Miért nem tudok elhelyezkedni? önvizsgálat


Csipke # 2010.07.27. 13:43

rejtély... értem, köszi. :)


Csipke

Sherlock # 2010.07.27. 13:22

Valami hiba volt a fórumon, a pénteki hozzászólások(és még ki tudja mi) nagy része eltűnt.

Csipke # 2010.07.27. 12:54

No, ezt is megértük, hogy eltűnt jó néhány korábbi hozzászólásom... vagy csak kimoderáltak? Pedig igazán decens úrinőként viselkedtem (szóltam hozzá).

No mindegy.


Csipke

Thetys # 2010.07.25. 09:33

Alázat...
Mintha a topicon eluralkodna az én sz.tam a spanyolviaszt szemlélet. Akinek meg nem inge... (annak munkája is van)

Barabell # 2010.07.22. 15:54

Impossible!
Nagyon meggyőző volt amit írtál,tetszett!=P És egyetértek!
Jaj és amúgy a szívességet nem úgy értettem, olyasmire gondoltam, amit Te is leírtál, csak úgy néz ki, rosszul fejeztem ki magam!Nem bírom ezt a nagy hőséget, nem tudok gondolkodni!=D
Köszi mindent!

Impossible # 2010.07.22. 15:07

Barabell,

Szeretném eloszlatni néhány lényeges tévedésedet.

"6 hetes gyakorlat pénz nélkül mondjuk azt,még rendben van,mivel mások tesznek nekem szívességet, hogy helyet adnak, h meglegyen a munka a diplomához."

Senki sem tesz szívességet!!! Miért tennének??? Nekik jól jön, ha olcsón/ingyen jutnak munkaerőhöz, neked meg jól jön a papír; a kereslet és a kínálat találkozik, és attól még, hogy most kínálati piac van (legalábbis a képzetlen jogászokból), nem azért fognak alkalmazni, hogy szívességet tegyenek, hanem mert érdekük fűződik hozzá. Amint nem fűződik hozzá érdekük, repülsz. Ez sajnos így megy, jobb hozzászokni. Szívességből max. akkor lehet helyed, ha van ismerősöd az adott helyen (de ott sem néznek el bármit). A 6 hetes gyakorlati időt alá lehet iratni tényleges letöltés nélkül is, sokan ezt csinálják, viszont én nagyon ajánlom, hogy ténylegesen töltsd le, tapasztalatszerzés céljából.
Van, ahol adnak pénzt, és van, ahol nem adnak. Jobb helyeken adnak. Ha jól akarod érezni magad (bár ez eléggé szubjektív), menj nemzetközi ügyvédi irodába gyakornoknak, ahhoz általában angolul nagyon jól kell tudni, szóval ezen a nyelven dolgozni kell tudni, fordítani kell, mellé jól jön leginkább a német, de a francia sem rossz. Ezek az irodák sokszor hasonlítanak egy wellness-szállóhoz az én benyomásom szerint, tehát a hely rendkívül kellemes tud lenni, jó munkakörülményekkel. A munka más jellegű, mint egy magyar irodában. Magyar irodákkal nem volt jó tapasztalatom, de nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy ott is akad normális. Semmivel sem tudlak bíztatni, ha nem teszed meg, ami rajtad áll, ha viszont megteszed a tőled telhetőt, lesz esélyed választani munkahelyek között. Ehhez legyen jó tanulmányi eredményed, mert arra felfigyelnek, és tudj jól angolul, meg lehetőleg németül is, tehát két nyelvet munkanyelv szintjén, ehhez jön jól még a külföldi gyakorlat, pl. ERASMUS vagy más program keretében külföldön eltöltött legalább fél év, mondjuk 3. vagy 4. évfolyamon. Egyedül a te befektetett energiádon múlik, hová jutsz, és tanuld meg jól menedzselni saját magadat! Találj magadnak egy területet, ami érdekel, és amiben el tudsz mélyedni, amiről több ismereted van az átlag hallgatóknál, plusszban utánaolvastál, évfolyam- vagy szakdolgozatot írtál belőle, TDK-n vettél részt. Ilyen plussz dolgokkal kitűnhetsz a képzetlen jogásztömeg szürke sokaságából, és akkor nem kell azon aggódnod, hogy sokan vannak, akik nem tudnak neked bíztató dolgokat mondani. Azért nem tudnak, mert ők is elcseszték! Ilyen egyszerű. :)

