Ha a kormány valóban csak három százalékkal emeli a vágott dohány jövedéki adóját, annak komoly egészségügyi, költségvetési és piaci hatása lehet, mivel a saját kezűleg sodort cigaretta jóval olcsóbb lesz a gyárinál – írja a Népszabadság.

A kormány döntése értelmében a gyáraknak 2003 áprilisától a jelenlegi 4200 forint helyett ezer szálanként 4950 forint tételes, illetve 18 helyett 20 százalékos jövedéki adót kell befizetniük a költségvetésbe. Ennek hatására a legkedveltebb árkategóriájú cigarettafélék ára dobozonként 315 forintról 352 forintra nőne. Lehetséges, hogy a drasztikus cigarettadrágulás hatására a fogyasztók egy része áttér az olyan cigarettahelyettesítő cikkek vásárlására, mint amilyen a vágott dohány.

A döntést különös módon maga a kormány könnyíti meg, hiszen a költségvetési törvényjavaslat szerint e termék adója mindössze három százalékkal emelkedik. Ez pedig azt jelenti, hogy a cigaretta és a vágott dohány adóterhelése között jelenleg meglévő hatszoros különbség tovább nő, vagyis a gyári cigaretta sokkal drágább lesz a kézzel sodrottnál. Még az is elképzelhető, hogy a határokon túlról is Magyarországra járnak majd vágott dohányért, hiszen ha a jelenlegi elképzelések valósulnak meg, e termék egész Európában nálunk lesz a legolcsóbb.

A vágott dohány csomagolásán nincs feltüntetve annak kátrány- és nikotintartalma, ráadásul füstszűrőt is csak ritkán használnak hozzá. A kilencvenes években Hollandia kormánya az adóemelések idején ugyancsak megfeledkezett a vágott dohányról, így most minden második holland dohányos kézzel sodor magának füstölnivalót. Világszerte ma rendezik a “Ne gyújts rá!” napot, amelyen több mint száz országban hívják fel a dohányzás veszélyeire a figyelmet – írta a Magyar Hírlap. Jövő évtől újabb “segítséget” kapnak a nikotinfüggők a leszokáshoz. A mostaninál nagyobb feliratok figyelmeztetnek majd a dobozokon a dohányzás veszélyeire.