Ötszámjegyű kártérítést kapott egy brit diák volt középiskolájától, mert megbukott az érettségin. A diák azzal érvelve nyerte meg a pert, hogy iskolája nem készítette fel őt megfelelően az érettségire, és a sikeretlen vizsga miatt nem vették fel Anglia egyik első számú egyetemére.

Az angol jogtörténetben még nem fordult elő, hogy egy diák beperelje iskoláját a sikertelen vizsgája, illetve az oktatás hiányosságai miatt. A 20 éves Kathrine Norfolk majdani karrierjének kerékbetörése okán még tavaly nyújtott be kerestet a londoni felső bírósághoz egy nyugat-sussexi bentlakásos magániskola ellen.

Ügyvédei azzal érveltek, hogy a kiváló tanuló, aki középiskolai tanulmányai során miden lehetséges versenyt megnyert latinból, azért nem felelt meg az emelt szintű érettségin – amely Angliában egyben egyetemi felvételi is -, mert az utolsó évben tanára nem készítette fel megfelelően a diákokat a vizsgákra. A tanár hibájából a tanulócsoport valamennyi diákja megbukott. Az iskola ugyan fellebbezett az illetékes vizsgabizottságnál, amely Kathrine jegyét megfeleltre javította, ez azonban kevés volt ahhoz, hogy a többi tantárgyból egyébként kitűnőre illetve jelesre vizsgázó diák az Oxfordi Egyetemen jogot tanulhasson.

A felek végül peren kívüli egyezségre jutottak, miután az intézet igazgatója elismerte, hogy Kathrine latintanára, akit egy évvel korábban vettek fel, nem vette át a csoporttal az emelt szintű érettségi második évének tananyagát. A Daily Mail brit napilap úgy tudja, hogy az iskola 30 ezer font körüli kártérítést volt hajlandó fizetni volt tanulójának, ami valamivel több a lány szülei által kifizetett kétéves tandíjnál.

Az iskola azért kereste a peren kívüli megállapodást, mert egy bírósági ítélettel precedenst teremthetett volna hasonló esetekhez. Márpedig az idei érettségi vizsgák fiaskója miatt – amikoris az egyik vizsgabizottság önkényesen a korábbinál magasabb ponthatárokat állított fel, és emiatt diákok tucatjai estek el a legjobb egyetemektől – újabb kártérítési követelések vannak a láthatáron.