A nyitott forráskódú szoftverek hívei arra a következtetésre jutottak, hogy a Microsoft által elvégzett felmérés is azt mutatja, hogy a szoftveróriás nyitott forráskóddal kapcsolatos PR-taktikája kudarcot vallott, így a nyitott forráskódú közösség már akkor is nyerőre áll a Microsofttal szemben, ha “tartja az irányt”.

A Microsoft belső emlékeztetője a héten került ki az Open Source Initiative (OSI) opensource.org webhelyén – ez már a negyedik Microsoft dokumentum, amelyet az OSI 1998 októbere óta közzétett, árulta el Eric Raymond, az OSI elnöke. “Az anyag hangneme nagyon védekező”, mondja Raymond, “nincsenek ugyan pánikba esve, de a kutatók nem tudtak felmutatni egyetlen érvet sem, ami azt mutatná, hogy ők állnának nyerésre. Sőt, a számok azt mutatják, hogy mi nyerünk, és ehhez elég csak tartani az irányt.” Raymond nem árulta el, kitől kapta a dokumentumot, csak annyit, hogy valóban eredeti dokumentumról van szó.

Az emlékeztető egy telefonos vizsgálat eredményeiről számol be, ahol fejlesztőket, rendszer, hálózati és adatbázis adminisztrátorokat, és olyan cégvezetőket kérdeztek meg, akik döntenek az informatikai vásárlásokról. A megkérdezettek az USA-ból, Brazíliából, Franciaországból, Németországból, Svédországból és Japánból származtak. A vizsgálatból kiderült, hogy földrajzi helyzettől és szakmai körtől függetlenül kedvező a nyitott forráskód és a Linux fogadtatása. 40 százalék hangsúlyozta az “alacsony tulajdonlási költségeket” mint legjobb érvet a nyitott forráskód használata mellett, a második érv pedig az, hogy “a Microsoft alternatívája”.

Az OSI szerint kiderült az is, hogy a Microsoft nyitott forráskód elleni támadásai nemcsak kudarcot vallottak, hanem visszafelé sültek el – a biztonsággal, az olcsósággal immár a nyitott forráskódú közösség szorongathatja a Microsoftot. A vizsgálat egyébként arra utal, hogy a Microsoft két módon lendülhet ismét támadásba: egyrészt a tulajdonlási költségek területén, másrészt – és ez sokkal veszélyesebb – “szabadalomsértési perek tömegével”. Miután a múlt hétvégi döntés azt mutatja, hogy élvezi az állam támogatását, és miután számtalan szabadalom birtokosa, arra koncentrál, hogy bebizonyítsa a nyitott forráskódról, hogy az nem más, mint folyamatos szabadalomsértés, tehát illegális. Raymond szerint ez “használható stratégia”, épp ezért aggasztó is kellőképpen.