levelező jogász képzés


Fiore # 2004.02.11. 21:37

Szóbeli végrendeletről szól. Ezt elfelejtettem mondani!

Matusek_Piroska # 2004.03.28. 12:11

én a munka-mellett-tanulás kényes kérdését úgy oldottam meg, hogy -mivel az első diplomám nyevtanári- angolt tanítottam, míg nem végeztem a jogon.

számomra ez volt az abszolút ideális megoldás, mivel egyedül én határoztam meg, hogy mikorra vállalok órát. Vizsgaidőszak csúcsán pl teljesen szüneteltethettem is minden nem-tanulás jellegű tevékenységet. (Ehhez persze hozzá tartozik az is, hogy addig sem haltam éhen, mert barátom, szüleim gondoskodtak rólam.)

Tehát ez csak azoknak megoldás, akik ismernek egy nyelvet elfogadható szinten, de ez ma már nem olyan egzotikus elképzelés...


macsek

Roland69 # 2004.04.05. 15:57

Sziasztok!
Az előző hozzászólásokból ítélve látom, hogy mindenki hordja a maga keresztjét. Én is dobtam egy jó nagyot (keresztet) a saját vállamra, amikor elkezdtem Pécsen a másoddiplomás levelező képzést munka mellett, 30 évesen és ráadásul villamosmérnökként. Na, de ha a jog érdekel, akkor mit lehet tenni? Csak azt bánom, hogy nem nappalira jártam annak idején. Sokkal könnyebben el lehetett volna végezni kiváló eredménnyel. Magunkhoz képest nem rosszak az eredményeink, de munkavállalásnál nem fogják megkérdezni, hogy miért rosszabb egy nappalis eredményénél. Nem baj, nekünk legalább már van egy kis élettapaszatalatunk.

B.B. # 2004.04.09. 13:22

Kedves M. P. (nem D-209-re gondoltam :-)), ezt a fajta szabadúszást csak akkor teheted meg, ha van egy

B.B. # 2004.04.09. 13:30

Hoppá, véletlenül elment befejezetlenül a hozzászólás, pedig nagyon kezdtem mondani a frankót (beleért a kezem a "touch pad"-be) :-)

Szóval csak akkor lehet ezt a fajta szabadúszást megvalósítani, ha van egy olyan szakmád, amivel közvetlenül tudsz szolgáltatni (vagy ha van tőkéd más vállalkozáshoz). Én pl. közgazdász vagyok, ezzel nehézkes dolog ez, a korrepetálás köre is szűkebb, mint a nyelvóráknál. Ezért nem nagyon van más választásom, hogy fenn tudjam tartani magam, mint a másoknak végzett munka, az alkalmazotti státusz. Lehet, hogy hülyén hangzik, de jelen esetben a legjobb egy jogellenes munkaviszony-megszüntetés lenne, mert akkor jövedelmem is lenne (igaz, csak később realizálódna), de csinálhatnám nyugodtan a három szigorlatos 8. félévi vizsgaidőszakot. Új munkahelyet nincs pofám ebben a helyzetben keresni, mert nálunk nemcsak a 8., hanem a 9. félév is szívás (utóbbiban a PNP), így nem tudnám magam rendesen bedolgozni egy új helyen, nomeg nem is szerencsés azzal indítani, hogy kérek két szabadnapot, mert szigoratozom PP-ből, aztán a rá következő 4-5 hétben ugyanez, az utolsó héten "naaa, még egy napot", amikor az x-edik UV-ra megyek...

Thetys # 2004.04.19. 10:13

sziasztok!
Érdekelne, ki, hogyan oldja meg a munkahelyi szabadságolásokat vizsgaidőszakban? Mer'hogy ugye pályakezdőként van 20 napunk. Januárban még vizsgáztunk, decemberben meg még fogunk, na meg itt ez a mostani máj.-június, tehát vagy zseni az ember, v. máshogy oldja meg a dolgot.
Pl. nekem szigorlatra nem elég 2nap, még ha 1 hétvégét is közbe/mellé iktatok.

B.B. # 2004.04.19. 12:30

Kedves Thetys, erősen gondolkodom rajta, hogy most, a 8. félévi vizsgaidőszak előtt felmondással oldjam meg a szabadságot.

Eddig csak a rendes szabit vettem igénybe - nyaralásról tehát szó sem volt az utóbbi években. Egy-két napom volt egy-egy vizsgára, szigorlatra, ami sajnos meglátszik a jegyeimen. Nálunk a táppénzt kicsit necces ilyen célra igénybevenni, mert mindenki totálisan le van informálva...

the big cat # 2004.04.19. 13:34

Aki iskolarendszerű képzésben vesz részt annak tanulmányi szabadság jár, mégpedig vizsgánként 3 nap+a vizsga napja, továbbá 10 nap a szakdolgozat elkészítésére.

Ez fizetetlen szabadság, hacsak nincs mondjuk tanulmányi szerződésed, amiben ezt fizetettnek minősítitek. De adni így is úgy is kötelező, a munkáltatónak ezt tűrnie kell.

Legislator # 2004.04.19. 17:45

B.B.: Ha megoldható, lehet, hogy jobban jársz, ha kirúgatod magad...


Sunshine after the rain.

