A Budapesti Katonai Ügyészség jelentési kötelezettség megszegése vétség alapos gyanúja miatt nyomozást rendelte el hétfőn az Ercsiben közelmúltban történt emberölési ügyben két rendőrtiszttel szemben.

Krőzsel Károly ezredes az MTI-t úgy tájékoztatta: a jelentési kötelezettség megszegése vétség egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, de kiszabható pénzbírság, vagy felfüggesztett büntetés is. A megyei főkapitány által folytatott korábbi tényfeltáró vizsgálat megállapította: a rendőrök mulasztást követtek el a két héttel ezelőtt megfojtott 13 éves lány ügyében.

Mint ismeretes, Ercsiben november 13-án egy 17 éves fiú szerelemféltésből megfojtotta 13 esztendős volt barátnőjét, majd a kislány holttestét egy lakatlan romépületben rejtette el. Az esetet követően a lány édesanyja állította: a bűncselekményt megelőzően két alkalommal is feljelentést tett, mivel a fiú – aki nem tudott belenyugodni a kapcsolat megszakadásába – többször is bántalmazta, megharapta és megütötte a gyermeklányt. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének utasítására elrendelt vizsgálat megállapítása szerint “az intézkedés megtételére köteles rendőrök az ügyben nem tettek meg minden szükséges és tőlük elvárható intézkedést”. Ezért a megyei főkapitány a mulasztó rendőrök közül kettővel szemben jelentési kötelezettség megszegése vétség alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett, s szakszerűtlen munkavégzés miatt fegyelmi eljárást indított. Továbbá két másik rendőrrel szemben szakszerűtlen munkavégzés miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett; a dunaújvárosi rendőrkapitányság vezetője pedig felmentette vezetői beosztásából az ercsi rendőrőrs parancsnokát.