Sztrájk esetén munkabér - kiesés?


ylion # 2008.02.01. 07:25

Tisztelt Jogászok!

A MÁV kártalanít a bérlet időarányos részével, ami részükről talán több is, mint amit a jog megkövetel.

Azonban ha azért rúgnak ki a munkahelyről, mert a sztrájk miatt nem tudok bemenni, akkor azért ugye csak én - idézve több kalauzt - "a szemét utas" tehetek? Sajnos nem igazán futja mindenkinek autóra, higgyétek el akkor már rég csődbe ment volna a MÁV. Annak ellenére is, hogy éves szinten 100 milliárdos nagyságrendű pénzt kap a vasút az állambácsitól, többek között a Ti pénzetekből is.

Többek között az ilyen esetek, valamint a 3 hónap alatt 4 sztrájk miatt kezd felmenni az utasok vérnyomása igen jelentősen. Esetleg valamelyikőtök kifejthetné - a változatosság kedvéért - hogy mit lehet ilyen esetben tenni?

Továbbá jelezném, engem nem érint a probléma - kivételesen áldás, hogy budapesti lakos vagyok - azonban az az emlegetett szolidaritás ugyebár... ezerszer szolidárisabb tudok azokkal lenni, akiknek az élete megy/mehet tönkre azért mert mások sztrájkolnak.

Amúgy meg a december 17-i sztrájkról mi a véleményetek? A sztrájktörvény szerint engedélyezett politikai okokból sztrájkolni? Tudomásom szerint nem a kormány a tulajdonos, és közvetlenül a management sem az ő dolguk. Az állam csak a sz@rt lapátolja a MÁV után...

tatti # 2008.01.31. 19:12

Nem bírom tartani a számat. holnap megint sztrájkolnak a sínek ördögei. A felbujtó megint ez az ididóta Gaskó. A híradó szerint (ha ők hazudnak, én is) amit követelnek, az törvényileg nem teljesíthető, tehát, az én olvasatomban, a követelés törvénytelen. Szóval sztrájk, én meg (és sokan mások) mehetünk kocsival dolgozni. No comment... szóval, hajrá utasok, szolidarítsunk!!

Petya.bácsi # 2008.01.29. 16:31

Sári: olvass lentebb: szolidaritás. Indoklást pedig ne várj, lásd Tatti utolsó mondatát.

Fedup Sári # 2008.01.29. 08:09

Oké, a határozatot meghoztad, de hol az indokolás??

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 21:30

Nem.

Fedup Sári # 2008.01.28. 21:11

KBS,

10/1997. Korm. rendelet

13. § (1) A vonat késése miatti csatlakozásmulasztás, valamely vonat kimaradása vagy közlekedésének tartós akadályoztatása esetén a vasúttársaság köteles a továbbutazni kívánó utast kézi- és útipoggyászával együtt az eredeti vagy más útirányon, az eredeti vagy más tömegközlekedési eszközzel a célállomásra szállítani.

Eszerint mávstart barátunknak nem kellene sztrájk esetén is elszállítania azt, mondjuk hajóval, akivel vasúti személyszállítási szerződést kötött (aki bérletet vett).

Kösz.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 08:48

Nem vagyok jogász, csak kontárkodom. Hol jobban, hol kevésbé...

Ezt most elhagyhattad volna. Látszik ugyanis.

tatti # 2008.01.28. 08:32

Erre még - utoljára - kénytelen vagyok reagálni. Béla, nagy tévedésben vagy. Itt ez az egész topic nem arról szól hogy ki sztrájkoljon és ki nem. Hanem arról hogy nem tudok, nem akarok szolidaritást vállalni a vasutasok sztrájkjaival. A szolgáltatásuk színvonala kritikán aluli és nem javul hanem romlik. Ez részben a fejlesztések hiánya, javarészt viszont a dolgozók hozzáállása miatt van így. Ezt hidd el, nap mint nap utazom velük (sajnos) ez személyes tapasztalat. Látom amit látok és hallom amit hallok. Namost, ha egy süllyedő szolgáltatási színvonal ára az egekig emelkedik, és még használni sem lehet (mert éppen sztrájk van) akkor én miért szolidarítsak? Itt és most lezártam ehhez a topichoz való hozzászólásaimat, Béla nagy örömére, akinek segítőkészsége általában arra korlátozódik, hogy megmondja, a kérdező miért kérdez hülyeséget... (ez is személyes tapasztalat)

Sücy # 2008.01.28. 08:28

Tatti, kimondtál egy kulcssót: kártalanítás..
KBS azt mondta, hogy ha nincs jogellenes magatartás, nincs káresemény sem, pedig a jogszerű károkozás fogalmát ismerjük, és a közlekedési sztrájkok ilyenek. Természetesen ilyenkor a károkozóknak kell viselniük a kárt, aminek a mértékét viszont a károsultnak kell bizonyítani.
Nem tudom, mi az egyszerűbb: a kárt bizonyítani, vagy megtalálni, hogy ki is a károkozó. (felelős-e egy közlekedési társaság egy szakszervezet károkozásáért? feleősségre vonható-e egy szakszervezet - van-e jogalanyisága? - egy általa támogatott sztrájkért? hogy kavar be ebbe a képbe a Liga felelőssége? a sztrájkban való részvétel egyéni döntés, felelősségre vonható-e egy egész társulat, aminek csak egy része vett részt a sztrájkban?)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 08:23

Nem érné meg. De te azért csak indíts. Van mit tanuldod, és nem baj, ha magad fizeted a tanulópénzt.