Thetys # 2004.04.20. 12:24

Hallottam én is a tanulmányi szabadságról, igaz nem jártam utána. Létezik ez akkor is, ha részmunkaidőre vagyok bejelentve?
Most kicsit kacifántosan oldom meg (betegszabi, túlóra-csúsztatás), félek attól, h. ha előhozakodnék azzal, h. "mi jár" nekem, akkor keresztbe tennének.

B.B. # 2004.04.20. 13:08

The big cat, köszönöm az infót! Igen, erről tudtam is, de csak végső esetben fogok vele előhozakodni. Sajnos jelenleg szükségem van a szabadnapok fizetett mivoltára. :-) Viszont úgy érzem, most lényegesen fontosabb, hogy meglegyen a félévem, mint hogy itt élmunkaerőnek minősüljek... Az Mt. szerint egyébként nincs mérlegelési lehetősége a tanulmányi szabit illetően a munkáltatónak, nemde?

Legislator, kicsit ezen is dolgozom (pl. néha nem sietek annyira reggel, és a törzsidő kezdete után 15-20 perccel esek be, ami nagyon nem tetszik a népnek, legyen vezető vagy másik beosztott - igaz, a napi átlag 10 óra így is megvan :-)). Szerintem a most következő vizsgaidőszakot illetően kifutottam az időből, de azért megpróbálok a vizsgaidőszak érdekében taktikázni...

Tényleg, Legislator, az e-mailcímemből láttad, ki vagyok? :-)))

Thetys, attól függ, hogy ítélnek meg azon a munkahelyen. Ha ismeretség útján kerültél oda, akkor szerintem előhozakodhatsz azzal, hogy mi jár, ha nyilvános pályázattal, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy konfliktus lesz a dologból...

the big cat # 2004.04.20. 16:34

Nincs mérlegelési lehetősége.

Legislator # 2004.04.20. 22:53

Vow! Hello, B.B.! Pacsi! Nem gondoltam, hogy ide is jársz:)))!


Sunshine after the rain.

Legislator # 2004.04.20. 22:56

B.B., ha van kedved, időd, és ideged, nézz bele itt a publikációkba (érdemes időrend szerinti nézetet választani), három opus:) tőlem való.


Sunshine after the rain.

chabba # 2004.04.21. 12:42

Sajna a levelező tagozat nem számít iskolarendszerű képzésnek.

Megnyilvánul ez még az egészségügyi ellátásban is (nem jár), ösztöndíjban, tanulmányi támogatásban, a BKV bérlet árában, vonatjegynél, stb.
Ellenben dolgozhatok és munkanélkülinek számítok, ha elbocsájtanak, azaz kapok segélyt. Ez a nappalisoknak nem jár

Etimológiailag pedig az egyetem egyébként sem iskola.

Order (törölt felhasználó) # 2004.04.25. 12:08

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Order (törölt felhasználó) # 2004.04.25. 12:12

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

the big cat # 2004.04.25. 14:21

Kedevs chabba, fogalamam sincs, hogy honnan vetted, amit állítasz, de alapvetően nem igaz.

A levelező tagozat iskolarendszerű képzésnek számít, amennyiben az államilag akkreditált, a felsőoktatási törvény hatálya alá tartozó képzés. Ez munakjogi kéréds, és semmi köze ahhoz, hogy más jogviszoynokban az ilyen iskolarenszerű képzésben résztvevőket milyen jogok illetik meg.

the big cat # 2004.04.25. 14:24

Nem a munkáltatód mondta ezt neked véletlenül?

B.B. # 2004.04.27. 12:14

Order, igen, nappalin könnyebb jó jegyet kapni, amikor pl. a jól ismert szemináriumvezető tanárhoz mennek szóbelizni. Úgy tapasztalom - mivel együtt vizsgázunk a főtárgyakból a nappalisokkal - hogy a nappalisokkal engedékenyebbek is, többet engedik őket hibázni. Van is olyan tanár nálunk az ELTÉ-n a PP-tanszéken, akit deklaráltan bánt a levelezősök létezése...

chabba # 2004.04.27. 12:15

T. CAT!
Nem, hálistennek nekem nem kell dolgoznom.
Viszot mikor elkezdtem az egyetemet, gondoltam felhasználom a munkanélküliség előnyeit; segély, etc. Akkor a hivatalban mondták azt, amit leírtam. Gondolom, nem állt érdekükben hazudni, de persze tévedhettek is. Mindenesetre én elhittem, nem volt okom kételkedni.

De nem baj, úgyis utáltam a munkajogot :-)

B.B. # 2004.04.27. 12:16

Order, igen, nappalin könnyebb jó jegyet kapni, amikor pl. a jól ismert szemináriumvezető tanárhoz mennek szóbelizni. Úgy tapasztalom - mivel együtt vizsgázunk a főtárgyakból a nappalisokkal - hogy a nappalisokkal engedékenyebbek is, többet engedik őket hibázni. Van is olyan tanár nálunk az ELTÉ-n a PP-tanszéken, akit deklaráltan bánt a levelezősök létezése...

B.B. # 2004.04.27. 12:38

Üdv, Legislator! :-)))

Érdekes témákat feszegetsz a publikációidban! Igyekszem őket elolvasni!

Legislator # 2004.04.27. 18:14

Hello, B.B.!

Mi a pálya? Örülök, hogy tanulmányozod a dolgaimat, most több minden van párhuzamosan megjelenés alatt.


Sunshine after the rain.

Order (törölt felhasználó) # 2004.04.30. 09:58

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)