táppénz alatt felmondás?


Kata0503 # 2013.10.04. 13:37

Köszi szépen, Pazs.

pazs # 2013.10.04. 13:24

Próbaidő alatt nem felmondás van, hanem indokolás nélküli megszüntetés, az ellen nem véd a betegszabadság. Eljárás a munkaviszony megszűntéig jár (praktikusan a megszüntetésről szóló döntés átvételének napjáig).

A specifikus válasz:
Kata0503: nem fizetés, hanem az állásidőre járó bér 60%-a, de csak a megszűnés napjáig (nem felmondás)

Gaabor.hu: 1. igen (bár nem felmondás, hanem próbaidő alatti megszüntetés azonnali hatállyal) 2. csak amíg volt munkaviszonyod (október 3-ig), passzív táppénz már nincs.

Gaabor.hu # 2013.10.04. 11:59

A munkáltatóm a július 4-én létrejött munkaviszonyomat október 2-án szerdán kelt és 3-án csütörtökön megkapott levélben próbaidő alatt azonnali hatállyal megszüntette. Előtte való szombaton, szeptember 28-án a mentő vitt be a kórházba, október 2-án engedtek ki. 3-a óta a háziorvosom folyamatosan tart táppénzen, így a keresőképtelenségem a próbaidő vége után is tartani fog.
Kérdéseim: Szabályos-e a 2-i hatályú felmondás? Meddig kapok betegszabadságra ellátást, illetve táppénzt?
Köszönöm a választ

Kata0503 # 2013.10.02. 07:10

Üdvözletem!

Csak annyi lenne a gyors kérdésem, hogy ha próbaidő alatt betegszabadságon mond fel a munkáltató, akkor megilleti a munkavállalót a betegszabadság teljes idejére a fizetés, vagy csak a felmondás napjáig?

Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.27. 13:07

Nem.

Picur65 # 2013.09.27. 12:20

Üdvözletem!

Érdeklődnék, hogy az a jogszabály miszerint 30 napot meghaladó táppénz esetén a táppénz megszűnte után 30 napig nem lehetett felmondani a dolgozónak létezik-e még? És mi történik, ha ez még létezik és az alatt a 30 nap alatt valaki újra táppénzre kerül?
Előre is köszönöm a választ!

Picur65 # 2013.09.27. 12:19

Üdvözletem!

Érdeklődnék, hogy az a jogszabály miszerint 30 napot meghaladó táppénz esetén a táppénz megszűnte után 30 napig nem lehetett felmondani a dolgozónak? És mi történik, ha ez még létezik és az alatt a 30 nap alatt valaki újra táppénzre kerül?
Előre is köszönöm a választ!

bbcsi # 2013.09.26. 16:07

Üdvözletem!

Informálódni szeretnék.5 éve dolgozom egy helyen hivatalosan( "A" cég"). Ám január óta ugyanannak a tulajdonosnak egy másik cégében dolgozom ("B" cég) Amennyiben az "A" céget megszüntetik és átjelentenének a "B" cégbe hogyan tudom elérni,hogy munkáltatói felmondás esetén kifizessék a végkielégítésem?

Nagyon köszönöm az esetleges válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.26. 15:30

Gondolom a táppénzt törölni az orvos már nem tudja,vagy esetleg igen?
Nem adod le, és kész.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.09.26. 15:30

xsisi

A munkáltató a próbaidő alatt indoklás nélkül szüntetheti meg a jogviszonyt, azonnali hatállyal.
______________________________
Budapesti ügyvéd
www.bodnarugyvediiroda.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.26. 15:29

A munkavállaló is. :)

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.09.26. 15:29

A munkáltató a próbaidő alatt indoklás nélkül szüntetheti meg a jogviszonyt, azonnali hatállyal.

______________________________

Budapesti ügyvéd
www.bodnarugyvediiroda.hu

xsisi # 2013.09.25. 09:43

Tisztelt hozzáértők!

