Hozzászólások értékelése


_Wasp_ # 2008.11.25. 13:37

Hasznos lenne szerintem a hozzászólások alatt egy kattinható +/-gombpár, amin a regisztrált fórumozók jelezhetnék, hogy mennyire értenek egyet az adott hozzászólás tartalmával, és mennyire tartják azt relevánsnak.

Így egy laikus számára a fórumból kiragadott téves tartalmú hozzászólás tartalmazna figyelmeztető jelet, valamint lehetővé válna a sokplusszos hozzászólók jutalmazása / a sokminuszosok büntetése-kizárása, stb..


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.11.25. 13:38

tudok mintát is adni, hogy képzelem, de nem akarok más weboldalt itt reklámozni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.25. 15:30

Wasp! Igazad van ebben nagyon, valamiféle értékelési rendszer tök jó lenne, csak ezzel egy gond van amit mondasz:
Jelesül, hogy elképzelhető, hogy 100 ember fogja - jellel értékelni, de annak az egyetlen egynek aki kérdezte, annak meg lehet, hogy akár életbevágó fontosságú is akár. Nem jól látom?

_Wasp_ # 2008.11.25. 16:12

pont azért.

Ha nagyon fontos neked a kérdés, akkor az is életbevágóan fontos, hogy a válasz vajon mennyire megbízható!


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.25. 16:17

Jó, vannak kételyeim továbbra is, de akkor abban amit mondasz, már csak azt kéne tisztázni, mi számít megbízhatóságnak. Ezt hogyan dönti el a közönség, aki laikus persze és aki csak esetleg egy oda-vissza kérdés-választ lát, de nem ismeri a körülményeket és főleg nem ismeri azt, hog yközben ezalatt netán történt még 10 email-váltás kettőjük között. Ne tudd meg, csak erről a fórumról már hány emberrel emailezek, ebből kiindulva vannak ezek a kétségeim. Extrém esetben olyan is volt már, hogy itt a válaszok száma 0 volt, csak éppen egy lelkiismeretes ügyvéd emailben az illetőnek nagyon szépen, segítőkészen válaszolt. Na ezt a külső szemlélő pedig majd egy negatív jellel értékeli. Ezt hogyan hidalnánk át? .. hm ...

_Wasp_ # 2008.11.25. 16:37

sehogy. Bízzuk a fórumra.

De ha nagyon akarjuk, akkor a sokplusszos (megbízható) hozzászólók kaphatnak 10szeres plusszminusz jogot. Szerintem ez részletkérdés.

Más fórumokon is működik, na.

(ha nulla válasz érkezik, akkor mit minősítenek negatív jellel? :) naugye...)

A probléma inkább a nem releváns hozzászólások környékén lehet, mármint hogy lehúzzák őket, pedig jó a tartalmuk, de hát figyeljenek az emberek, hogy hova irogatnak. Ha meg valaki poénkodik (velem is megesik) és emiatt lepontozzák, hát legyen.... bár akinek van humorérzéke, az nem sértődik be. Általában ezt a fórumközönség elrendezi. Ha pl ok nélkül lehúznak egy hozzászólást, akkor csakazért is rányomnak a plusz gombra, hogy ne szivathassanak meg valakit ezzel.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.25. 17:00

Oké-oké ... majd lesz ahogy lesz.
De Wasp, nem a humorral és poénkodással van a baj, hanem a cinizmussal és a kifejezetten rosszindulatú, csípős megjegyzésekkel.

_Wasp_ # 2008.11.28. 07:57

Azért igen kíváncsi lennék a fórumgazda véleményére is... :)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.11.28. 09:24

Túl sokáig voltál távol kedves Wasp. Tapasztalatgyűjtésed úgymond hiábavalónak tűnik számomra.
Ez a fórum így jó, ahogy van. Nézz meg egy topicot, valamelyik évekig megy, minek túlzsúfolni újabb sorokkal.

Nem szabadna lehetőséget adni rangsor felállítására, avagy egymás minősítésére. Ha egy válasz téves, a következő kijavítja, avagy vitára bocsátja. A legtöbben tanulni jövünk ide, a kritika pedig tárgyszerű legyen, ne pedig előjeles.

Szomorúan olvasom az erős bírálatokat a laikusok irányába, aki önként visszaszorulnak, holott segítőkészségük és lelkesedésük vitathatatlan. Mivel nem szakmai zsűri értékeli a válaszokat, hatalmas hiba lenne az olvasók tetszési indexének kitenni az önkéntes válaszadókat.

_Wasp_ # 2008.11.28. 10:18

nem gondoltam, hogy újabb sorok kellenének (a fejlécben lenne csak két plusz szám), sőt ezzel le is lehetne tudni a "köszi a választ" postokat is. (A kérdező rányom egy pluszt ha tetszik neki/hasznosnak tűnik a válasz és kész.)

Ha nagyon durva félretájékoztatás van a postban, akkor pedig jobb egypár mínusz jel, mint egy jókora szívás egy olyanvalakitől származó információ miatt, aki épp csak ötletelt, és esetleg nem is konkrét tanácsnak szánta a hozzászólást.

Ez semmiképpen nem bírálat akarna lenni a laikusok felé, mert igenis lehetnek jó meglátásaik. Viszont ha jogi témában véleményt nyilvánítanak szerintem lélekben fel kell készülniük arra, hogyha tévednek, akkor azt jelzik majd nekik.

(jut eszembe, már meg akartam kérdezni: az immaculata név vallásos indíttatású vagy Clive Baker egy alakjára utal, netán csak önbizalmat tükröz?)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.11.28. 10:31

Hát hibátlannak, hibátlan, de hogy szeplőtelen lennék???

