Lécci segítsetek!!!!


Legislator # 2007.09.20. 15:32

Á, kedves Mester!

Örülök, hogy megláttad:-)).


Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.20. 14:15

:))

Legislator # 2007.09.20. 11:43

Kismókus+pályakezdőség: A Magyar Jogászegylet 30. éves korig tekint pályakezdőnek, eddig lehet olcsóbban igénybe venni szolgáltatásukat, az éves konferenciát. Persze, ez nem egy jogszabályban rögzített tény, de érdekességnek leírom, és kábé(es://) reális is.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2007.09.20. 11:39

Mondjuk tény, hogy a dualizmuskori Budapest építésében sok szlovák munkás is részt vett, ennyiben ők is építkeztek. (Lásd erre Vörös Károly könyvét, Egy világváros születése a címe).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2007.09.20. 11:37

Itt nemcsak az a gáz, hogy a Pálffy grófok palotájában pöffeszkedik az az ember, hanem még az is, hogy a Slovenské Narodní Galeri is a Nyáry gróf-Milbach báró palotában van. Meg az, hogy a magyar történelmet a sajátjukként tüntetik fel-meghamisítva, mintha mi sosem lettünk volna. Az tagadhatatlan, hogy vannak szlovákok, mai országukban (amely első államuk)úgy a 13. század óta-a mindig enyhe túlzás. Két előnye azért van szomorú helyzetünknek. Az 1920-ig terjedő Szlovák Nemzeti Bibliográfia a Magyar Nemzeti Bibliográfia része. (Annak kevésbé örülök, hogy számos egy példányban fennmaradt régi magyar nyomtatványt a túrócszentmártoni Matica Slovenská őriz). A másik előny, ha az Wiener Staatsarchivban egy szlovák, vagy egy román felvidéki, vagy erdélyi anyagokat akar, akkor a magyar gyűjteményből kell kikérnie.


Sunshine after the rain.

Rexor # 2007.09.20. 08:01

Dragunov. Szlovákok lézetek, mindig is léteztek a felvidéken elég hosszú ideje (a török kiűzése után még dominánsabban). Annyi a különbség, hogy nem váltak önálló politikai tényezővé és nem volt saját arisztokráciájuk. Ez a "mi" épitettünk dolog meg kicsit fellengzősen hangzik. Hogy a nemesség magyar volt ez tény, de ez nem jelenti azt, hogy a szlovákok nem voltak ott mindvégig mint országalkotó tényező. Nem szép dolog valakit a nemzetisége miatt lenézni, vagy valakinek az országát becsmérelni. Szerencsére nagyon sokat javult a magyar szlovák viszony a 80-as évek óta, de az ilyen hozzállás nem hiszem hogy túl pozitiv lenne, vagy sokat segitene.

Marlow # 2007.08.06. 22:25

Kösz mindenkinek.

Mondjuk pont az alapvető etikát raknám utolsónak a prioritási listámon, hamarosan elvégzem a filószakot úgyhogy nem tudom, mennyire lenne érdekes/új/meglepő/felkavaró... :) esetleg tételsor/szakirodalom lista elérhető valahol?

Van azért egy olyan érzésem, hogy ezek a tanegységek olyanok, mint az általános értelmiségképző tárgyak ás karokon... vagy messze járok az igazságtól?

danaae # 2007.08.06. 19:39

én hársfaihoz jártam. ha jól emlékszem ki is lehetett váltani a beszámolót vmi házi dolgozattal. amúgy szerintem unalamasak voltak az órák és a nő sem volt túl jó előadó. a végére igencsak kevesen maradtunk az előadásain...

/a pluralizmusos vmi új lehet, sztem az előttem szólók sem találkoztak még vele anno és én sem.../

dns77 # 2007.08.06. 19:21

Én Zlinszky óráin voltam és élveztem... tartalmilag nem volt sokkal több, mint a könyv, de élvezet volt hallgatni... a többieket nem ismerem.

