Összeverekedett egy romákból álló csoport hat rendőrrel Gyöngyösön. A romák állítják, hogy csak családtagjaikat siratták egy kórházban, amikor ütni kezdték őket. A rendőrök viszont azt mondják, a romák támadtak rájuk, ők csak védekeztek. Mindkét fél feljelentést tett az ügyben.

Hat roma származású személy és hat rendőr sérült meg abban az összetűzésben, amely még pénteken pattant ki egy gyászoló gyöngyösi cigány család tagjai és helyi rendőrök között. Lakatos Zsolt, a gyöngyösi önkormányzat kisebbségi bizottságának vezetője hétfőn közölte: az érintett család tagjai súlyos testi sértés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt feljelentést tettek a rendőrök ellen.

A roma önkormányzati képviselő elmondta, hogy összesen mintegy ötvenen elhunyt rokonukat siratták a gyöngyösi Bugát Pál kórházban. Hozzátette, hogy roma szokások szerint a gyászolók a szokásosnál hangosabban fejezték ki fájdalmukat. A verekedés azután tört ki, hogy a kórház biztonsági őrei értesítették a rendőrséget. Ezután ugyanis hat rendőr jelent meg az intézményben, akik a kisebbségi politikus szerint minden indok nélkül rátámadtak a gyászoló roma családra. Lakatos szerint a támadásban a rendőrök súlyos sérüléseket okoztak a családtagoknak, ketten kórházi ellátásra szorultak. A sérülésekről látlelet készült.

A gyöngyösi rendőrkapitány szerint szabályosan jártak el az ügyben: a rendőrök felszólították a hangoskodó csoport tagjait, hogy hagyják el az intézményt. A család tagjai azonban ellenállást tanúsítottak, egyikük a zubbonyánál megragadta az egyik rendőrt, a földre zuhantak és legurultak a lépcsőn. A megtámadott rendőr kollégái társuk segítségére siettek és gumibottal próbálták megfékezni a romákat, de eközben ők is megsérültek. Öt személyt állítottak elő és valamennyiük ellen eljárást indítottak hivatalos személy elleni erőszak miatt. Az őrizetbe vett családtagokat még aznap este elengedték a gyöngyösi rendőrkapitányságról. A Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál hétfőn kora délutánig nem adtak választ az MTI-nek arra a kérdésre, hogy indítottak-e eljárást az üggyel kapcsolatban a romák feljelentése nyomán.