Rendkívüli felmondás


bandita # 2005.01.21. 12:43

Köszi a segítségedet, és ha lesz vmi, írok
Szerintem a másik javaslat sokkal ésszerűbb, és nem kell magyarázkodnom.

De a lehetősége fenáll, hogy nem fizetik ki a fizetésemet...

Bandita

the big cat # 2005.01.21. 12:31

A rendkívüli felmondásnak csak az okról való tudomásszerzést követő 15 napon belül van helye, és kétszeri részben elmaradt fizetés önmagában ezt nem alapozza meg, ha nem támasztod alá azzal, hogy munkáltató szándékosan jogsértő, márpedig ehhez kellene valami írásban.

A másik javaslatom, hogy amai napon mondj fel rendes felmondással indoklás nélkül, kérd, hogy Február 1-gyel engedjenek el, és jelezd, ha ezt nem teszik, akkor az elmaradt béred miatt a bírósághoz, és az OMMF-hez fordulsz. Próbálj nyomást gyakorloni rájuk.

Mivel akonkurenciához mész el, el tudom képzelni, hogy egy rendkívüli felmondást bírói uton megtámadanának, és aztán fizethetnél, ha veszítesz.

bandita # 2005.01.21. 12:24

Köszi a válaszodat Big cat,

Olyan munkahelyen dolgozom, ami nagyon értékes, és hasznot hozó dolgot eredményez.

A munkáltatóm ez irányú lépése után elfogadtam a konkurencia közeledését, és beszéltem velük.
A pénz nem számít, fizetés nem számít csak menjek át hozzájuk dolgozni. A fizetés 2,5 szeres, autó, telefon, laptop....
Kifizetik az elmaradt jutalékomat is, ha február elejétől átmegyek hozzájuk dolgozni.

Nincs szükségem az elmaradt jutalékra sem a felmondási időre járó pénzre sem, csak nem szeretnék ezen okok miatt tovább itt dolgozni, a megimgott bizalom miatt
Nem akarom addig ferlszólítani írásban, mert kis cégről van szó,10 ember, de utána csak az ármánykodás lenne.
Kérdésem az, ha ezekkel az indokokkal rendkívüli felmondást írok a január havi alapfizetésem kifizetése után, azaz február 3.-án, és viszont látásra, akkor lehetnek-e számomra kedvezőtlen dolgok, akkor is ha úgy megyek el, hogy ott hagytam a pénzemet.

Köszi.

the big cat # 2005.01.21. 12:09
  1. Mégha lett volna szóbeli megállapodás a munkabér elszámolására , az így is úgy is érvénytelen, mivel ezt érvényesen csak írásban lehet rögzíteni.
  2. Javaslom a követekezőt: azonnal írj tértivevényes levelet a munkáltatójának, amiben az érvényes munkasszerződésre hivatkozva kéred az elmaradt bér (jutalékok) pótlólagos számfejtését. Ez fontos, mivel 15 napon belül reagálni kell a jogsértésre. A bér 10-én volt esedékes, tehát még benne van a határidőben.
  3. Ha ezt nem teszik meg, és a követekző hónapban megismétlik ezt, akkor újra szólítsd fel őket, monjuk 3 napos határidőt szabva, majd a 3. napon add be a rendkívüli felmondást azzal az indokkal, hogy a munkáltató a bér megfizetését részben szándékosan és többször elmulasztja, önkényes intézkedése eredményeként. ebben a levélben kérd újra az elmaardt bérek kifizetését, valamint a felmondási időre járó bér kifizetését, ami rendkívüli felmondás esetén jár. Szabj itt is 3 nap határidőt, aztán fordulj bírósághoz.

Azonban innen a dokumentumok elsőkézbőli tanulmányozása nélkül felelőtlenség volna ilyesmibe beleugratnom, ezért a rendkívüli felmondás előtt feltétlenül konzultálj ügyvéddel, a perhez úgyis szüksége lesz rá.

Az elmaradt bért követelő levelet viszont nyugodtan már akár most is írhatod.

bandita # 2005.01.21. 10:31

Üdvözlet mindenkinek!