Legislator # 2007.08.06. 19:00

Zlinszky nem hiszem, hogy többet mond, mint ami azonos című (egyébként kiváló) könyvében le van írva.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2007.08.06. 19:00

Érdemes az alapvető etikával kezdeni, ha jól tudom, Hársfai kánonjogász.


Sunshine after the rain.

Marlow # 2007.08.06. 08:29

heló,

lenne még egy kérdésem - az első félévben melyiket lenne érdemes(ebb) felvenni, köt.vál. tanegységként - alapvetően mindegyik érdekelne:

Alapvető etika - Hársfai
Keresztény erkölcs és j. etika - Zlinszky
Értékrend és pluralizmus - El Beheiri

Alles Gute
M.

Marlow # 2007.07.30. 16:37

Köszönöm a választ mindkettőtöknek.
M.

Legislator # 2007.07.30. 16:23

Kedves Zoltán György! Köszönöm az ajánlást, már írtam a felvidéki kolléga kisasszonynak, bár rengeteg technikai probléma akadt a gépemmel, így elhúzódott az ügy.


Sunshine after the rain.

danaae # 2007.07.30. 11:32

Marlow!

Én is levelezőn "jártam ki" a pázmányt, meg tudom erősíteni maugli hozzászólását.
Egyébként az egyetem oldalán már elérhetők az őszi félév időbeosztása, órarendjei a tanulmányi információk között, hallgatóinknak fül alatt.

Ami rád vonatkozik, azt ezen a linken találod: http://www.jak.ppke.hu/…etolt/l1.doc

A latinnal kapcsolatosan az idegennyelvi lektorátuson kell érdeklődni. Az oldalukat az oktatás/oktatási egységek/idegen nyelvi lektorátusnál találod.

maugli # 2007.07.27. 13:41

Én is levelező jártam a Pázmányt. Bár a mostani rendszert nem ismerem, de bátran mondhatom, örülök, hogy levelezőre jártam.

az oktatás szombatonként volt: 2 egymást követő négy órás előadás formájában.

én bejártam hétközben is, merthogy senki nem tiltja meg, de bátran mondhatom, az alaptantárgyakból a levelezős is megkapja amit meg kell.

Még jó is volt, mert nem ment el az időm egy csomó olyan kevésbé fontos tantárgyra, ami tökéletesen elég volt (még sok is) tankönyvből.

A szlovákiai magyar témához:
Mit várunk a szlovákoktól, ha még mi magunk is ilyen heves üzenethadjáratba keveredünk egy olyan lány miatt, aki nyilvánvalóan szín magyar és teljesen jogos igénye, hogy ha már tanul, azzal magyar jövőt teremtsen magának.

Köztudott, hogy a jogász szakma az esetek többségében bezár téged abba az országba, ahol tanultad. Magyarként ki a fene akar pl bíró lenni olyan országban, ahol megtörténhetett Maria Hedvig esete.

Aszóval Aschlién buzdítalak. Meg fogod tudni csinálni.
Nyilván jobban ismered a magyar történelmet, mint a szlovákot. Ne ijedj meg ettől az itt kialakult vitától. a legtöbb magyar jó fej és persze te is magyar vagy.

Marlow # 2007.07.27. 11:24

Felvettek a katolikus egyetemre levelezőre, remélem, bírom majd az angol és a filozófia szakom mellett. Apropó, azt írja a Pázmány honlapja, hogy az oktatás szombatonként van a levelezőn, ez rendben, csak milyen formában? Tud valaki erről valamit mesélni nekem?
Még valami (lehet, ezt már kérdeztem): ha már van két elvégzett latin tanegységem (ELTE-BTK, Latin 1 és Latin 2), és kredit is járt érte, akkor nem lehet véletlenül kiváltani a jogi egyetemi latint ezekkel a tanegységekkel (elismertetni valamilnyen módon)? Nincs nagyon hozzá kedvem még egyszer...(Fordított esetben lehetne, ha latinköteles szakra jelentkeztem volna a jog mellett párhuzamosan, és lenne a jogon teljesített latin tanegységem, akkor simán elismernék a BTK-n, és nem kellene újra elvégeznem...- ezért kérdezem csak.)

köszi előre is
M.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.24. 15:11

Körtét az almával nem célszerű összemérni azon az alapon, hogy mindkettő gyümölcs.

