KRE - ÁJK vs ELTE - ÁJK


Mókusok # 2013.07.10. 10:32

Szerintem minden attól függ, hogy mikor milyen lehetőségek jönnek Veled szembe, és azokkal tudsz-e élni vagy sem.
Gondolok itt arra, hogy a Károlin végeztem, amit cseppet sem mondanék olyan egyszerűnek, mondjuk én nem a rendes képzésre jártam, hanem a 3 évesre, tantárgyak tömkelege egy időben,a számonkérés meg ugyanaz. Egy csomó tanár volt akkor ott olyan aki az ELTE-n is tanított meg olyan is aki Szegeden a jogon.

Nem tagadom, hogy vannak olyan álláshirdetések ahova kiírják, hogy csak ELTÉ-vel vagy csak min. cum laudéval jelentkezhetsz, azonban az ellenkezőjéről is be tudok számolni, jelenlegi helyemen a 6 fős jogász csapatból 3an a Károlin végeztünk, és a főninél ez nem volt negatívum a jelentkezésnél,mondjuk lehet, h azért mert már volt dolga Károlissal.
( neki spec. az a fontos, hogy ne legyél kezdő!, pedig mondjuk mindenkinek kell valahol kezdenie:)Az évfolyamunkból kevés olyanról tudok aki ne talált volna állást vagy aki elhagyta volna a pályát....

A tanárok segítőkészsége meg amiket még írtál szerintem ezek nem éppen az egyetemi életből valók, erre ekkora ember mennyiségnél elenyészve lenne lehetőség.

A társasági élet attól függ, mint mindenhol, hogy milyen az aktuális évfolyam.....ELTÉ-n nem tudom milyen, de azt tudom, hogy az Állig. Főiskolán isteni a légkör a Károli ehhez képest pocsék volt, de ez is olyan, hogy kinek mi. Elvégre ugyanarról a vizsgáról mint mindannyian tudjuk: jön ki olyan hallgató is, aki elégedett és boldog, és jön ki olyan is, akit nem éppen magasztaltak odabent fogalmazzunk így:)

Ja és szerintem bevett szokás, hogy egyik egyetemen a másik egyetem hallgatóit leszólják stb.... Mindig épp másikat sz....nak mint amelyiken éppen vagy.:)

orangeman # 2013.07.10. 07:13

Disclaimer: ELTÉ-s voltam, gyorsan találtam állást, de jó CV-m volt.

0. Majd mindjárt jön Kacsa1111 fórumozó, aki szépen elmondja, hogy az összes egyetem rossz.

  1. A jogi egyetem pont annyit ér, amennyit kihozol belőle. Erre szerintem pont jó példa PGabe, aki volt nemzetközi versenyeken és OTDK-n is, tehát - úgy tűnik - megdolgozott a sikeréért. Ezt senki nem fogja helyetted megcsinálni, még az ELTÉ-n sem.
  2. Az "Ugyanazok a tanárok vannak mindhárom egyetemen" mondásról meg az a véleményem, hogy attól te nem leszel jobb jogász, hogy a tanszék ajtajára ki van írva, hogy "Tanszékvezető: Prof. Dr. Hamza Gábor egyetemi tanár".

Miért javaslom mégis az ELTÉ-t?

  1. A munkáltatók nagy részében tényleg van előítélet. Ha az ELTÉ-re mész, legalább ezzel nem nehezíted meg a dolgodat. Ez szerintem részben azon is alapul, hogy a Károlira sokkal alacsonyabb pontszámmal is be lehet jutni. Nem állítom, hogy egyértelmű az összefüggés a tehetség és a pont között, de talán van valami.
  2. AZ ELTÉ-n szerintem sokkal több az olyan választható, amit gyakorló jogászok tartanak, mivel nekik "menő" az ELTÉ-n tanítani. Ezek voltak az egyetem legjobb órái.
  3. A Károlinak nincs doktori iskolája (ha jól tudom), és pillanatnyilag emiatt az egész képzés veszélyben van.
  4. Az ELTÉ-n okos diáktársaim voltak, ami szakmailag is nagyon jó volt.