Barabell # 2010.07.22. 14:30

Köszönöm szépen a válaszokat a legutóbbi kérdésemre.Kicsit rosszul érintett, hogy ennyi ember szerint nem számít ki mennyit tanul,milyen jegyekkel végez, de lehet benne igazság. Mindenesetre az én lelkiismeretem nyugodtabb, ha ismerem a könyveimet belülről is, nem csak a borító színe lebeg előttem egy-egy vizsgán.=)
Egyébként ez a 6 hetes gyakorlat(3 hét közigazgatási,3 hét igazságszolgáltatási), valamint az diplomaszerzés utáni gyakornoki évek egyre jobban rémálomnak tűnnek nekem.=D Még csak most kezdek érdeklődni ezek után, még tapasztalatlan vagyok.A 6 hetes gyakorlat pénz nélkül mondjuk azt,még rendben van,mivel mások tesznek nekem szívességet, hogy helyet adnak, h meglegyen a munka a diplomához. De diplomásan,25-28 évesen éveket dolgozni fizetés nélkül...=D Akkor már számíthat valamire az ember? Hol azt hallom, hogy igenis van olyan, hogy jogi gyakornoki fizetés, hol pedig azt, hogy "örülj,ha találsz valamit". Nem túl biztató.

Sherlock # 2010.07.22. 12:49

de jó eséllyel nem fizetnek érte

Az nem igazán érdekel, tanulni akarok. Itt a jogifórumon sem fizetnek, de azért elég sok hasznos dolgot össze lehet szedni, ha figyeli az ember a témákat. :) Szerintem a földhivatal sem gázos, amíg várok addig legalább elolvasnám, hogy mit viszek - ami azért nem hátrány, mivel az évfolyam nagy része azt sem tudja, hogy létezik olyan, hogy illetékbélyeg, stb.

De akkor még nem erőltetem, csak nem szeretnék úgy járni, mint páran az "állásbörze" menüben tavasz elején, hogy ötödévesen kerestek melót, hogy meglegyen a 6 hetes gyakorlat.

Naina # 2010.07.22. 12:40

Imp, ezt úgy képzeljem , hogy egyik napról a másikra derült égből villámcsapás eléd állt és azt mondta, hogy Impi, többet ne gyere??!!
Azért csak éreztél valamit, hogy mi volt az ami nem stimmelt a közöttetek lévő viszonyban.Hol akadt meg az energiaáramlás?:))
Azért én drukkolok, hogy minél előbb munkához juss!
ja, meg én is...... hehe

Impossible # 2010.07.22. 12:00

Egyjogász,

hát épp ezt mondogatom mióta, szerintem is érdekes logikája volt. Volt néhány nagy tévedése, nem is értettem, hogy szakvizsgával, több éves tapasztalattal hogyan tévedhet akkorákat. Egyébként azóta beugrott, 1x tényleg elküldött földhivatalba. :D Nem hiszem, hogy indok nélkül rúgott ki, valami indok volt rá biztos, de azt nem árulta el, ehelyett több kamu dolgot hozott fel, amiről mindketten nagyon jól tudtuk, hogy átlátszó hazugság. Egyébként rendes ember volt, kár érte. :D

Thetys # 2010.07.22. 11:58

Lewho, ez a SzGyK volt?

Csipke # 2010.07.22. 10:40

Szia Imp.!

Engem soha nem küldtek földhivatalba, nem csináltattak szendvicst, nem főzettek kávét. Keresetet, fellebbezést irattak, biztosítókkal leveleztem, kártérítési ügyekkel kapcsolatban tanácsokat adtam potenciális ügyfeleknek, tárgyalásokat nézhettem szórakozásból.

De ezt nem is másodéves egyetemistaként csináltad, hanem jelöltként, nemde?

