Portugália az elsők között szeretné ratifikálni Magyarország európai uniós csatlakozási szerződését – jelentette ki Joao Bosco Mota Amaral portugál parlamenti elnök azután, hogy megbeszélést folytatott Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.

A magyar házelnök tájékoztatta portugál partnerét arról, hogy jövőre a csatlakozási szerződés aláírása után az Országgyűlés ratifikációs delegációkat kíván küldeni az EU-tagállamokba az információcsere elősegítése érdekében. Hozzátette, hogy Magyarország is szívesen látja a portugál parlament azon képviselőit, akik szeretnék az országot közelebbről megismerni. Szili Katalin köszönetet mondott a portugál népnek azért a támogatásért, amelyet mindvégig az EU-csatlakozási folyamatban Magyarországnak nyújtott. – Portugália és Magyarország kézfogása valóban jelképe lehet Európa egyesítésének és az új Európa megteremtésének – fogalmazott a házelnök.

Joao Bosco Mota Amaral arról beszélt, hogy a portugál hajós nép, új világokat fedezett fel a múltban, most pedig – mint mondta – felfedezi Európa középső és keleti részeit. Hangsúlyozta, hogy országa fejleszteni kívánja kapcsolatait Magyarországgal. Mindketten kiemelték, hogy sok téren érdekazonosság van a két ország között, különösen hasonló méretükből adódóan. A házelnök Kertész Imre Nobel-díjas író Sorstalanság című könyvének dedikált példányával ajándékozta meg portugál kollégáját.