Nem kapok fizetést


verigaguriga # 2017.01.26. 22:46

Üdv ! Segítséget szeretnék kérni. A volt munkahelyemen nem fizették ki 3 havi munkabéremet. Az Fmh-t kiküldtük,ellentmondás nincs,megvan a jogerős végzés.Az ügyvédem azt tanácsolta,hogy indítsuk el a felszámolást (aminek azért van költsége : közzététel 25000 ,ügyvédi munkadíj 30000,az illeték 80000).Egyértelmű számunkra,hogy a végrehajtás csak időhúzás lenne,mert 5 hónapja lehúzták a rolót,mert nem volt pénzük a rezsire sem)A kérdés : Az egyik volt munkatársam munkaügyi pert indított,márciusban lesz a 2.tárgyalás.Lehetséges-e,hogy a bíróság elrendeli hivatalból a felszámolást,hogy ne nekünk kelljen fizetni vagy mindenképp a munkavállalónak kell elindítania?

Csope87 # 2017.01.16. 19:17

Kedves Szakértők

Édesapám problémjával kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni. 2000 óta van egy cégnél ebben az évben már 17 éve, a cég tavalyi évben sajnos keresztül ment egy csőd eljáráson abból tudta rendezni kintlévőségeit, de sajnos hónapok óta megint nincs pénze a cégnek és már 4 havi fizetéssel tartoznak a dolgozóknak. A vezetőség allitása szerint nem tudnak fizetni,eddig hitegetés ment hogy befektetők majd megveszik a raktart az ingatlant ami a céggé és akkor lesz miből a dolgozókat kifizetni. Mindenki várta a csodát de fizetés már megint nem volt. Nem tudom mit lehetne csinálni ilyen helyzetben.??? Ha felmondana akkor elveszti a neki járó 4 havi ( ha jól tudom 17 év után ennyi járna) végkielégítését eshat a 4 havi megnem kapott bérét is. Megint csak a hitegetés megy hogy majd csinálnak egy felszámolást és akkor mindenki beallhat a sorba a követelésével.

Várom válaszát

Köszönöm szépen segítséget

Grave7 # 2016.12.21. 19:33

@Máté27: Alig 5 üzenetet kellett volna visszaolvasnod, hiszen 2016.12.15. 08:12-kor Kovács_Béla_Sándor megadta a választ.
Ezután már csak google-be kell beírnod: "Hogyan kezdeményezzünk ... -t?" és elmagyarázzák ennek menetét.

Máté27 # 2016.12.21. 18:20

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék tanácsot kérni, egy olyan ügyben, hogy a barátnőm Győrben a Vegabona Büfében (Vegabona Kft.) dolgozott egy másfél hónapot, ám a következő hónapban a munkabért nem kapta meg. Mint később kiderült, a büfében dolgozó emberek, azaz 7 fő, (akikből hárman voltak bejelentve) egyike sem kapta meg a bért, többek hosszú hónapok óta. Ezután jött rögtön egy létszám leépítés, mely során három embert küldtek el, köztük a barátnőmet, a bér kifizetése nélkül. A kilépő papírokkal együtt alá akart íratni egy papírt, mely szerint a bér kifizetése megtörtént, de persze nem, csak ígéretet tett arra, hogy ez megtörténik majd. A barátnőm ezt a papírt nem volt hajlandó aláírni, helyette egy szerződést írtak, hogy 2016.12.31-ig a kifizetés megtörténik. Ma december 21-e
és a pénz sehol. Írtunk neki, mégis mikor fog fizetni, amire azt válaszolta, hogy még nincs pénze. A Vegobona Büfé a mai napig üzemel. Kedves Szakértők! Mivel meg van az esély arra, hogy nem lesz hajlandó fizetni, ezért szeretném megkérdezni, hogy milyen törvényes, jogi úton lehet elindulni. Válaszukat előre köszönöm!

