Decemberben döntenek a sorozás eltörléséről

2002.11.26. Origo/MTI

Heteken belül a kormány elé kerül az önkéntes haderőről szóló törvényjavaslat. A jelenlegi tervek szerint 2006 márciusáig kell az átállni az önkéntes haderőre, de elképzelhető, hogy már korábban sem lesz szükség sorkatonákra.

A tervek szerint decemberben kerülhet a kormány elé az önkéntes haderőre való áttérésről szóló előterjesztés. Komor Levente, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai helyettes államtitkára elmondta, hogy a szaktárcánál jelenleg még dolgoznak az átállásról szóló előterjesztésen.

A tárca november 15-ei kollégiumi ülésén elfogadott koncepció szerint 2006 márciusáig kell az átállást megvalósítani, azonban az is elképzelhető, hogy már korábban sem lesz szükség sorkatonákra.

Komor Levente közölte azt is: vizsgálják, hogyan lehet elkerülni azt, hogy ne emelkedjen meg jelentősen azok száma, akik az áttérés közelsége miatt ki akarnak bújni a sorkatonai szolgálat alól.

A honvédelmi tárca 45 ezer fős önkéntes haderővel számol, de azt kéri majd a kormánytól, hogy a különböző állománykategóriák létszámát rugalmasan, igényei szerint változtathassa.