A francia rendőrség csütörtök reggel különösebb erőszak alkalmazása nélkül eltávolította a calais-i Saint-Pierre-Saint-Paul templomban szombat óta tartózkodó csaknem száz kurd menekültet, s a helyi rendőrőrsökre szállíttatta őket.

A hírügynökségi jelentések szerint a békés kiürítéssel sikerült véget vetni a kurdok ötnapos tiltakozó akciójának. A menekültek – akiket egy hete elküldtek egy vöröskeresztes táborból – azért vették be magukat a templomba, hogy lehetőséget kapjanak a továbbutazásra Nagy-Britanniába, ahol széles körben elterjedt vélekedés szerint kedvezőbbek a bevándorlási szabályok.

A rendőrség szerda délig adott határidőt az iraki kurdoknak – akik polgármesteri és egyházi jóváhagyással szombaton telepedtek be az épületbe – a felújítás alatt álló calais-i templom elhagyására. Felajánlották, hogy a csoport tagjai ötnapos menlevelet kapnak – a menekültek egy hónapig érvényes ilyen okmányt követeltek -, s ennek birtokában határozhatnak arról, hajlandók-e politikai menedékjogért folyamodni Franciaországban, vagy a kitoloncolást választják.

A calais-i helyzet azután állt elő, hogy Nicolas Sarkozy belbiztonsági miniszter rendeletére a múlt kedden – 10 nappal az előre jelzett határidő előtt – a sangatte-i menekülttábort lezárták az újonnan érkezők elől. Az új jelentkezőket nem fogadták be az átmeneti táborba, így kerültek Calais utcáira.