Tisztelettel: Kozák Máté

ObudaFan # 2016.12.15. 13:17

Viszont itt vita lehet arról is, hogy ténylegesen mennyi jár, az ilyesmi eldöntésére pedig a per való.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.15. 09:33

Nem csak akkor rendelik el a felszámolást, ha tényleg nincs vagyona az adósnak, hanem akkor is, ha tudna fizetni, csak nem akar.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.15. 09:33

Nem csak akkor rendelik el a felszámolást, ha tényleg nincs vagyona az adósnak, hanem akkor is, ha tudna fizetni, csak nem akar.

mobil # 2016.12.15. 07:28

Tisztelt Kovács úr!

Ez a válasz nekem érkezett?
Csődről szó sincs, nagyon is jól él a munkáltató, inkább a vállalkozás nem hozz annyit, amennyit szeretnének...

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.15. 07:12

Fizetési meghagyás, esetleg felszámolás kezdeményezése.
Pont a bérjellegű követelés az, amit akkor is érdemes érvényesíteni, ha az adós fizetésképtelen. Mert akkor helyt áll a Bérgarancia.

mobil # 2016.12.15. 06:59

Jó napot!

A munkáltatom nem akar kifizetni. A fizetések folyamatosan késtek, és még most is rengeteg pénzzel tartozik nekem. Folyamatosan ígérget csak. Csak 5 órában voltam bejelentve, de ténylegesen sokkal többet dolgoztam, sokszor heti 7 napot. Van arra lehetőség, hogy hozzájussak a pénzemhez? Érdemes lenne belefogni egy ilyen dologba? Köszönöm szépen.

Treszka # 2016.11.24. 12:07

Tisztelt Szakértők!

Sajnos több,mint egy éve belementem egy olyan dologba,amibe utólag nem kellett volna. Egy vidéki egyesület vezetője felajánlott egy mellékállást,miszerint én kezeltem egy hibabejelentő telefont és az ehhez kapcsolôdó internetes felületet. Szerződést akkor nem írtunk,így sajnos semmilyen hivatalos papírom nincs arról,hogy nekik dolgoztam.
Az elején fizették rendesen a megbeszélt munkabért,azonban 2015.novemberétől egy forintot sem kaptam 2016. májusáig,amikoris jeleztem,hogy többé nem kívánok velük dolgozni. Azóta is csak az ígérgetés ment,hogy kifizetik a több 100 ezres elmaradt béremet,de most már a vezetőt elérni sem lehet.

Kérem,szíveskedjenek segíteni,mit tehetek ebben a helyzetben?

Rexor # 2016.11.24. 09:49

Szerintem várd meg, hogy tényleg levonnak e valamit vagy sem. Ha visszaszolgáltattad az eszközöket és erről van papírod is nem hiszem hogy tartanod kellene ettől.

BalazsVp # 2016.11.24. 09:35

Üdvözletem!

Egy olyan problémám van hogy attól félek nem fogják kifizetni az engem megillető bér teljes egészét ami járna nekem!
Konkrétan arról van szó hogy én jelentkeztem egy állásra közvetítőn keresztül. Minden ment a maga módján.
Én úgy döntöttem hogy még se vállalom a munkát mivel bizonyos állampolgári kötelezettségemben korlátozott volna a kölcsön vevő cég. De ez egy másik téma lenne.
A lényeg hogy amiket kaptam eszközöket (belépő kártya,kulcsok,munka ruhák), ezeknek az árát sanszosan leakarják vonni tőlem,mivel nem azoknak szolgáltattam vissza akiknek elvileg kellett volna itt kiemelem hogy ELVILEG! Mivel a kölcsön vevő cég azt mondta hogy nekik kell vissza szolgáltatni így kicsit zavaros volt nekem a dolog. Ezért úgy döntöttem hogy annak a cégnek juttatom vissza ahol fizikálisan tevékenykedtem volna (kölcsön vevőnek).
Mivel a közvetítő cég szerződésében nem találtam olyan pontot ahol is az van leírva hogy nekik kell át adni ezeket így az is felmerült bennem hogy ők ezt eltüntetik és így vonják le rólam, illetve leadják de azt mondják hogy elveszett stb...
Az lenne a kérdésem hogy jogilag megtehetik-e hogy nem vagy nem annyit fizetnek ki nekem mint amennyi járna nekem? Mivel pappírokkal tudom bizonyítani hogy a fent említett dolgok vissza szolgáltatásra kerültek.

