Munkajog - a Jogi Fórum munkajogi tanácsadó rovata

Áthelyezték a telephelyet. Kötelezhetnek arra, hogy az új és a lakhelyemtől távolabb eső telephelyen dolgozzak?

2011.02.13.

Cégünknél átszervezés történt, melynek következtében megszűnt a korábbi telephelyünk és új telephelyet nyitottak egy másik faluban. Távolsági busszal kb. 40 perc alatt tudnék csak beérni az új munkahelyemre, amit nem szívesen vállalnék. A korábbi telephely a feleségem munkahelye mellett volt, így mindig együtt tudtunk a munkába és haza utazni. Kötelezhet a munkaadóm az új telephelyre való bejárásra?

Ha a munkáltató a telephelyét áthelyezi és a munkavállaló munkavégzésének helye emiatt módosul, a munkaszerződést csak abban az esetben kell módosítani – mely módosításhoz szükséges a munkavállaló hozzájárulása is – ha

  • a változás következében a munkahely és a lakóhely közötti naponta történő odautazás és visszautazás ideje tömegközlekedési eszközzel másfél, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi egy órával növekszik, vagy
  • a változás a munkavállaló számára személyi, családi vagy egyéb körülményeire, illetve költségeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel jár.

Ha tehát a lakóhelye és az új telephely közötti odautazás és visszautazás ideje – tömegközlekedési eszközzel – másfél órával nem növekszik, a munkaszerződés módosítására és ezzel együtt az Ön hozzájárulására nincs szükség. A munkáltató ebben az esetben egyoldalúan kötelezheti Önt arra, hogy az új telephelyen végezzen munkát feltéve, hogy az új munkahelyre történő utazás az Ön számára személyi, családi vagy egyéb körülményeire, illetve költségeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel nem jár. Az, hogy mi minősül ilyen körülménynek csak az Ön helyzetének pontos ismeretében dönthető el.

Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.