Egy furmányos kérdésben kérem a tanácsotokat.

munkaviszonyt 2004-ben létesítettem egy kft-vel. A munkaszerződésemben rendesen részletezve volt, hogy hogyan kapom a fizetést. alap+jutalék, jutalék részletezve, hogy a megköttött üzletek után 2% a jutalék, és ezt a hónap végén kell elszámolni. Ha az üzlet valamilyen formában meghíúsul, akkor ezt a későbbiekben kompenzálásra kerül.

2004 december eleje: A főnököm kijelentette (szóban) csak akkor van jutalék, ha a üzletből származó pénz befolyik a számlára. Ez lehet akár 1év is. Én javasoltam, hogy legyen arányos jutalék, a befolyt részösszegek után százalékosa havonta,(ez még reális lett volna) de a SZÓBELI VÁLASZ az volt hogy ki fogja ezt követgetni, NEM az egyértelmű válasz.

Decemberi fizetésem már nem tartalmazta a jutalékot pedig jogosult lettem volna rá. Januári fizetésemnek is tartalmaznia kellene a jutalékot, de nem fizeti ki.

Munkaszerződés módosítás nem volt, szóban beszéltünk, és én ezzel nem érettem egyet.

Azt tervezem, hogy rendkívüli felmondással felmondok a januári fizetésem kézhezvétele után.

Azt kérdezném, jogos-e az indok, vagy nem.

csufi99 # 2005.01.10. 22:38

Sikerekről nyílt egy topik....

A többiről pedig azért nem olvasni, mert mondjuk, aki tvaly ide írt segítséget kérve, de már ügyvéddela háta mögött, s váégül még tvaly beadta a keresetét ( mondjuk még az év első felében) most vár első tárgyalásra...
Az ügyvédek megmondják, egy LB. döntés félév , s akkor már szerencsés az illető, nem hittem, hittem annak, amit leírnak 60 nap határidő! Mit kell megtudnom az ügyvédnek van igaza, ám az "ügyfél" sehol nem mulaszthat egy fél nap határidőt sem, s ez nem csak az igazságszolgáltatásban igaz, sajnos...

Bignek igaza van, jó tanácsot ad, arról már nem tehet, hogy a bíró milyen lesz...sok szerencsét!

K_Peti # 2005.01.10. 10:28

Egy kicsiket osszekotnem ezt a topikot "A mai rabszolgatartó társadalom munkatörvénykönyve" c. temaval. Azert tenyleg erdekes, hogy egy peres ugy 3 evig nem rendezodik. Es ezt a biro is siman az arcunkba vagja, hogy akkor keszuljunk fel 3 evre, mivel nem sikerult megegyezni. No comment.
Erdekes, hogy sokan kerdeznek itt, de nem sok eredmenyrol lehet olvasni. Pl. "igen sikerult es igazatok volt abban amit tanacsoltatok."
Nekunk szemely szerint sokat segitett ez a forum. Sok otletet kaptunk foleg big cattol. Hogy igaza van-e, az meg majd eldol.

csufi99 # 2005.01.07. 22:15

Legyen igazad, én pedig azt gondolom, ha nincs szerencséje, az bizony annyi idő lesz...

Szerencsés esetben kifoghat egy jó bírót, s még egyet- akkor is közel két év lesz az. A naprakészség csak hangzatos főcím... én csak tudom, szeptmeber 15-én landolt irataimra türelemmel várom a döntést, a határidő 60 nap.
Erről ennyit.

the big cat # 2005.01.07. 16:45

Nem hinném, hogy olyan sokáig tartana.

K_Peti # 2005.01.07. 16:15

A per el lett inditva. Majd meglatjuk. Ha jol sejtem kb. 3 ev mulva be is szamolhatok az eredmenyrol.

the big cat # 2005.01.07. 12:59

Szerintem nem. Ez a követelés uyganis csak akkor áll be, amikor a munakviszony jogellenesen lezárul. Most fel kell szólítani akovetelés kiegyenlítésére és kész. Nyilván per lesz belőle.

Az indokok tekintetében megint nyilván bíróság előtt kell bizonyítani.

És a helyetekben kezdeméynezném a pert és kész.