capisca # 2016.03.21. 15:29

A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben mi az amit a munkáltatóm megtehet,illetve,mi az amihez nekem van jogom.

Ha nem fizet a munkáltató lehet FMH-t kérni ellene.

Szeretném a bérszámfejtő cég adatait is elkérni,hogy felelősségre tudjam vonni őket,esetleg feljelentést tenni,ha a következő bérekkel is ez lesz a helyzet.

Milyen feljelentést akarsz tenni egy külsős céggel szemben, akivel te nem állsz kapcsolatban? Ha neked bizonyítható károd keletkezett a késői vagy nem megfelelő munkabér kifizetésből/elszámolásból, akkor is a munkáltatóddal szemben tudsz fellépni.

sloan # 2016.03.21. 15:01

Üdvözletem!

Nekem olyan problémám lenne,hogy egy multi cégnél dolgozom,ahol már hónapok óta gond van a bérszámfejtéssel,amit egy külső cég végez.Nem egyértelmű,hogy a dolgozók béreit hogyan is számolják,sok az eltérés azok között is,akik azonos havi munkaidőt teljesítenek azonos órabérért,adókedvezmények nélkül.Jelenleg egész szakoknak maradt el 1-2 műszak kifizetése,utólagos számfejtéssel pedig volt akiknek még vissza is kell fizetniük.Az én esetemben az a helyzet,hogy 10.-ig vállalta a cég,hogy a munkabért kifizeti,de 6 nap betegállományomat nem fizették ki.Amikor bérkonzultációra mentem,ígéretet kaptam,hogy a múlt hét végéig megkapom az elmaradt összeget,aminek a vállalat ismételten nem tett eleget.A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben mi az amit a munkáltatóm megtehet,illetve,mi az amihez nekem van jogom.Szeretném a bérszámfejtő cég adatait is elkérni,hogy felelősségre tudjam vonni őket,esetleg feljelentést tenni,ha a következő bérekkel is ez lesz a helyzet.Válaszukat előre is köszönöm.

csbernadett # 2016.03.03. 10:35

Tisztelt szakértők!
Mi a teendőm ha egykori munkàltatóm nem hajlandó kifizetni, mitöbb még ő követel tőlem pénzt, azt àllítja hogy tartozom neki. 1hónapot dolgoztam nàla pultosként illetve terminàlkezelőként. Ehhez egy vizsgàt kellett tennem. A terminàlba bejelentkeztem, nyomonkövethető hogy mikor dolgoztam, de csak ez igazolja a munkàmat mert be nem jelentett. Munkaszerződést nem írtunk csak ígérgetett, mondvàn megint elfelejtette belhozni nekem, de legközelebb megírjuk. Nem fizetett az egy hónap alatt semmit, sőt a pénzek eltűntek a kasszàból. Ezeket a hiányokat amikért szerinte én vagyok a felelős ki kelett fizetnem. Tehàt rendszeresen fizettem hogy ott dolgozhassak. Ezt meguntam és felmondtam, kértem a fizetésem, azt mondta meg fogom kapni erről hangfelvételem van és arról is mikor következő alkalommal màr tagadja, hogy tartozna nekem és àllítja ,hogy nekem kell még fizetnem. Emellett a környéken rossz híremet kelti azzal h azt àllítja megloptam. Mit tudok tenni hogy megkapjam a pénzem és hogy ne híreszteljen rólam valótlant.
Vàlaszàt előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.26. 16:51

Ki tehető az esetünkben felelőssé?
A felszámoló.
Én bejelenteném a hitelezői igényt (a kategóriás), és ha nem lenne rá fedezet, akkor a felszámolótól követelnék kártérítést.