A kérdésre válaszolva: leginkább kapcsolatokkal lehet bekerülni, de jó eséllyel nem fizetnek érte. Szóval ha mindenképpen pénzért dolgozni akarsz Sherlock, akkor ne erőltesd a gyakornoki állást. De az egyetemi karrieriroda, az jó ötlet.

Szia Leg!

Gondoltam, mert idézőjelbe raktad, de tagadhatatlanul benne van minden... :)


Csipke

Egyjogász # 2010.07.22. 00:43

Akkor te vagy az üdítő kivételek egyike, nem ez a jellemző. Minden esetre érdekes logikája lehet(ett) a principálisodnak, először a legkomolyabb peres képviseleti feladatokat bízza egy tök kezdő jelöltre, majd miután ezeket a feladatokat jól megoldja, minden indok nélkül kirúgja.

Impossible # 2010.07.21. 17:17

Engem soha nem küldtek földhivatalba, nem csináltattak szendvicst, nem főzettek kávét. Keresetet, fellebbezést irattak, biztosítókkal leveleztem, kártérítési ügyekkel kapcsolatban tanácsokat adtam potenciális ügyfeleknek, tárgyalásokat nézhettem szórakozásból.

Egyjogász # 2010.07.21. 16:19

Ja, mert az manapság csak így megy, hogy egy joghallgató gyakornok az utcáról (kapcsolatok nélkül) kedve szerint válogathat a nemzetközi meg a magyar ügyvédi irodák, a bíróságok meg a közjegyzők között...hát ja, persze....

Földhivatalba meg nem hogy gyakornoknak, hanem jelölteknek, de jelöltet nem tartó ügyvédnek is napi szinten kell járnia (már ha ingatlan adás vételi szerződések kötésével is foglalkozik az iroda).

Azért elképzelek eg gyakornokot, aki odaszól az irodavezetőnek, hogy "Nehommá iratokat kelljen rendeznem, meg földhivatalban kelljen sorban állnom, köcsög. Ja, és a szendvicsedért sem megyek el a büfébe. Nincs valami kis szaftos cégalapítás, vagy nemzetközi szerződés?":))

Impossible # 2010.07.21. 15:35

Sherlock,

bőven elég, ha negyedévesen kezdesz dolgozni, addig tanulj nyelveket, kimehetsz külföldre is, fejleszd magad, hogy amikor eljön az idő, ne amiatt ne tudj elhelyezkedni, hogy semmire sem vagy használható. Gyakornoki helyeket egyébként az egyetem is ajánl, nálatok is biztos van karrieriroda vagy hasonló, ami ezze lfoglalkozik, érdemes ott érdeklődnöd. A földhivatalba járással szinte semmit sem tanulsz, ne olyan irodába menj, ami csak csicskáztat, hanem ahol kapsz érdemi munkát! Szerintem próbálj ki több helyet is, hogy legyen összehasonlítási alapod. Nézz meg pl. nemzetközi irodát is, magyart is, melyik fekszik neked jobban, esetleg bíróságot, közjegyzőt. Hogy melyik tárgy a szimpi, az is érdekes, de szerintem inkább az az érdekes, hogy melyik munka áll hozzád közelebb, ez pedig az adott területen kívül nagyon sok más körülménytől is függ.

Legislator # 2010.07.21. 15:27

Szia, Csipke!

Az általad idézett idézetem egy kedves professzoromtól való, de nem akartam odaírni a nevét.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.07.21. 15:25

"így 15 éves korom óta segédmunkás vagyok nyaranta"

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/13/24482#…

Szerintem ez becsülendő dolog.


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.07.21. 15:23

Mivel kezdünk visszatérni a témához... :)

Az idősebbektől kérdezném, főleg akik nem 6 hétig gyakornokoskodtak. Ti hogy tudtatok gyakornoki helyet szerezni?

Nekem az a legnagyobb problémám, hogy szinte mindenhol 6 lezárt félévet kérnek; ami persze annyiból jogos, hogy másodévesen még nem nagyon tanult jogot az ember, de szerintem most is odatalálnék a földhivatalba, stb. Másrészt pedig, ilyenkor még elég nehéz "pluszt nyújtani" a többiekhez képest, mivel mindenki legalább egy nyelvvizsgával kerül be és érettségije van; még esetleg a munka lehetne, de én nem tudtam válogatni "fiatalabb" koromban, így 15 éves korom óta segédmunkás vagyok nyaranta.

