Elfogultsági kifogást terjesztett be az egész Fővárosi Bíróság ellen Erdélyi Nándor, a négy halálos áldozatot követelő bolti sorozatgyilkossággal vádolt újvidéki férfi a megismételt elsőfokú eljárás csütörtöki első tárgyalásán.

Erdélyi Nándort a Fővárosi Bíróság a vádban szereplő négy, 1998 január-februárjában elkövetett emberölés közül a csepeli kettős gyilkosságban mondta ki bűnösnek két évvel ezelőtt. 2000 novemberében Erdélyi első fokon nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a Fővárosi Bíróság, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. A Legfelsőbb Bíróság azonban másodfokon ez év márciusában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új elsőfokú eljárás lefolytatására kötelezte a Fővárosi Bíróságot. Ez az eljárás kezdődött meg csütörtökön.

Erdélyi Nándor a Fővárosi Bírósághoz, illetve a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez eljuttatott elfogultsági kifogásában kifejti, hogy a korábbi bűnösségét kimondó elsőfokú ítélet érezteti hatását jelen perben is, így sérülhet a tisztességes eljáráshoz, a törvény előtti egyenlőséghez és az ártatlanság vélelméhez fűződő joga. A vádlott beadványában semleges bíróság kijelölését kéri.

Erdélyi Nándor elfogultsági kifogása nem akadálya a büntetőper folytatásának, azt a Fővárosi Bíróság egy másik háromtagú tanácsa bírálja majd el, és annak döntése ellen pedig a Legfelsőbb Bírsághoz fordulhat a vádlott. Erdélyi Nándor egyelőre nem kíván vallomást tenni, így a következő, hétfői tárgyaláson korábbi nyomozati vallomásainak felolvasásával folytatódik büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.