Schiella # 2016.01.26. 16:41

Tisztelt Szakértők!

Egy felszámolás alatt álló Pest megyei cég felszámoló képviseletével munkaviszonyban foglalkoztatott 2 munkatársammal együtt egy Hajdú-Bihar megyei telepen. A munkaszerződés tájékoztatásában leírták, hogy felszámolás miatt a felszámoló cég megigényli a Bérgarancia Alapból a fizetésünket, és az eljárás után utalják. A fővárosi munkaügyi központ az első 4 hónapról jóváhagyott és teljesített is kifizetést (2015.február, március, április, május), azonban a júniusi hónaptól kezdődően nem kaptunk fizetést (2015.június, július, augusztus). A júniusi bérigényt a munkaügyi központ elutasította azzal az indokkal, hogy a felszámoló jogszerűtlenül járt el, hogy a felszámolást követően új munkahelyeket létesített a felszámolás alatt lévő cégben. A 3 ledolgozott hónapért azóta sem kaptunk fizetést, a felszámoló szerint a fellebbezést elutasították.
Hová, kihez fordulhatunk segítségért? Ki tehető az esetünkben felelőssé? Hogyan kaphatnánk meg a 3 havi munkabérünket?

Válaszukat előre is köszönöm:
Schiella

cuca # 2015.12.07. 14:33

Üdv!

Azért írók önöknek mert tavaly november óta dolgozom egy cégnél. Eddig a fizetést elutalták igaz néha megkésve de megkaptuk. Viszont most se az októberi se a novemberi fizetést nem utalták el. Rendesen be vagyunk jelentve határozott idejű szerződéssel,sőt ha jól tudom még állami támogatást is kaptak azért ,hogy alkalmazzanak. + fővel indultunk már csak ketten maradtunk meg mivel az egyik személynek lejárt a szerződése ezért ő kilépő papírokkal együtt megkapta az októberi pénzt is. Már szeptember elején célozgatott rá a főnök ,hogy megakarja szüntetni a munkakörünket és közös megegyezéssel mondjuk fel egymásnak. Természetesen én ezt nem fogadtam el. Most szerintem azt várja ,hogy magamtól mondjak fel viszont azt halottam ha most felmondanék akkor az elmaradt fizetéseket se lenne neki muszáj kifizetni. Nem tudom mit tegyek jelen esetbe vagy kihez forduljak? Van esélye annak ,hogy valaha látni fogom az elmaradt 2 havi fizetésemet?
Előre is köszönöm a választ

Zsazsa1017 # 2015.10.06. 16:45

Mit tudok tenni,ha nem kaptam meg a fizetésem?!

Közfoglalkoztatotként dolgozom és nem kaptam meg a fizetésem.Bementem megkérdezni,amire az ügyintézôm felhívta az Államkincstárat aki a bérszámfejtésemet megküldte,de a bérpapírom és a fizetésem sehol sincs az önkormányzatnál.A következő "megnyugtató" választ kaptam,hogy: Talán hóközivel kiutalják.
Segítséget szeretnék kérni,hogy ilyenkor mit tudok tenni.(Egyedül nevelem 2 iskolás gyermekemet és persze a szolgáltatóknak sem mondthatom,hogy talán kifizetem.Ezt nem panaszként,mert tudom,hogy nem csak én vagyok ilyen helyzetben,de nagyon idegesít,hogy tisztességesen ellátom a munkám (gondozóként) és mégsem kapom meg a bérem.)
Segítségüket előre is köszönöm!

