A Belügyminisztérium szerint még legalább 100-150 ezer egyéni vállalkozó nem újította meg az igazolványát. A regisztrációra még február 15-ig van idejük, utána automatikusan elvesztik működési engedélyüket. Az okmányirodák emiatt januárban rengeteg ügyfélre számítanak.

A vállalkozói igazolványok cseréjéről két éve döntött a parlament, mikor az ügyintézés a gazdasági kamaráktól az okmányirodákhoz került. A vállalkozóknak eredetileg idén júniusig kellett volna kérniük az igazolványcserét, de a határidőt a szakmai szervezetek kérésére végül meghosszabbították 2003. február 15-ig. A jelek szerint sokan így is az utolsó pillanatra halasztották a regisztrációt, ezért az okmányirodák januárban nagy rohamra számítanak.

“Több mint 300 ezer egyéni vállalkozói igazolványt adtunk ki. Becslések szerint még 100- 150 ezer azon vállalkozók száma, akiknek február 15-ig regisztráltatniuk kell magukat” – nyilatkozta Urbán György, a BM Nyilvántartó Hivatalának vezetője.

Akik eddig a határidőig nem jelentkeznek, azok elvesztik vállalkozási engedélyüket. Ez alól csak az a 12-13 ezer egyéni vállalkozó a kivétel, akik januártól az evá-t, vagyis az Egyszerűsített Vállalkozási Adót választották. Õk amúgy is ingyen új vállalkozói igazolványt kapnak, mert megváltozik az adószámuk. Ehhez semmit sem kell tenniük, az új papír kiadását az okmányirodák automatikusan intézik.