Jelenleg szezon munkában dolgozom.A szerződésben úgy van meg fogalmazva,hogy várhatóan 3 hónap a munkaviszony,a szezon végeztével szűnik meg(ami lehet,hogy valamivel tovább tart). A próbaidő ettől függetlenül 3 hónap.Élelmiszer üzemben dolgozom,(azt mondták is a munkatájékoztatón mielőtt munkába álltam,hogy ha beteg az ember úgy nem dolgozhat,mivel élelmiszerrel dolgozunk),meg betegedtem (vírusos megbetegedés) elmentem orvoshoz,hogy ellássanak és táppénzt kértem,mivel így nem mehetek az üzembe dolgozni (és,hogy nem munkaundorról van szó).Az orvos látogatása után közöltem a munkáltatómmal telefonon,hogy meg betegedtem és mikor kell visszamennem az orvoshoz és mikorra várható a munkába állásom,ő azt mondta,hogy szabadságot tud adni a 4 napra.Gondolom a táppénzt törölni az orvos már nem tudja,vagy esetleg igen?És még az lenne a kérdésem,mivel élelmiszerüzemben dolgozom,elvileg helyesen cselekedtem,hogy orvoshoz mentem és táppénzt kértem a vírusos meg betegedés miatt nem?Akkor ilyen esetben is jogos,ha a munkáltató a próbaidő alatti táppénz miatt szüntetné meg a munkaviszonyomat (ha nem vonható vissza a táppénz és ez miatt meg tenné)?

Köszönöm,ha mihamarabb választ kapok a kérdéseimre,jó lenne még ma tudnom!

Marcsi78 # 2013.09.07. 00:12

Tisztelt Fórum,
Megromlott munkahelyi légkör miatt szeretnék felmondani a munkahelyemnél.. Màr több mint egy éve ennél a munkáltatónál vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogyha pl holnap elmegyek táppénzre, akkor holnaputántol közölhetem velük a felmondásomat? Nálunk sajnos 60 nap a felmondási idő. Valamint ha végig táppénzen leszek a felmondási idő alatt akkor kötelezhet a munkáltató hogy menjek be a munkahelyre, átadás-átvétel miatt? Nálunk vannak ilyen különböző papírok amit különböző emberekkel alá kell íratni, pl a számítógéprol minden felesleges dolgot letöröltem, az általam elvégzett munkát az xy megosztott meghajtóra feltöltöttem stb. Kötelezhet a munkáltató hogy bemenjek a felmondási idő alatt ha egyszer táppénzen vagyok? Valamint ki kell várnom mindenképp a 60 nap felmondási időt?
Előre is köszönöm válaszát. Maria

vaczkor... # 2013.08.09. 08:44

Muci12

Meddig jár a táppénz? A felmondás napjáig vagy esetleg törvényileg van a munkaviszony megszűnés után is, hisz folyamatosan betegállományban voltam/vagyok és sajnos előreláthatóan sokáig leszek is. Köszönöm.

Táppénz csak addig jár, amíg a munkaviszony fennáll.

A passzív táppénz intézménye annak tömeges, nem rendeltetésszerű használata miatt (azaz amiért quasi munkanélküli ellátásként vették igénybe) megszűnt, így a munkaviszony megszűnése után a volt munkavállaló hiába keresőképtelen táppénzre nem jogosult.

vaczkor... # 2013.08.09. 08:39

Muci12

KOMMENTÁR
a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényhez

16. A jognyilatkozat közlése

Mt. 24. §-ához:

Az egyoldalú jognyilatkozatok a címzettel való közléssel válnak hatályossá
[Mt. 15. § (4) bek.].

Az írásba foglalt nyilatkozat akkor tekinthető közöltnek, ha azt a címzettnek vagy az átvételre jogosult más személynek átadják.

Az átadás többféleképpen is történhet - így például közvetlenül személyesen, kézbesítő útján vagy postai úton. A közlésnek éppen ezért nem feltétele, hogy a tényleges átadásra munkaidőben vagy a munkáltató telephelyén, esetleg a szokásos munkahelyen kerüljön sor.

Az írásbelinek minősülő elektronikus dokumentum akkor tekinthető közöltnek, amikor az a címzett vagy az átvételre jogosult más személy részére hozzáférhetővé válik.

Ebben a tekintetben tehát nincs jelentősége annak, hogy a címzett mikor nyitja ki az e-mailt, vagy mikor olvassa el az sms-t. Ha az e-mail a postafiókba kerül (akár pihenőnapon vagy a szabadság ideje alatt) vagy az sms a mobil telefonkészüléken megjelenik, a közlés joghatályosan megtörtént.