shady5 # 2015.09.12. 08:45

A munkáltató nem fizet szerződésem nem volt 2 és fél hétig dolgoztam 12 órában a duna plázai autómosóban azt mondták belépéskor hogy szerződést majd kapok meg hogy bejelentenek 4 órával de mivel 12 órákat dolgoztam és szerződést 07.31 én se kaptam (belépésem 07.16) ledolgozott óráim száma ebben az időben 144 óra volt úgy döntöttem hogy felmondok erre azt reagálták hogy akkor menjek és majd 08.10.én kifizetnek készpénzbenban sajnálatos módon a fizetésemért nem tudtam elmenni ezért írtam egy meghatalmazást édesanyám részére hogy átveheti a fizetésemet. édesanyám elment a béremért kezébe adtak bérpapirt amin be volt írva hogy csak 4 órákat dolgoztam és 21 ezer forintot fizetnek ki de a valóságban sokkal többet dolgoztam és édesanyámnak csak 18 ezer forintot adtak készpénzbe erre tanúm is van mert barátnőm is vele ment sajnálatos módon a jelenléti ívbe csak az aláírásomat írhattam bele az óraszámot ők írták bele szerződésem nem volt viszont nem tudok megélni ebben a hónapban mert nagyon sok pénzel jönnek még lehet másoknak nem sok de nekem 30 ezer forint az sok. kérem segítsenek mit tudok tenni hogy visszakapjam a pénzem? sajnálatosan attól félek hogy az ügyvédi díj többe kerülne mint 30 ezer vagy soha nem kapom meg már az elmaradt pénzem?

attilav2 # 2015.07.11. 17:30

Üdv!
Anyám kb 2010 vége óta folytatólagosan eltulajdonítja a fizetésemet és sajnos ehhez meg van a hatalma. Részlegesen autista vagyok, dolgozok a nagybátyám cégénél mint fizikai munkás ami egy elég nehéz fizikai munkát jelent. 8 órára vagyok bejelentve de csak hatot dolgozok, fizetésem 83 ezer ft amiből 8000ft erzsébet utalvány. Anyám ennek a 100%-át elveszi! Néha ad 10000 forintot alamizsna jelleggel, de ez nagyon megalázó.
Különböző ürügyekkel indokolja miért veszi el a fizetésem. Ebben a pszichiáter akihez járunk is támogatja, mert szerinte nekem semmi sem jár. Albérletre nem elég a fizetésem szerintem, nem tudom mi lehetne a megoldás, egy bírósági jövedelemmegosztásfélére gondoltam, ha van ilyen lehetőség. Ahol a bíróság megállapítja mennyi pénz jár anyámnak a fizetésemből ami a háztartás vezetéséhez feltétlenül szükséges. Mennyi ideig tarthat egy ilyen eljárás ha tegyük fel anyám kihasznál minden fellebbezési lehetőséget?

Allanon # 2015.03.31. 14:06

Üdvözlöm!

Sajnos én is hasonló cipőben járok, mint az előttem szólók. Az én esetem annyiban különbözik, hogy a cégnél "kettős könyveléssel :)" megy a bér kifizetés, melynek egy része utalás ami a bejelentett, a másik része meg a kp, ami ugyebár borítékos. Az utalás is állandóan csúszva érkezik, azonban a kp része (ami a nagyobb), melyre szóbeli megállapodás van, elmaradt. Erről a részéről a bérnek semmilyen papíros verziója nincs (szerződés vagy bármely más dokumentum). Ilyen esetben mit lehet tenni, ha nem kapom meg a fizetésem jelentős részét?

Előre is köszönöm a válaszát.

manzel # 2015.03.30. 17:15

Tisztelt Jogi tanácsadó!
Két hétig dolgoztam egy budapesti szállodában, szerződéssel "turisztikai idénymunkában" kiléptem, megkaptam a kilépő papírjaimat, de azóta sem fizettek ki, és hiába keresem hetek óta a szálloda humánerő munkatársait, nem érem el őket. személyesen, telefonon, email-ben sem tudtam elérni őket. Mit tehetek, hogy kifizessék a ledolgozott két hetem.
Segítségét előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.23. 12:21

Alattad a válasz.