Kedden meghozott döntésében egy szövetségi bíróság felmentette az ellene felhozott vádak alól az Elcomsoft nevű orosz céget, aki weboldalán még 2001 nyarán tett elérhetővé az Adobe elektronikus könyvének feltörését lehetővé tevő programját.

Amennyiben az Elcomsoftot bűnösnek találták volna, úgy akár 2 millió dollár kártérítés és további költségek megtérítésére is kötelezhette volna a bíróság. A döntés kulcsfontosságú lehet az sokat vitatott ún. DMCA törvénnyel kapcsolatos jövőbeni perek kimenetelét is illetően.

Az amerikai kongresszus által 1998-ban elfogadott Digital Millennium Copyright Act (DMCA) törvény megalkotásának célja a szerzői jogokkal kapcsolatos szabályozás a digitális technológiákra történő kiterjesztése volt, azonban kritikusai szerint létrehozói jóval túllőttek ezen a célon, és a törvénnyel egy a piaci versenyt akár negatívan is befolyásoló kétélű kardot adtak a nagy technológiai, vagy digitális technológiát hasznosító cégek kezébe.

Az Adobe eBook formátumának védelmi mechanizmusát feltörő programot megalkotó Dmitry Sklyarov-ot az FBI még tavaly tartóztatta le, amikor az egy hacker-konferenciára érkezett az Egyesült Államokba. Bár a közvélemény felháborodásának hatására az Adobe visszavonta a Skylarov és az Elcomsoft ellen tett feljelentését, az FBI a büntetőeljárás lefolytatása mellett döntött.

Az esküdtek elsősorban a DMCA oroszok számára történő nehéz érthetősége, valamint a miatt döntöttek a vádak elutasítása mellett, mert belátták, hogy egy sok millió dolláros forgalmat bonyolító cég nyilvánvalóan nem tett volna közzé weboldalán egy alapvetően kis bevételt jelentő programot, ha tisztában van azzal, hogy azzal törvényt sért, amiért büntethető.