Belgiumban a törvényhozás felsőháza megszavazta az azonos neműek házasságkötéséről szóló törvényt, amely most a képviselőház jóváhagyására vár. Svájcban a kormány elfogadta és a parlament elé terjeszti az ugyanerről szóló törvényjavaslatot.

A Habeas Corpus Munkacsoport vezetője szerint Magyarországon téves jogértelmezés következtében nyilvánította alaptörvény-ellenesnek az azonos neműek házasságát az Alkotmánybíróság.

Belgiumban két évvel ezelőtt törvényesítették az azonos neműek párkapcsolatát. Tegnap a törvényhozás felsőháza megszavazta az azonos neműek házasságkötéséről szóló törvényt. Ez azt jelenti, hogy ha a törvényt a képviselőház is jóváhagyja – ugyanis Belgiumban a társadalmi és etikai kérdésekben a szenátus kezdeményezi az új törvények alkotását és a tervezet onnan kerül a képviselőház elé – akkor az azonos nemű párok házasságot is köthetnek ezentúl.
A törvény értelmében jogaik és kötelességeik a különnemű párokéhoz hasonlóak lesznek, például az adózásban, az öröklésben, és társadalombiztosításban. Azonban akadnak eltérések is a javaslatban, mely szerint ha egy leszbikus pár egyik tagja gyereket szül, a vele házasságban élő nőt a törvény nem tekinti majd ugyanúgy a gyerek szülőjének, mint a különnemű házasságokban az apát. Hosszas viták után a szenátus elvetette, hogy a homoszexuális párok gyereket fogadhassanak örökbe.

További részletek itt