_Wasp_ # 2008.11.28. 10:37

akár az is :)
én elhiszek mindent....
(persze életkorfüggő a dolog ;) )


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ktamas85 # 2008.11.28. 11:23

A javaslat nem feltétlenül rossz. Csak nem pluszminuszokkal jeleznénk, hanem egy 10-es skálán jeleznénk ki azt ki mennyire tartja hasznosnak, tartalmasnak a hozzászólást . És nem a hozzászólókat, hanem magát a hozzászólás tartalmát értékelné, ha akarja.

Egyjogász # 2008.11.28. 11:35

Az ötlet jó, csak a Fórumon kialakult hangvételre, és némelyek indulataira figyelemmel szerintem X. akkor is mínusz tízest adna Y-nak, ha jogilag kifogástalan, közérthető, szóval "plusz tízes" választ írna....

Úgy hogy akit lepontoznának, az azonnal megkérdőjelezné a pontozás szakmai objektivitását, és lehet, hogy ebben lenne is valami...

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.11.28. 11:39

Egyjogasz amit irsz az igaz csakhogy ha egyszer ez elvileg egy jogi segitsegnyujto forum akkor ahog ymondod nagyon is szubjektiv lesz hiszen egyedul a kerdezo tudja ertekelni h neki mennyire volt hazsnos a tanacs aamit kapott. Tehat nincs itt semmi problema ezzel sztem. Bence
(ktamas85! Teged ismetelten ossze mosnak velem tobb topicban is, nezz korul, en mar szohoz sem jutok!)

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.28. 11:41

Másrészt itt senki sem főnöke senkinek. Aki pontoz az nem ad fizetést annak, akit pontoz. Az említett személyes motívum miatt a civil érdeklődő esetleg téves következtetést vonna le a hozzászóló szakmai ismereteit illetően.
Másrészt Ktamás 85 ötlete hasonlít az "Ötödik Pecsét" című Sánta Ferenc regény "művészi fényképész" nevű karakterének a magatartására.
Tekintve, hogy ő is meg akarta határozni azt, hogy mi a helyes és egyedül üdvözítő ízlés.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.28. 12:06

Dehát azt mondta, hogy maga nem jogász. Akkor hogy a fenébe tudná értékelni egy jogi hozzászólás tartalmát?

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.11.28. 12:09

Pontosan ez alenyeg Mohos ur! Azaz hogy eg ylaikus szamara mennyire volt praktikus az adott jogi tanacs es mennyiben segitette ot a problemajanak a megoldasaban. Ha mindenki jogasz lenne akkor nem kellene ilyen ertekeleseket bevezetni az mas tema hogy jogaszok egymas kozott mit vitaznak, itt a lenyeg hogy laikusnak milyen segitseget jelent hiszen ez a jogiforum rendeltetese (elvileg). Bence

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.28. 12:13

De ha nem fizet a válaszért, akkor miért akarja értékelni? Azt javaslom magának, hogy fizesse ki a válaszért a piaci árat és utána értékelje a választ.

Kacsa1111 # 2008.11.28. 13:01

mondom, hogy ez nem a nép ügyvédje...
visszaolvasva a legrégebbi hozzászólásokat, számomra egyértelmű, hogy a fórum a szakmai vita folytatására jött létre, nem pedig problémamegoldó gyárnak.
nagyon dícséretes és üdvözítő, hogy a jogkereső laikus közönség felvilágosítást kaphat, de ez csak egy mellékterméke annak, ha sok jogász összejön...

ezért kifejezetten nem javaslom az értékelés bevezetését, hiszen a laikus nem tudja megítélni, hogy ki, milyen minőségű választ adott, gyakran még azt sem, hogy ügye szempontjából pozitív vagy praktikus volt-e a válasz. Csak azt tudja megítélni, hogy neki tetszik vagy sem a válasz, és stílus alapján "osztályozna". Kizárólag jogászok számára megadni ezt a lehetőséget pedig nem lenne etikus.


Kacsa11

_Wasp_ # 2008.11.28. 13:16

hát... értem a szempontjaitokat.

nem feltétlen (értsd: nem) értek egyet veletek, de megértem.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ktamas85 # 2008.11.28. 15:03

Szerintem ne fokozzunk a látogatottságot, egy idő után nem lesz mit törölni :).

Legislator # 2008.11.28. 16:04

Ennek az értékelésnek nincs sok értelme, mert minden ember más mércét (értékmérőt)"hord a zsebében", lehet, ami X-nek 10/10, az Y-nak 10/1, Q-nak 10/0,W-nek meg 10/11. Ehhez esetleg a kérdezőket, és értékelőket is (ellen)pontozni kéne, ez pedig nem segítené a szakmai tevékenység kifejtését, sem pedig az emberek közötti jobb megértést. Némely emberek rosszándékúságáról már nem is beszélve. Mohos Ügyvéd Úrral értek egyet.


Sunshine after the rain.

_Wasp_ # 2008.11.28. 16:18

ha valaki a jogszabályokkal gyökeresen álló véleményt mond, azért elég egyértelműen pontozható.
Az is, ha pontosan hivatkozik, vagy értelmez.

És én hiszek abban, hogy az emberek alapvetően segíteni akarnak egymásnak, tehát a kifejezetten rosszakaratú, visszaélésszerű használat kevésbé fenyeget szerintem, mint szerintetek.

de látom, egyszemélyi kisebbségben vagyok.

Oké tudom és értem: minden eszközt lehet rossz célra alkalmazni: ne gyártsunk kést, mert azzal le lehet valakit szúrni, se házat, mert arról meg le lehet ugrani. :)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.11.28. 16:20

(azt mondjuk belátom, a jogszabályi megfelelés szerint való pontozás jogát se kell feltétlenül minden felhasználónak megadni....)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása