Munkaszerződés módosítás szóban


drbjozsef # 2024.01.18. 13:33

És eközben a normál munkakörödben foglalkoztatnak?

Menj be dolgozni, de ha a munkakörödtől eltérő feladatot kapsz, azt kérd írásba. Nehogy az a 44 nap a végén 77 vagy 111 legyen...

Mardel # 2024.01.18. 13:00

drbjózsef, köszönöm a válaszát.
Természetesen nem kaptam semmit.. azt mondták majd jönni fog egy papír ami erről a "pozíció átsorolás" ról fog szólni válaszként az e-mailre amit írtam (vagy attól függetlenül hivatali úton)... aztán hogy ha lejár ez a 40 nap és azután mi lesz arra nem tudtak mondani semmit. Egyértelműen ez időhúzás amit csinálnak. Mert egyértelműen nem tudnak Gondnokként alkalmazni, felmondani meg nem akarnak.

drbjozsef # 2024.01.18. 07:02

Mardel,

Megkaptad az Mt.53.§ szerinti tájékoztatást a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásról?
Megkaptad a tájékoztatást az eltérő foglalkoztatás várható időtartamáról?

Ne felejtsd el, hogy ilyen esetben az adott (másik) munkakörre előírt fizetést kell kapjad, de ha az alacsonyabb, mint a munkaszerződésed szerinti, akkor az utóbbi kell minimum megkapjad.

Kérd írásban a fentieket.

Majordomus # 2024.01.17. 22:14

Érdekes cég lehet...

efi99 # 2024.01.17. 19:28

Elég nagy rend lehet ott... a jelenléti ív előre kitöltése is mutatja.

Mardel # 2024.01.17. 14:52

A jelenléti ívet ma délelőtt kitöltöttük erre a hónapra :D az lesz a legjobb ha holnap közlöm a főnökömmel, hogy beállok parkot ápolni, ideiglenesen elfogadom a helyzetet. Azt a 40 napot kibirom. (ami egyébként ma derült ki számomra, mert ugye nem 40 napról volt szó, hanem végleges áthelyezésről, csak mint kiderül a közvetlen főnököm sem tud semmit) Aztán kíváncsi leszek mit lép a munkaadó, mert csak azt kellene kiharcolni, hogy ő mondjon fel nekem. Elég ideges vagyok! Szükségem lenne erre a pénzre, mert amúgyis nagyon kevés egy semmi fizetés, és akkor még 16 év után ebből azt a 4 hónapot se akarják odaadni..

drbjozsef # 2024.01.17. 13:22

Igen, valszeg erről lesz szó, csak hát ennek a "pozíció átsorolás"-hoz semmi köze.
Ezt kénytelen leszel ellátni, ha nem akarsz te felmondani.

Mardel # 2024.01.17. 13:16

Találtam egy ilyet: https://ado.hu/…s-szabalyai/

"A munkáltató utasítási jogának keretein belül helyezkedik el a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás lehetősége is.... A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) kimondja, hogy a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni [Mt. 53. § (1) bekezdés]. ..... Az eltérő munkakörben történő foglalkoztatás során a munkavállaló az eredeti, munkaszerződésében meghatározott munkakörétől különböző, más munkakörben ellátandó feladatokat lát el (pl. helyettesít)....... csak ideiglenes, átmeneti jelleggel kerülhet sor, annak tartama naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhatja meg.....

Szerintem erről lehet szó. De végső soron meg van mondva hogy utána nem tudnak mit csinálni, időhúzásnak tűnik.

drbjozsef # 2024.01.17. 12:36

Mardel,

40 napos pozíció átsorolás?
Mondd meg neki, hogy konkrét Munka Törvénykönyve paragrafust hivatkozzon meg neked.
Aztán meglátod mi is akar ez lenni.

Aki érvényes munkaszerződés hatálya alatt nem veszi fel a munkát, az súlyos kötelezettségszegésnek minősül, és azonnali felmondással megválhat tőle a cég. Ilyenkor természetesen se felmondási idő, se végkielégítés, sőt, kártérítést is kérhetnek, ha a munkavégzésed hiányával a cégnek kárt okoztál.

Mardel # 2024.01.17. 12:09

a kérdés még az, hogy erről a pozíció átsorolásról meg kell várnom a papírt, csak onnantól érvényes ? mert ugye én nem vettem föl a munkát mert azt hittem végleges (ami igaz is, csak húzzák az időt) csak így majd nehogy azt mondják hogy megtagadom a munkafelvételt

Mardel # 2024.01.17. 12:07

most volt itt egy nagyobb főnök a cégtől. azt mondta, hogy itt arról van szó, hogy ez egy 40 napos pozíció átsorolás a parkápolói munkakörbe erről kapok majd egy papírt, aztán majd meglátják mi lesz, de gondnoknak nem tudnak alkalmazni mert megszűnt az a munkakör. Tehát ezt az átsorolást el kell fogadnom és ha túllépi a 40 napot akkor kell lépnem ha jól értem ugye ?

Mardel # 2024.01.17. 09:45

Nagyon remélem... így utólag belegondolva lehet, hogy nem is kellett volna küldeni semmit, ők sem küldtek semmit

drbjozsef # 2024.01.17. 09:44

Dehogy fogják felmondásként kezelni. Miért lenne az?
Közöltek vele (szóban) egy munkaszerződést is érintő változást, erre ő leírta, hogy azt nem tudja elfogadni. Miért kellene felmondania? Még a munkáltatónak sem kötelező ilyenkor felmondania.
Ráadásul még nincs is mit elfogadnia igazából, hiszen írásban nem közölték vele azt. Nincs ok a munkavállalói felmonásra. Nem fogadja el a módosítást, TEHÁT minden marad a régiben, a meglévő munkaszerződés szerint foglalkoztathatja őt a munkáltató. Ha akarja. Ha nem, mondjon fel ő.
Sőt, a végén kéri írásban a módosítást. Ha "felmondott", minek kérne ilyet?

Szó sincs itt felmondásról szerintem.

Mardel # 2024.01.17. 09:11

Húú. Már elküldtem...

groszfater@gmail.com # 2024.01.17. 09:03

Mardel!

Ha ezt így elküldöd felmondásként fogja kezelni.
Azt erősítsd meg, van egy szerződésed amiben a jogutód továbbra is az eredeti munkakörben foglalkoztat, Te ehhez tartod magad. ( a telefonos beszélgetést szóba-se hozd)

drbjozsef # 2024.01.17. 08:01

Mardel,

Igen, jó lesz ez így.
Munkaszerződés módosítás csak írásban érvényes (Mt. 22.§(3), 44.§)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha nem tudnak/akarnak foglalkoztatni az eddigi munkakörödben, akkor a munkáltatónak kell felmondani (nem kell, de ha nem teszi, állásidőt fizethet a semmire), és jár a végkielégítés, és a felmondási idő feléről felmentés.

Mardel # 2024.01.17. 07:08

Tisztelt ügyvédek!

2024.01.02- án a munkahelyemen megszűnt a cég ahol dolgozom, jött egy új cég helyette és ez az új cég átvett az előzőtől jogfolytonossággal. (vagyis maradok ugyanúgy, ugyanabban a munkakörben, ugyanazzal a fizetéssel) erről már meg is kaptam a papírt. Pár nappal később kiderült, hogy ez az új cég mégsem tud alkalmazni ebben a munkakörben, így egy másik munkakört ajánlottak fel, telefonon, szóban. Hirtelen nem tudtam mit mondani, elfogadtam a helyzetet, de pár nap után rájöttem, hogy nagyon nem jó ez nekem, felhívtama főnökömet és elmondtam neki, hogy én ezt nem fogadom el. Azt mondta írjak egy e-mailt. ezt csatolom most:

\"Kedves xy!

2024.01.02- én aláírtunk egy szerződés módosítást amelyben az volt leírva, hogy az új munkáltató (jogutódlással átvéve az előző cégtől) továbbra is gondnoki munkakörben alkalmaz.

2024.01.08-án telefonon hívtál, hogy mégsem tudnak Gondnokként alkalmazni, hanem Parkápolói munkakörbe vesznek át, és erről majd jönni fog megint egy papír. Ez egy újabb szerződés módosítás, ami számomra olyan hátrányokkal járna (pl. a gondnoki lakás elvesztése, megváltozott munkaidő beosztás stb.) amit sajnos nem tudok elfogadni.

Több ponton sem teljesül az, ami le lett írva, és amit alá is írtunk, hogy az átszállásnál ugyanazokkal a feltételekkel vesznek át minket, nekem nem ugyanazok a feltételek lesznek, ezeket a módosult feltételeket nem szeretném ill. nem tudom elfogadni.

Ha megérkezik a szerződés módosítás tervezete kérlek küldd át nekem.

Köszönettel.:
XY Ferenc\"

A kérdésem, hogy jól van ez így ? 16 évet dolgoztam a cégnél és ha felmondanak jár a végkielégítés.