közterületi fotózás


KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.05. 21:14

Köszi szépen, végre egy tisztán jogi, egzakt válasz, ilyet is rég láttam már.

Na akkro legalább a közterületi dolgot már értem teljesen, de az áruházi felvételt még mindig nem, csak úgy félig-meddig.

Jól értelmezem, hogy ha nincs kitéve a figyelmeztetés, hogy "kamerával megfigyelt terület", akkor nem fogadható el bizonyítékként a felvételük? Vagy legalábbis szabálytalan ez így?
köszi
K

ObudaFan # 2008.11.05. 13:13

Közterületen is - a nyilvános közszereplés esetét kivéve - csak arról készíthetsz fotót, aki legalább ráutaló magatartással nyilvánvaló hozzájárulását adta ahhoz. Ennek megsértése nem bűncselekmény, nem is szabálysértés, de jogsértő. Adott esetben egy perben a bíróság kötelezhet az ilyen fotó megsemmisítésére, esetleg az ügy körülményeitől függően arra, hogy adj elégtételt, vagy akár fizess nem vagyoni kártérítést.

A bevásárlóközpont videója az megint más kérdés. Ott a bevásárlóközpontnak figyelmeztetnie kell az oda belépőt, hogy a területet videokamera figyeli. Ugyanakkor ott - a bűncselekmény, szabálysértés elkövetésének rögzítését leszámítva - nem is maradand felvétel készül.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.05. 11:10

BataG! Nem hiszed el erre én is mennyire nagyon kíváncsi vagyok, egy topicban már feltettem a kérdést, de nem kapok rá választ sajnos, na majd hátha itt.

Különösen az érdekelne, hogy magánterületen, ha kiteszik a "kamerával megfigyelt terület" táblát, akkor azáltal le vannak védve és jogszerű, ha felvételt készítenek, most nagyon lesarkítva, ha pedig ez nincs kint, akkor eleve szabálytalan úton megszerzett bizonyítéknak számít pl? Vagy hogy van ez? Én tesco lopásos topicból néztem, de ott se derült ki pontosan hogy van ez az egész. Én engem is nagyon érdekelne a kérdés jogi szabályozása!
Köszönöm,
K

Legislator # 2008.11.04. 18:45

Egy hellyel-közzel ma is jó kézikönyv: Lukácsi Tamás: Szabad-e a nudista strandon fényképezni? Avagy fotós jogi kérdések. Budapest, 1986. Főfotó.


Sunshine after the rain.

BataG # 2008.11.04. 16:57

Közterületen bárki is megtilthatja-e, hogy feléje fordított fényképezőgéppel, kamerával fényképet, felvételt készítsek, - amin ő is látszik ?

Amennyiben megkér arra, hogy mellőzzem a fotó/felvétel-készítést, s annak nem teszek eleget, az bűncselekmény-e, vagy szabálysértés-e ?

Ha igen, miért, s mi a szankciója ?

Vagy ... esetlegesen mindennek (a fotónak, felvételnek) csak a felhasználása, nyilvánosságra hozatala esik szankció alá ?

Mennyiben van annak jelentősége, hogy közterületen, pl. egy parkban, folyóparton vagy legelőn történik a dolog ?