Orangeman, ilyen hülye diák, mint maga, még a Károlin sincsen.” dr. H.K.


For God and Ulster

Marczell (törölt felhasználó) # 2013.07.06. 17:08

Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat, további tapasztalatokat, véleményeket még szívesen olvasnék!

Krujnek Attila # 2013.07.05. 07:39

PGabenak igaza van, a Károli sok ügyvéd, ügyvédi iroda szemében nem ér többet egy nagy rakás trágyakupacnál. Károli diplomával duplán nehéz lesz elhelyezkedni, mert emberszámba sem vesznek. Ismertem olyan minisztériumi főosztályvezetőt, aki nekem egy hétvégi sütés-fözés során elmesélte, hogy ő már évek óta nem vesz fel senkit a főosztályra a Károliról, mert "azok nem is jogászok, hanem legjobb esetben csak jogtechnikusok".

Nyilván nem mindenki hülye, aki a Károlin szerez diplomát, sok olyan tehetséges kolléga van, mint PGabe, de ezzel az irodák zöme nem foglalkozik, mert se pénzük, sem idejük arra, hogy minden KRE-s jelentkezőt leteszteljenek. Inkább "biztosra" mennek és ELTE-snek, szegedinek vagy pécsinek adják az állást.

Ez az én tapasztalatom, sok helyen ezt hallom.

PGabe # 2013.07.03. 10:38

KRE tapasztalat, de vedd figyelembe, hogy régről - azóta lecserélődött szerintem a fél oktatói gárda: emberi légkör, néhány nehezebb vizsgával (pl. latin gyakjegy, amin a fél évfolyamunk majdnem elvérzett sikeresen teljesített róma, jogtöri vizsgák mellett, vagy épp be ex-alkotmánybíránknál). Nekem hátrányom nem volt belőle, dolgoztam egyetem alatt egy ügyvédi irodában - az egyik ügyvéd bevallottan ELTE párti volt, de azt gondolta egy próbát megér. Utólag bevallotta, hogy előítéletei voltak, amit sikeresen leromboltam. Azért ezeket vissza is építette miután eljöttem, szóval van, aki nem fog felvenni, ha nem ELTÉ-re jártál. Voltam nemzetközi versenyen, OTDK-n, helyezést is értem el, de vedd figyelembe ez utóbbinál, hogy többet nyom a latba, ha ELTE hallgató vagy (most lehet vitatkozni, hogy a helyezettek között azért van nagyobb arányban ELTÉ-s, mert jobbak, vagy valami más miatt).
Munkám diplomázás után nem sokkal lett és nem volt hátszelem. Volt évfolyamtársaim közül többen dolgoznak minisztériumban, állami szerveknél, multicégeknél, de ügyvédi irodákban is, de van, aki otthagyta a pályát - ő már előtte is másfelé kacsingatott.

Marczell (törölt felhasználó) # 2013.07.01. 16:14

Üdvözlöm a fórumozókat!

Jelenleg pszichológus képzésen vagyok, de most fogok pótfelvételizni valamelyik jogi egyetemre.
448 pontot szedtem össze érettségin.
Az év során voltam KRE, ELTE és PPKE nyíltnapon, igazán a KRE és az ELTE tetszett nekem.
Ez a két egyetem jogi szakán gondolkodom és szeretnék pro-kontra véleményeket hallani tőletek, jelenlegi joghallgatóktól, végzett jogászoktól.
Tehát KRE-ÁJK vs ELTE-ÁJK, kíváncsi lennék:

  • a tanárok/egyetem elvárásaira
  • tantárgyak nehézségére ( mennyire végezhető el az egyetem 5 éven belül)
  • tanárokkal való kommunikációra, mennyire segítőkészek, odafigyelőek
  • a megszerzett diploma értékére, elhelyezkedési esélyekre
  • hallgatói légkörre, van-e összetartás a diákok között
  • van-e lehetőség munkát szerezni már az egyetemi évek alatt

Elsősorban tapasztalatokat várok, de ha valaki hivatalos adatokkal is tud szolgálni, azt is elolvasom :)
Köszönettel: Marczell