasági Versenyhivatal véleményét is. Az azonosítás alapjául az Alapelveknek megfelelően kidolgozott és adatszolgáltatási kötelezettség előírásával mind a 470 nyilvántartott hírközlési szolgáltatónak kiküldött kérdőívcsomag szolgált. A beérkezett kérdőívek adatainak feldolgozása után, a Gazdasági Versenyhivatal véleményének ismételt kikérése után fogadta el a HDB teljes ülésén a JPE szolgáltatókat azonosító határozatokat.