A román legfelsőbb ügyészséghez fordult a független Erdélyt követelő, Kolozsváron osztogatott röpcédulák ügyében Vasile Soporan, Kolozs megye prefektusa. A prefektus az eset sürgős kivizsgálását kérte, mivel véleménye szerint a román nemzet és a román állam elleni akció történt.

Kolozsváron szombaton és vasárnap osztogattak ismeretlen személyek a város forgalmasabb utcáin röpcédulákat. Ezeken román és magyar nyelven Erdély Bukaresttől történő elszakadását, a régi erdélyi határok visszaállítását, valamint a kolozsváriakat utcai tüntetésre szólító szöveg volt olvasható. A kezdetleges kivitelezésű röpcédulákon a két szöveg rossz és nyelvtanilag hibás románsággal, illetve magyarsággal íródott. A megyei prefektus közölte, hogy a kolozsvári rendőrség már nyomozást kezdett a röpcédulák készítőinek és osztogatóinak kiderítésére. A kolozsvári rendőrök közel száz röpcédulát gyűjtöttek össze. A kormányon lévő román Szociáldemokrata Párt helyi szervezete nyilatkozatban ítélte el a román alkotmányt sértő, az ország területi integritása ellen irányuló akciót. Egyben követelte, hogy az illetékes szervek a lehető legkomolyabban lépjenek fel az elkövetők ellen.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség helyi szervezete ugyancsak elítélte el az akciót, és arra kérte a város lakóit, hogy ne üljenek fel ennek a provokációnak. A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt helyi szervezete már korábban azt közölte, hogy a röpcédulák a magyar irredentizmus ötödik hadoszlopaként szolgáló RMDSZ számlájára írhatók. A párt azonnal az RMDSZ törvényen kívül helyezését követelte az igazságügyi minisztertől. Sabin Gherman, az erdélyi autonómiát szorgalmazó Erdély-Bánság Liga vezetője ugyanakkor azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a röpcédulák szövege alapján biztosra vehető: a Nagy-Románia Párt provokációjáról van szó.