A nyilatkozat közlése akkor is hatályos, ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy az átvételt megtagadja vagy szándékosan megakadályozza.

Ha a munkavállaló nem hajlandó átvenni az írásbeli felmondó nyilatkozatot, azt összetépi, vagy a felmondási szándékról közvetlenül értesülve nyomban elhagyja a munkahelyét, a nyilatkozatot a közlés megkísérlésének időpontjában közöltnek kell tekinteni.

A korábbi szabályok szerint ilyenkor a közlés megkísérléséről jegyzőkönyvet kellett felvenni. Ezt az Mt. nem tartalmazza, de a bizonyíthatóság érdekében továbbra is érdemes akár így, akár egyéb alkalmas módon a közlés megkísérlését dokumentálni, ugyanis vita esetén a jognyilatkozatot tevő felet terheli annak bizonyítása, hogy a közlés szabályszerűen megtörtént (például hang-, videó-, vagy képfelvétellel, illetve tanúkkal).

A postai úton történő közléshez az Mt. meghatározott esetekben kézbesítési vélelmet fűz, mely a tértivevény különszolgáltatással feladott küldeményként kézbesített írásbeli nyilatkozatra vonatkozik.

A tértivevényes küldeményként közölt nyilatkozatot a vélelem eseteiben közöltnek kell tekinteni, és a címzettet terheli e vélelem megdöntése, ha azt vitatja.

A kézbesítési vélelem a kézbesítés megkísérlésének napján áll be, ha tértivevényes küldemény esetén az átvételt a címzett vagy az átvételre jogosult más személy megtagadta, vagy a kézbesítés a címzett által bejelentett elérhetőségi címen annak ismeretlensége vagy elköltözése miatt meghiúsult. A munkavállalónak tehát érdekében áll, hogy a munkáltatóval időben közölje a megváltozott lakcímét, ugyanis ennek hiányában elképzelhető, hogy miután elköltözött, a munkáltató a régi lakcímére postázza a felmondást.

Egyéb esetekben, ha a tértivevényes küldemény kézbesítése eredménytelen volt, úgy az eredménytelen kísérlet, illetve a küldemény érkezéséről szóló értesítés elhelyezésének napját követő ötödik munkanapon kell közöltnek tekinteni a nyilatkozatot (ha például a tértivevényes kézbesítés azért volt eredménytelen, mert nem volt a munkavállaló lakásán senki, aki át tudta volna venni a levelet, és a munkavállaló nem kereste a levelet a postán). Vita esetén a jognyilatkozatot tevő felet terheli annak bizonyítása, hogy a közlés szabályszerűen megtörtént.

A kézbesítési vélelem ugyanakkor a bíróság előtt megdönthető az olyan nyilatkozattal kapcsolatban, amely tekintetében az Mt. alapján bírósági eljárásnak van helye.

A kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet az eljárás kezdeményezésével egyidejűleg, a kézbesítési vélelem beálltáról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, de legkésőbb a vélelem beálltától számított hat hónapon belül lehet kérni.

A kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelem arra hivatkozással terjeszthető elő, hogy a kérelmező a hivatalos iratot önhibáján kívüli okból nem vehette át, mivel a kézbesítés a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó jogszabályok megsértésével történt meg, vagy más okból nem volt szabályszerű, vagy az iratot más okból nem volt módja átvenni (például a kézbesítésről önhibáján kívül nem szerzett tudomást). Erre azonban csak természetes személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság (a fél vagy az eljárásban részt vevő egyéb érdekelt) hivatkozhat. A kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelemben elő kell adni azokat a tényeket, illetve körülményeket, amelyek a kézbesítés szabálytalanságát igazolják, vagy amelyek a kérelmező részéről az önhiba hiányát valószínűsítik. Ha a kérelmet elkésetten terjesztették elő, azt érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. A kérelem elbírálása előtt a bíróság a kérelmezőt, illetve a feleket meghallgathatja (Pp. 99-99/A. §). A kézbesítési vélelem megdöntése esetén a bírósági eljárás kezdeményezésére előírt határidőt megtartottnak kell tekinteni.

