A spanyol rendőrség titkosszolgálati tervet kíván kidolgozni a törvénytelen bevándorlókat szállító maffiák elleni harcban.

Az embercsempészet elleni ügyosztály (UCRIF) szerint titkosszolgálati eszközökkel kellene konkrét információt szerezni a maffiák által használt útvonalakról, gépkocsikról, a jegyeket árusító és az utakat szervező utazási irodákról. A hatóságok szerint elsősorban az EU külső határain kellene fokozni az ellenőrzést. A törvénytelen román bevándorlók legnagyobb része a magyar-osztrák határon lép be az EU területére. A törvénysértők számának emelkedése a rendőrség jelentése szerint aggodalomra ad okot, többek közt azért, mert kapcsolatba hozható a közbiztonsági problémák súlyosbodásával.

Az ide érkezők törvénytelen helyzetüknél fogva általában nem találnak munkát, ezért sokszor bűncselekmények elkövetéséből próbálják fenntartani magukat. A bűncselekmények és kihágások miatt letartóztatott, illetve körözés alatt álló románok száma idén meghaladta az ötezret. Ebben az évben 60 százalékkal emelkedett a hamis iratokkal letartóztatott román állampolgárok száma. A rendőrség az elmúlt időszakban 623 emberkereskedelemmel foglalkozó maffiát számolt fel, akik közül 50 román állampolgár volt. A letartóztatottak között magas azoknak a maffiáknak a száma, amelyek prostituáltakat szállítanak Spanyolországba. A francia-spanyol határon idén közel 30 ezer olyan beutazót tartóztattak fel, akiknek nem voltak irataik.