A párt annak próbálja a törvényi hátterét megteremteni, hogy egy “polgári és nemzeti értékek alapján működő közszolgálati televízió” is létrejöhessen

A Fidesz médiapolitikusa már hetekkel ezelőtt elkészítette azt a – médiatörvény módosítására vonatkozó – javaslatot, amely a köztévé ideológiai megosztásáról szól, ám a tervezet még Áder János frakcióvezető asztalán fekszik – tudta meg a Népszabadság. A lap úgy értesült: a polgári párt nem új médiatörvényt írt, hanem annak próbálja a törvényi hátterét megteremteni, hogy a baloldalival párhuzamosan egy “polgári és nemzeti értékek alapján működő közszolgálati televízió” is létrejöhessen.

A Szövetség a Nemzetért Polgár Kör szóvivője azt mondta, hogy a tervezetet még pontosítani kell, ám hamarosan az Országgyűlés elé terjesztik. Szemkeő Judit közölte azt is, hogy az általa képviselt polgári kör koordinálásával médiafigyelő csoportot hoztak létre, miután számos jelzést kaptak, hogy a magyar sajtó sok esetben nem az események súlyának megfelelően közli a polgári oldallal kapcsolatos híreket.

A tervek szerint az év utolsó hónapjában napi tizenhét órás műsorral lép színre a Hír TV. Vezérigazgatója Borókai Gábor, az Orbán-kormány volt szóvivője, főszerkesztője Dlusztus Imre, aki korábban a Dél-Magyarország című lap élén állt. A Hír TV leendő munkatársai közül egyelőre csak Philip, a Viva TV egykori munkatársa ismert, de feltűnhet a képernyőn Lovas István is abban az esetben, “ha kemény véleményeket kell ütköztetni”. Az új tévé önálló és fizetős csatorna lesz, ami 1,8 millió háztartásba juthat el.

Húsz, egymáshoz több szálon kötődő, és nehezen átlátható üzleti kapcsolatban álló magánszemély alkotja a Hír Televízió Rt. tulajdonosi körét – értesült a Napi Gazdaság. A kanadai lakhelyű Alex Pocsai mellett felsorakozó magyarok között egyetlen neves gazdasági vagy politikai személyiséget, illetve médiavállalkozót sem lehet fellelni. A befektetők többsége a szállodaiparral és ingatlanforgalmazó cégekkel áll kapcsolatban. A cég kulcsfigurája a részvények negyedét birtokló, és az igazgatóságban is helyet foglaló kanadai Alex Pocsai. Rajta kívül részvényes még Lajos Pocsai is, akinek 7,5 százalékos részesedése van, vagyis a készülő hírtelevíziót működtető cég egyharmada a két – ugyanazon lakcímen bejegyzett – kanadai férfi kezében van. Borókai nem árulta el az eddigi befektetések értékét, csupán annyit közölt, hogy a szükséges technikákat a cég már megrendelte, és rendelkezésükre áll a decemberi starthoz a működésnek helyet adó ingatlan is.