Az meg, hogy nem érzed az ordító ellentmondást, megint csak a te bajod. Á la: "majd én megmondom, ki sztrájkoljon".

tatti # 2008.01.28. 08:17

OFF Nincs itt semmi ellentmondás. A vasutasok sztrájkja lehet hogy jogszerű, ezt majd a bíróságok eldöntik. Viszont ha az utasok szempontjából nézem, nekik igenis gond. És mindez egy idióta Liga vezető beteges gondolatvilága miatt. Ga*ó úr elmehetne nyugodtan valahová Északra, jó messzire. A munkahelyi vezetők pedig - munkajog ide vagy oda - igenis elvárják hogy a munkád készen legyen. Ha a vasutasok éppen sztrájkolnak, akkor is. Lehet próbálni vitatkozni. Az elbocsátásra bármikor lehet találni okot, olyat is ami nem támadható m.ügyi bíróságon. Mivel másik állást találni nem túl egyszerű manapság, mindenki behúzza fülét-farkát. Jog ide, jog oda. És ezt a parttalanná váló vitát itt a részemről le is zárom.
ON

Eléggé eltávolodtunk a témától. Én nem vagyok jogász, és a jog minden bizonnyal sok esetben más mint a józan "paraszti" ész. Én - hogy a témához is hozzászóljak - úgy érzem, hogy a kérdés felvetőjének legalábbis részben igaza van. A bérlet vásárlással egy szerződés jön létre, amiben az utaztató vállalja hogy a befizetett összeg ellenében naponta egy alkalommal oda-vissza szállítja az utast a bérleten szereplő két állomás között. Ha ezt nem teszi meg, szerződést szeg. Tehát szankcionálható. Úgy gondolom, a MÁV ezzel tisztában is van, hiszen a médiában hallani hogy sztrájk esetén bizonyos jegyek árát visszafizetik, de a bérlatasek kártalanításáról nem hallottam. Megérne egy pertársaságot összehozni és pert indítani...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 07:33

Tatti némi vitába keveredett saját magával. Egyrészt borong afölött, hogy a munkavállalók nem állnak ki a jogaikért; másrészt indulatosan elutasítja, ha egyes munkavállalói csoportok kiállnak a jogaikért.

Sücy # 2008.01.28. 07:30

tatti, erről is volt már szó más topicban.. Ha mindenki kiállna a jogaiért, nem pedig fejét-farkát behúzva csinálná, amit megkövetelnek tőle - jogellenesen! - akkor egy idő után nem lennének ilyenek a munkaadók sem. De amneddig behajtjuk a fejünket az igába, mint az ökrök, addig mit várunk?

tatti # 2008.01.28. 07:11

Off.
Lehet. De ez általában a vezetőket nem érdekli. Ha éppen nincs munka szabadságra küld, ha sokáig nincs, fizetés nélkülire. Nem számít hogy Te nyáron akarsz menni, pl. nyaralni a családdal. Ha van munka de nem készülsz el vele, akkor csináld este, éjjel, mindegy. Jó ha kapsz érte pótlékot. Ha mégsem és reklamálsz, inogni kezd alattad a széked. Ha nem vagy készen a munkáddal, mert vakartad a feneked, akkor kevesebb lesz a pénzed. Lehet hogy mindez tv ellenes, de így megy. Sajnos. Mint mindenki más, én is örülnék egy olyan helynek, ahol vakarhatom, mégis rengeteg fizetést kapok. Ha valaki tud ilyet, szóljon! Megegyezünk...

Kála # 2008.01.28. 06:58

1. § (1) A dolgozókat a gazdasági és szociális érdekeik biztosítására - az e törvényben meghatározott feltételek szerint - megilleti a sztrájk joga.

A dolog lényege ennyi. Ha sztrájkolni akarnak és azt a jogi előírásoknak megfelelően (vagyis jogszerűen) teszik, akkor nem lehet szó jogellenesen okozott kárról.

