GYES után ...


verus # 2003.06.25. 14:24

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. A GYes lejárta után szeretném szabimat kivenni, a fönök aláírta, de a munkaügyis nem akarja elfogadni, mondván nem jelentkeztem vissza a munkába.
Tudja valaki, hogy mi a módja a munkába való hivatalos visszajelentkezésnek?

Elöre is köszi:


[i:373c5ebbc8]Verus[/i:373c5ebbc8]

Franciska # 2003.02.21. 10:13

Az emelt bér onnantól jár, amikor a GYES utáni elso fizetett munkanapod van, függetlenül attól, hogy azon a napon szabadságon vagy-e vagy dolgozol. (A rendes szabadnap kvázi olyan mint a munkanap, hiszen pl. a munkáltató indokolt esetben a szabadságodat megszakíthatja és behívhat dolgozni.) Emiatt: ha a GYES után rögtön kiadják neked az összegyult több éves szabadságodat, akkor arra a szabadság elso napjától már az emelt munkabért kell fizetni.

Attól, hogy azok a múlt évekre visszameno szabadságnapok, attól az még idén van kivéve ! És idei bér jár rá.

Babilon (törölt felhasználó) # 2003.02.20. 21:04

Üdv!

Egy apró kérdésem lenne, a Gyes lejárta után, kivett több évi szabadságom milyen bérrel számolják el?
Ha az a bér amivel eljöttem 4 éve, nem érte el a mostani létminimumot akkor jogos a közel 70 nap létminimummal való elszámolása? Az  emelt bér csak onnan járna amikor ténylegessen munkába állok?

kréta # 2003.01.31. 19:44

Köszi !

Egyenlöre logok a levegöben .. még nem sikerült megbeszélnem ezt a bérügyet ..
Ha gondom van visszatérek a folytatással !

Franciska # 2003.01.29. 11:31

kréta,
ha úgy gondolod, hogy jogos a panaszod, fordulhatsz az üzemi tanácshoz (ha van), a főnököd főnökéhez (ha van), és ha ez se megy, akkor sajnos ügyvédhez.

Te emiatt semmiképpen ne mondj fel, hacsak nem rendkívüli felmondással, de azt feltétlenül ügyvéddel beszéld meg, mert abból per lesz.

kréta # 2003.01.26. 14:06

Köszi!!

Sokat segitettél , amennyiben a munkáltató eltér ettöl,és nem is hajlandó emelni ,esetleg felvázolja,hogy ha tetszik fel lehet mondani stb .. lehetöségek egyikét, milyen egyéb jogaim vannak??

Franciska # 2003.01.24. 17:26

A jogszabály, ami erről rendelkezik, az a Munka törvénykönyve 84. §-a.

Csak akkor tehetik meg, hogy változatlan - vagy a kötelező minimál - bérrel vesznek vissza, hogyha a GYED és GYESed ideje alatt senkinek a cégnél nem emelkedett a fizetése ! (Végülis lehet ilyen.)

A GYES lejárta utáni első munkanapodon meg kell, hogy állapítsák, hogy a veled azonos munkakörben dolgozók bére mennyivel emelkedett átlagosan az eltelt időszakban, és annyit rá kell rakniuk a régi alapbéredre. Ha nincs veled azonos munkakörű dolgozó, akkor az összes munkavállalóra ténylegesen megvalósult átlagos éves bérfejlesztés mértékét kell rátenniük.

kréta # 2003.01.22. 18:45

Valaki segitsen nekem!

Nagyvonalakban...

1998 novemberében léptem be a mostani munkahelyemre./48000-./
1999 február/márciustól betegállományban/terhesség/ voltam 1999 oktoberig. 2 évig Gyeden voltam , a gyesem most járt le ...
A lényeg ami érdekelne,az fizetéssel kapcsolatos mégpedig hogy a munkáltato emeli ezt a kiesö idöben is , vagy joga van visszavenni kezdöbérrel is ???? Hiszen a munkaviszonyom nem szünt meg,és én ugy tudtam, hogy arányossan emelni is kellene ami nem történt meg, igy alig több mint minimálbérel vettek vissza.
Szóval valami irt jogszabály vagy kinyomtathato verzió,amivel tudok érvelni jo lenne.

Köszönöm!