K_Peti # 2005.01.07. 12:47

"Miért nem helyezkedhet el a munkavállaló?" Nem tudom.
A rendkivuli felmondas indoka eleg hosszu:
96.1/a pl. tulora kifizetes elmulasztasa
96.2/b pl. fenyegetes, zsarolas
Ez utobbi nehezen bizonyithato de az elso resz elegge biztosnak tunik.
Ettol fuggetlenul en most arra lennek kivancsi, hogy a tortentek ismereteben a munkaltato hol hibazott es az felhasznalhato-e ellene. Tehat tegyuk fel, hogy a rendkivuli alaptalan. Akkor az alabb leirtakra mind igenyt tarthat a munkaltato? Fuggetlenul attol, hogy rendes munkavallaloi felmondas szerepel az altala kibocsatott papiron, hogy a munkaviszony tenylegesen fennallt a rendes felmondas vegeig es nem szunt meg a rendkivuli beadasanak napjan? Nem kellett volna koveteleset feltuntetnie a munkaltatoi igazolason? (MT 101 alapjan x FT? Mert semmit nem tuntet fel.)

the big cat # 2005.01.07. 10:38

Miért nem helyezkedhet el a munkavállaló? Semmi sem akadályozza benne, a jogvita biztosan nem, és a dokumentumok hiánya sem.

Mi volt a rendkívüli felmondás indoklása?

Ha a rendkívüli felmondás jogosnak minősül, úgy a munkavállalót megileti a szabadságmegváltás, a végkielégítés, és a felmondási időre járó bére is. Továbbá kártérítés.

ha a rendkívüli felmondás jogellenes, akkor a munkáltatót a muankválló két havi bruttó bérének megfelelő összeg illeti meg átalánykártérítésként a kár bizonyítása nélkül, valamint ha ennél magasabb összegű kárt tud bizonyítani, akkor a különbözet is.

K_Peti # 2005.01.07. 09:56

Bocs, hogy igy osszekeveredett. Sorrendben tehat:
munkavallaloi rendes felmondas
munkavallaloi rendkivuli felmondas
munkaltatoi nyilatkozat, melyben megalapozatlannak minositi a rendkivulit es szabadsagra kuldi a munkavallalot.
Berelszamolas, igazolasok kibocsatasa
A fenti dokumentumokban minden a rendes felmondas szerint lett elszamolva.
Ezt koveteoen munkaltato tamad MT 101 alapjan es karteritest kovetel, mig munkavallalo tamad es keri a rendkivulire jaro elmaradt beret. Tegyuk fel, hogy a rendkivuli alaptalan. Az tiszta sor, hogy munkavallalo bukja a keresetet. De mi a helyzet a masikkal? Gyakorlatilag a rendkivuli felmondas jogtalanul ugyan de figyelmen kivul lett hagyva. A munkavallalo nem helyezkedhetett el, raadasul o egyutt mukodott munkaltatoval a rendkivuli utan is, hiszen szabin volt. Szoval van joga valamit is kovetelnie a munkaltatonak?

the big cat # 2005.01.06. 16:59

De akkor feltételezem a következő történt: A munkálttaó rendes felmondással felmondott, a felmondási idő alatt a munakválló aztán rendkívülivel felmondott, erre a munkáltató szabadságot rendelt el azokra a napokra, amikre nem jött be. Így volt?

the big cat # 2005.01.06. 16:56

Most már egyáltalán nem éértem ki mondott fel, és kinek.

K_Peti # 2005.01.06. 14:34

Felreertettel. Munkaltato kuldte el szabadsagra es nem onkenyesen ment. A felmondast egyebkent megtamadta. Csak nem ertem hogy mit kovetel, ha a munkaviszony addig allt fenn amig a rendes felmondas. A papirok is errol szolnak. A szabadsagot munkaltato rendelte el. Gyakorlatilag az egesz olyan mintha a rendkivuli felmondas meg sem tortent volna. Ettol fuggetlenul munkaltatot kar erte. Mi van ha bebizonyitja, hogy alaptalan volt a figyelmen kivul hagyott rendkivuli felmondas?

