Az elektronikus kormányzás lehetősége, eszközei a számvevőszéki ellenőrzések előkészítését nagymértékben segítheti – hangoztatta Bihary Zsigmond, az Állami Számvevőszék főigazgatója szerdán Budapesten egy szakmai konferencián.

A főigazgató kifejtette: az elektronikus kormányzás jelentős összegű beruházásokat igényel az államháztartásban, teljes forrásigényét, a működtetést is beleszámítva több száz milliárd forintra lehet becsülni. Bihary Zsigmond rámutatott: önmagában az elektronikus kormányzás és az informatika alkalmazása az állami intézményeknél nem ugyanaz a tevékenység, bár vannak átfedések. Az elektronikus kormányzást úgy lehetne definiálni, hogy az közvetlen információs szolgáltatást és ügyintézési lehetőséget biztosít az állampolgárok számára az interneten keresztül az állami hivatalokkal való kapcsolattartásban. Bihary Zsigmond kifejtette: Amerikai tapasztalatok azt mutatják, hogy az e-kormányzás lehetőségeit attól függően lehet hasznosítani, hogy mennyire tudják elfogadtatni a lakossággal és maga a kormány is mennyire érzi át ennek fontosságát.

Az informatikai és az elektronikus kormányzással kapcsolatos fejlesztésekre nagy figyelmet kell fordítani, mert Nagy-Britannia számvevőszékének egy ezzel kapcsolatos vizsgálata is azzal zárult, hogy ezeknek a projekteknek mindössze 27 százalékát fejezik be sikeresen az adott területen. Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke aláhúzta: napjainkban már 470 nagy adófizető cég a chipkártyás adóazonosító rendszer révén nyújtja be adóbevallását, és az elektronikus aláírás törvényi feltételeinek megteremtése hosszabb távon óriási lehetőséget ad az adóhatóságnak az elektronikus kormányzás eszközeinek bővítésében. Az APEH első embere kifejtette: az adóhatóság a magyar állami intézmények közül az egyik leginkább informatikával támogatott rendszert működteti, integrált számítástechnikai hálózatában 14 ezer személyi számítógéppel felszerelt munkaállomást működtet. Az adóhatóság már napjainkban is számos “üzenetét” honlapján keresztül közli a lakossággal. Az internetes portálján megtalálhatóak a közérdekű adatok, elérhetőek például a hivatalosan alkalmazott elszámolható üzemanyagárak, a társasági adóbevallás mintalapja, működik emellett az elektronikus ügyfélszolgálat is.

Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kormányzati portál forgalmának mintegy 90 százalékát az adóhivatali honlapok bonyolítják le. A jövő az, hogy lehetővé teszik majd egy-egy cég számára az adóbefizetéseiről szóló folyószámla lekérdezést on-line módon, az online adószám kiadást, illetve hosszabb távon majd különböző adóigazolásokat is elérhetővé tesznek az APEH honlapján- hangsúlyozta az elnök. Nevelős Géza, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöki főtanácsadója a PSZÁF-nál működtetett informatikai szolgáltató rendszer hasznosságáról beszélt. Elmondta: a PSZÁF különösen az egyes pénzügyi szektorok, azaz a biztosítók, a bankok, a brókercégek, nyugdíjpénztárak, konszolidált felügyelete során tudja hasznosítani az e-kormányzás adta lehetőségeket. A felügyelt intézmények, pénzügyi vállalkozások ugyanis jelentős mennyiségű adatot közölnek időről időre tevékenységükről a főhatósággal, ezeknek átfogó vizsgálatát összevont elemzését az e-kormányzás eszközei biztosítják a felügyelet számára, ez pedig áttételesen a befektetők, a betétesek védelmét szolgálja.