Egyszóval, hogyan/hol érdemes "kilincselni"?

Csipke # 2010.07.21. 14:08

Sziasztok!

Szerintem sokat számít a jó önéletrajz és motivációs levél. Interneten is lehet vadászgatni tippeket erre, de tényleg jó ötlet a munkaügyi központ.

Azt megtanulni, hogy hogyan tudod jól eladni magad az interjúkon szerintem egyféleképpen lehet: interjúkra kell járni. Ez a leghatásosabb.

Egyébként sokat számít a proaktivitás is. Én egyszer felhívtam egy irodát, ami annyit hirdetett magáról, hogy nemrég nyílt, hogy nem keresnek-e ezt és ezt. Interjú is lett belőle azonnal. Szóval lehet elébe menni is a dolgoknak.

„Nálunk az elégtelen és az elégséges között ugye, szakadéknyi a különbség. Az elégséges és a jeles között, kérem, csupán nüanszok jelentik a, hogy úgy mondjam, differenciát.“” - ez pontosan így volt/van!!!!! :D:D:D

Üdv.:


Csipke

Ildikóka82 # 2010.07.20. 20:08

:)))


Iwikó

guba # 2010.07.20. 19:17

Egy kórházban jogászkodni... ez nekem is régi álmom. :-)

lewho # 2010.07.20. 18:24

No akkor közkívánatra:

Az egyik praktika a "házaló ügynök" módszer.
Ennek lényege, hogy kinézed azon céget, ahol reményeid szerint tárt karokkal fognak várni, csak még arról sem tudnak, hogy a világon vagy, s felhívod a legfőbb atyaúristen vezetőt, igazgatót, stb-t. Titkárnőnek sem mondasz semmit, csak fontos ügyben szeretnél beszélni a góréval. Nos, én is felhívtam a megyei kórház vezetőjét, szépen elmeséltem, hogy találkozni szeretnék vele állás ügyben, mikor mehetek, hova stb. Mondta, hogy szerdán fél kilenckor, ide meg ide. óóóóóóóóóóóóóóóóóóó, mondtam magamban, remek, majd a személyes varázsom meggyőzi fantasztikus tudásomról.

Adott nap, becsülettel felöltözvén megyek a kórház igazgatóságára, illően kopogok a titkárnőnél, látom, hogy az igazgató épp lép be egy terembe, hangosan köszönök. Az igazgató barátságosan int, menjek be előtte, no nagy levegő, nosza neki!

A teremben 5 ember ült egy szép hosszú asztalnál (3 a túloldalon, 2 velük szemben), hellyel kínáltak, leültem én is. Gondoltam magamban, szép nagy bizottság fog felvételiztetni, de itt biztos ez a szokás.

Az egyik jólöltözött aztán belekezdett a mondókájába, kezdte ecsetelni valami szerződés elemeit, telefonközpont üzemeltetése, vagy vmi ilyesmi. No, majd biztos véleményezni kell a tervezetet, ez lesz a vizsgafeladat! Hegyeztem a fülem, árgus szemmel figyeltem, bőszen jegyzeteltem. Majd megszólalt a másik fél - a kórház - , aki előadta az aggályait, megkezdődött az üzleti tárgyalás... Itt már nagyon melegem volt. Mikor foglalkoznak már velem? Úgy 30 perc után a diri fogja magát, elnézést kér, kirohan, én utána. A titkárnőnél utolérem, elmondom, miért jöttem, jóember végigmér, menjek a jogászához, ő nem tud velem foglalkozni!!!

VAZZE!

(nem mondom, hogy a főjogász 1,5 perc alatt közölte, hogy sorry, de jót röhögtek a sztorin. )

Ildikóka82 # 2010.07.20. 16:59

lewho,

csatlakozom Sherlock-hoz, mi volt vicces? érdekel. :)


Iwikó

Legislator # 2010.07.20. 16:32

Pl. engem:-D

Szia, Lewho, ritkán jársz erre.


Sunshine after the rain.