the big cat # 2005.01.06. 09:24

Az eljárás nem volt korrekt teljesen. A munkavállaó ugyan a rendes felmondás felmondási ideje alatt is megszünteteheti munkaviszonyát rendkívüli felmondással, és ha ezt amunkáltató vitatja, akkor a meg nem ejlenő munakvállónak nem szabadságot, hanem igazolatlan fizetett távolétet kell elszámolni, és határidőn belül a a rendkívüli felmondást bíróság előtt megtámadni. ha ezt nem tette, a határidő eltelet, úgy arendkívüli felmondás hatályossá vált, a munkáltató köteles viszsamenőleg az elszámolást megváltoztatni, a munkavállaló részére a rendes felmondás esetén járó felmondási időre eső bért, valamint végkielégítést megfizetni, új kilépőiratokat csinálni, amiben a munakvoszony megszűnés a rendkívüli felmondás napja.

K_Peti # 2005.01.06. 08:43

Munkavallaloi rendkivuli felmondas utan mihez van joga a munkaltatonak?
Elozmenyek: rendes felmondas folyamatban volt. Felmondasi ido alatt lett beadva a rendkivuli. Esetunkben munkaltato nyilatkozott hogy azt nem fogadja el, es hatarozatlan ideju szabadsagot rendelt el. Ami a rendes felmondas vegegig tartott. A kiallitott munkaltatoi papirokon is munkavallaloi rendes felmondas szerepel es a megszunes idopontja nem a rendkivuli beadasanak idopontja. Ezek utan tamadasba lendult azzal, hogy jogtalan volt a rendkivuli es ilyen es ilyen karara karteritest kovetel. Ilyenkor mi a helyzet? Joga volt szabadsagot elrendelni es fenntartani a munkaviszonyt? Ha nem, de megis ugy allitotta ki a papirokat ahogy, akkor van joga kovetelni?

K_Peti # 2005.01.03. 13:33

Koszonom The Big Cat.

the big cat # 2005.01.03. 13:01

A jogsértés a munkajogban akkor számít számít folyamatosnak, ha ha a jogsértő helyzet folyamatosan fennáll (pl. a munakszerződéstő eltérő munkarendben foglalkoztanak valakit), vagy ha periódikus aktusokról van szó, akkor minden egyes periódusban megismétlődik ugyanaz a jogsértés. (Pl. a munkáltató nem fizet időben rendszeresen.) Ez az általános bírói gyakorlat.

A folytonosság miatt kizárt, a határidő túllépés, mert a határidők a folytonosság megszűnésétől számítanak.

K_Peti # 2005.01.03. 10:19

The Big Cat!

A valaszod az MT 96 alapjan adtad? Vagy valami mast is figyelembe vettel hozza. Mert a kornyezetem nem igy ertelmezi a dolgokat es ok is ugy tartjak, hogy a folytonossag miatt tul vagyunk a hataridon. Hol van ez leirva, hogy az utolso cselekmenytol kell a 15 napot szamolni? Vagy mi indokolja a valaszod?

Karika # 2005.01.02. 17:29

Semmi rendkívüli együttműködésre nincs szükség, ledolgozod a 30 nap felmondási idődet, és az ügy rendben. (Hacsak valamilyen különös megállapodást nem kötöttetek.) A 160000,-Ft-ot nem értem.

i-cool # 2005.01.02. 15:29

Üdv mindenkinek.
A problémám a következő 2004 szeptemberben fel vettek egy svájci tulajdonú céghez dolgozni, elöször három műszakban dolgoztam majd november vége fele egyik nap mentem északára és mondják, hogy holnaptól már négy műszakban kell járnunk decemberben végig
Hát ez nem volt szép, mert se, karácsony se szilveszter de nem volt mit tenni a szerződésemben benne volt sajnos, aztán december közepén bejellenteték hogy sok a megrendelés és ezért 12órás mnkarendre álunk át hát én erre beadtam a felmondásom december 30-án de, vlszeg lesz 1 hónap felmondási idő és megfenyegettek, hogy ha nem működök velük együtt, akkor a nekem 160000 Ft-ba fog kerülni (miért?). Valamilyen tanácsot kérnék, hogy mit tegyek ez a 12 órázás nekem nagyon sok és semmilyen papirt nem írtam alá táppénzre, nem akarok menni
Előre is kösz.

K_Peti # 2004.12.22. 13:25

Koszi Ildiko31!

Ezt legalabb mar ertem.