Marlow # 2007.07.24. 14:01

Az angolszász gyakorlatban így néz ki a bíró életpályája:

"A judge or sheriff must first qualify as a solicitor, barrister or advocate. For general information on becoming a solicitor, barrister or advocate, see Barrister/Advocate and Solicitor.

In England and Wales, it is normally necessary to serve in a part-time capacity before being appointed to a full-time position as a judge. Applicants need between seven and ten years' experience as a solicitor, barrister or advocate before they are able to apply for a part-time post, for example as a deputy district judge or a recorder. After a period of time sitting in this capacity, applicants become eligible to apply for a full-time position as a district or circuit judge. Entry is very competitive and considerable talent is required to be successful.

Before being appointed, deputy district judges and recorders are required to sit in with an experienced judge, attend a formal training course run by a Judicial Studies Board and to update their knowledge at regular training seminars. Deputy district judges are also assessed by experienced district judges on a regular basis.

Na nálunk ilyen nincs...

source:
http://www.connexions-direct.com/…4u/index.cfm?…

Judit_31 # 2007.07.24. 12:58

Véleményem szerint az a tisztább, ha mindenki lehetőleg ott tanul, ahol a szülei megteremtik, kigazdálkodják az adók fedezetét!
A másik dolog! Pályakezdés időtartama, nagyban függ attól, hogy az illetőt milyen névvel áldotta meg a sors.
Valószínű, hogy nem vagyok egyedül ezzel!:-(

Rexor # 2007.07.24. 09:33

Kismókus! Én a saját területemen már 8 éve dolgozok, mégis nap mint nap találkozok új kérdésekkel és nem állítom hogy minden hájjal megkent öreg róka vagyok a szakmában. Egy bírónál, aki elvileg a "bölcs döntő fél" szerepét játsza a per folyamán, különösen fontos hogy tapasztalattal rendelkezzen (ha belgondolunk annak idején a bírók azok az idős, bölcs emberek voltak, akik már elég dörzsöltek voltak, hogy véleményt mondjanak). Főleg az a szomorú, hogy sokszor tényleg kellő tapasztalat nélkül döntenek, felesleges bizonyítási eljárást renelnek el minden kontroll nélkül a bírók, ami elhúzódó perekhez vezet. Az elhúzódó per pedig senkinek sem jó.

kismókus # 2007.07.24. 08:21

Kedves Rexor!

Reggeli hozzászólásod alapján hadd kérdezzelek meg: Te hol képzelnéd el a "pályakezdőket"?
Végülis, egy bíró sem pályakezdő már.
Vagy egyáltalán, meddig számít pályakezdőnek valaki a jogi területen?

Rexor # 2007.07.24. 08:03

Adam. Miért lényeges ez? Mindenki annak tartja magát, aminek akarja. Van ismerősem, akinek a nagyszülei még magyarok voltak, de ő már szlováknak tartja magát, de ettől függetlenül nagyon normális ember, nem veri a mellét, hogy ő büszke szlovák, a magyrok pedig "másodrendűek".

mesziadam87 # 2007.07.24. 07:52

szlovákiai magyar, elsősorban magyar de másodsorban szlovák is mivel rendelkezik szlovák állampolgársággal.Az, hogy nem tartja magát annak az más kérdés.

Rexor # 2007.07.24. 07:18

A szlovákiai magyar, magyar szlovák kérdésre csak röviden. Akár szlovák szlovákról akár szlovákiai magyarról van szó mindenkinek joga van ott tanulni ahol akar.