Tatti: ha ez vígasztal, a sztrájk idejére a sztrájkolóknak főszabály szerint nem jár munkabér. Egyébként alapvető tévedésben vagy: a munkabér a munkavállalóknak a munkaviszony alapján jár (azaz tökéletesen független attól, hogy dolgozott is, vagy csak malmozott napi 8 órában). Ez nem eredménykötelem.

tatti # 2008.01.27. 19:58

Nem. Csak utazunk/utaznánk. És mivel a körülmények és a szolgáltatás színvonala béka segge alatti, ezért nem érezzük jogosnak pl a béremelési követelést. Mert a vonat nem azért késik és nem azért koszos, mert a cégzeteés és a tulajdonos nem emel bért. Hanem azért mert a dolgozók munkavégzése hanyag, nemtörődöm. Ha rajtam múlna, akkor kapnának ha felmutatnak valamit. Csak ez az ország sajnos úgy van kalibrálva, hogy fizess aztán dolgozom. A normális hozzáállás pedig ez lenne: dolgoztam, itt az eredmény. Tessék megfizetni! Amíg ez nem így működik, addig nem fogunk egyről a kettőre lépni!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 19:49

Honnan ez a gyűlölködés? Tréningeztek a Szabad Nép félórákon?

tatti # 2008.01.27. 19:44

Én naponta vonatozom. Kényszerből mert más nincs. A vonat késik, koszos, hogy drága azt most nem is említem. Ezzel együtt a vasutas sztrájkol, mert a bér, mert az egészségügyi reform, mert akármi. Én elkések, vagy be sem érek, vagy kocsival megyek hogy meg tudjak élni, mert a főnökömet végülis nem érdekli hogy miért nem dolgozom, csak az hogy nem dolgozom. Magas ívben le*ja a vasutasokat, ha nincs munka nincs fizetés. Én soha nem tudnék szolidaritást vállalni a tömegközlekedési dolgozók sztrájkjával. Mert ők vannak kb 30 ezren, és miattuk milliónyi ingázó van szarban. Ha lenne másik vasúttársaság ahol normálisabbak az utazási körülmények, a MÁV csődbe menne. mert nem volna utasa...
Ez az én véleményem, lehet hogy egyoldalú. Remélem a sztrájkkal töltött órákra ők sem kapnak fizetést! Sőt, én minden vonatkésésért levonnék az adott vonalon szolgálatban lévő összes alkalmazottól percenkén 1 Ft-ot. Hó végére szép kis summa jönne össze...majd akkor gondolkodnának egy keveset!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 17:39

Rosszul gondolod. Főszabályként, ha nincs jogellenes magatartás, nincs kárfelelőssége sem.

bootmaker # 2008.01.27. 11:16

Na de urak, és esetleg hölgy/hölgyek ha az is van a hozzászolók között :)

Ez már igen csak politika.
De most akkor tényleg, miért is nem lehet jogilag kártérétést követelni ha a sztrájk nekem kárt okoz?
Nem épp a szakszervezettől hanem pl. a MÁV vagy az aktuális Volán válalattól?
Azért hogy valami jogszerű, attol még lehet más kárára és azért valakinek álnia kellene a kárt.

Köszi

B

efi99 # 2008.01.27. 11:02

Hát rendet kéne tenni itt is, az biztos.
Mindenekelőtt: szolidaritási sztrájkot betiltani. Pedagógus, orvos állandóan sztrájkol, ha kell, ha nem, mi most szolidárisak vagyunk felkiáltással, ha pl Mátészalkán felemeli a pék 2 Ft-tal a zsemle árát.
Aztán: olyan sztrájkot is, amelyik nem a munkáltató ellen irányul, hanem politikai kérdésekben akar állást foglalni (erre ott a tüntetés, meg a szavazások). A munkáltató meg csak kamillázik, hogy akkor ő most mit csináljon.
Fizetésemelésért, ha sztrájkolnak, addig marad a tavalyi, amíg nincs megegyezés. Ha augusztusig, akkor addig. 2 nap alatt lenne megegyezés, alighanem.
Aztán van még ez a nyafogós sztrájk, hogy 10 órát kell dolgozni ténylegesen a 8 helyett, meg hasonlók. Nos itt meg nem sztrájkolni kell, hanem feljelenteni a munkáltatót.

Dr.Attika # 2008.01.27. 09:00

Béla! Nem tudom hol hallottad, hogy én fizetés emelést kértem? Nem igaz.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 08:37

de azokkal az utasokkal nem, akik aznapra nem kapnak fizetést.
De igen. Velük is szolidáris vagyok - kivéve azokat, akik nem szolidárisak másokkal. Például a vasutasokkal.

Petya.bácsi # 2008.01.27. 07:56

Többen megmondták már: ha nem tetszik egy munkahely, mert kevés a fizetés: el lehet menni. Vasutasnak (ingyenjegy a családnak - az adófizetők által szponzorálva) sok munkanélküli jelentkezne.

Ja, értem: tehát Te a vasutasokkal szolidáris vagy, de azokkal az utasokkal nem, akik aznapra nem kapnak fizetést. Pedig azokkal kellene főleg szolidárisnak lenned, mert nem egy ingázó 80-100 km-t utazik, hogy dolgozni tudjon, asztalt verni meg pláne nem fog, mert örül, hogy dolgozhat. Napi 4-5 órát utazik a munkahelyére, majd haza, mert máshol nincs munkahely. Tehát Te ezeket az embereket nem sajnálod. Szép, mondhatom.

Ezek szerint Te sosem ültél vonaton. Gúnyolódni meg a legegyszerűbb, csak épp... hagyjuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 07:30

Biztos velem van a baj. Én éppen azokkal vagyok szolidáris, akiknek a sorsa érint. Annak idején kellett volna szolidarizálnom Vietnammal meg Belga-Kongóval is, de nem nagyon ment.