Kapcsolódó jogszabályok

1952. évi III. törvény a polgári perrendtartásról 99-99/A. §
79/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről

Muci12 # 2013.08.09. 06:50

Kedves Tanácsadók!

Jelenleg próbaidő alatt táppénzen vagyok.

  • ha a munkáltatóm írásban azonnal felmond, az azonnali felmondás az ő felmondásuk dátumával él vagy pedig a következő naptól, amikor átveszem postán a levelet?
  • Meddig jár a táppénz? A felmondás napjáig vagy esetleg törvényileg van a munkaviszony megszűnés után is, hisz folyamatosan betegállományban voltam/vagyok és sajnos előreláthatóan sokáig leszek is. Köszönöm.
mariann44 # 2013.08.01. 11:31

Kedves mindenki!

Most átolvastam mindenki hozzá szólását kérdésemhez.
Tehát hogy tiszta legyen mindenki számára 8-án reggel jeleztem a munka adom felé hogy nem vagyok jól, még aznap el is mentem az orvoshoz és az orvos táppénzre vett mivel volt egy nagyon csúnya felső légúti betegségem és beszélni is alig tudtam. Jeleztem a munkáltatom felé 9-dikén ismételten hogy beteg vagyok mire ő vissza írta hogy akkor a jelenlétire tp fog írni 17 én kellet visszamennem az orvoshoz aki 20-val irt kereső képesnek tehát az első pappíromat is csak 17-én kaptam meg amit másnap azaz 18-án bevittem a munkahelyemre és akkor közölték hogy 18-al megszüntették a munkaviszonyom. Akkor elvették a táppénzes pappírom mondták elszámolják viszont 19-én mikor postán megkaptam a pappírjaimat akkor ért a meglepetés hogy szabira írtak amit vissza is vontak így nem kaptam egy forintot se a 10 napra. Természetesen felhívtam őket telefonon és akkor jöttek már az előzőben leírtak.

mariann44 # 2013.07.31. 19:28

Üdvözlet mindenkinek!

Tehát nekem az lenne a kérdésem, itt nem valami nagy pénzekről van szó. De nekem az a kevés is sokat jelent, hogy menjek a Munkaügyi Bíróságra? Mert ők csak azt hajtogatják hogy nem tudják figyelembe venni a táppénzes pappírom, vagy mit tehetek?

wers # 2013.07.31. 07:01

ja, igen

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.31. 06:59

Próbaidő...

wers # 2013.07.31. 06:02

anne01, abban igazad van, hogy táppénz alatt felmondhat a munkáltató, de a munkaviszony az első keresőképes napon szűnik meg.
Ha orvosi igazálással bizonyítja, hogy keresőképtelen volt, a munkáltató nem írhat ki szabadságot arra az időszakra, ha pedig ezt az igazolást meg próbálja letagadni, az pótolható, az ovos ki tudja adni annak másolatát, ugyanarra az időszakra. Nyomtalanul nem tudja eltüntetni.

anne01 # 2013.07.30. 14:08

mariann44

Mivel próbaidő alatt lettél beteg, a munkáltató megtehette volna azt is, hogy már az első betegnapon megszünteti a munkaviszonyod. Felesleges volt neki a szabadságokkal variálni. Az az ő butasága, hogy kifizette, de már nem vonhatja vissza. Nincs arra határidő, hogy neked meddig kell leadnod a táppénzes papírjaidat, három nap után nem is tehetnéd meg, mert a kezdő táppénzes papírt eleve 7 napról állítja ki a háziorvos. Neki viszont kötelessége a táppénzes papírodról átvételi igazolást adnia, ami gondolom nem történt meg. Az pedig a te butaságod, hogy bevitted, holott postán is feladhattad volna vagy valaki más bevihette volna. Most erre hivatkozik, hogy valójában nem is vagy beteg, de a keresőképtelenség megállapítása az orvos dolga, nem a munkáltatóé.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.30. 13:00

PISA-teszt negatív. 17-én ment vissza az orvoshoz. Nem akkor vették táppénzre, akkor lett ismét keresőképes.

wers # 2013.07.30. 12:59

17 én megyek vissza az orvoshoz

nekem ebből az jött le, hogy 8-án is volt orvosnál, és betegállományba vették

(ha nem így volt, akkor mi a kérdés?)