Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás

elvett jogosítvány

Doncipok # e-mail 2010.07.21. 18:15

:)

monalisa1 #   2010.07.21. 18:10

Zárójelben írom mert csak agyalom a témát: ha esetleg a lábaddal van baj a pedálozásnál az a gk. kézi vezetésre történő átalakításával könnyen áthidalható probléma. (Jobb láb ill. bal láb, netán mindkettő, megfelelő segédberendezés beszerelhető a kocsiba – az ekként történő vezetés megtanulható, aztán vissza az OOSZI-hoz az autót és a vezetési tudást bemutatni.) Legjobb egy automata sebeségváltós kocsira szert tenni és nem okvetlenül újat…

Doncipok # e-mail 2010.07.21. 18:07

Köszönöm a bíztatást :)

monalisa1 #   2010.07.21. 18:02

Ha a háziorvos vélelmezte az alkalmatlanságot akkor OORI-hoz lehet fordulni, a kérdésben érdemben ők döntenek.

Az ügyvéddel még ráérsz, az esetleg bírósági eljárás meg méginkább odébb van.

Doncipok # e-mail 2010.07.21. 17:45

Köszönöm.
Elég nagy a bizonytalanság, bizonyos vélemények szerint meg kell kapnom a háziorvos 1 fokú határozatát, (amit szakorvosi jelzés miatt készít) aztán őt értesítenem, hogy nem állok alá, ezzel egyidejűleg kérni a területileg illetékes orvosszakértői intézetet hogy vizsgálja felül.

Egyenlőre ügyvédre gondolok,…hátha. És újabb vizsgálatra. Meg bíróságra is, esetleg.
Nem világos a menetrend, kicsit sem.

Doncipok

monalisa1 #   2010.07.21. 17:33

A megyei OOSZI határozata ellen legfeljebb 30 napon belül van mód fellebbezni, a határozatban le van írva hová kell azt küldeni. (Ha esetleg elfeledték volna odagépelni telefonon kérdezd meg.)

Nem biztos hogy a jogsít bevonják, csak éppen nem vezethetsz… (Ha megteszed és a rendőr elkap 150e Ft is lehet a büntetés., a biztosító is nagyon rád szálhat az érvényes vezetői engedély hiánya miatt egy esetleges karambolnál.)

A háziorvost hivatalból értesítik az alkalmatlansá­godról – nehogy információ hiányában esetleg „pecsételjen“ további alkalmasságot.

Külön: azért nem tudom hová a fellebbezés mert lehet a megyei szintű II. fok, de lehet a regionális Orvosszakértői Igazgatóság, vagy pedig az Országos (= Bp.-i) Igazgatóság.

„Mona“
laikus hozzászóló

Doncipok # e-mail 2010.07.21. 16:51

Tisztelt Fórumozók!

Kérem tájékoztatásuk, hogy az első fokon orvosi alkalmatlanság (betegség) miatt soron kívüli  – nem lejáró – jogosítvány bevonása ellen milyen jogorvoslati lehetőség van, a fellebbezést kihez kell eljuttani?

A háziorvostól kell-e kapni ezzek kapcsolatos írásbeli határozatot, vagy csak az okmányiroda értesít?

Mi a jogszerű „menetrend“?

Köszönettel: Doncipok

samuka80 # e-mail 2010.07.10. 15:41

Tisztelt ügyvéd úr!

2010.május 8-án lemeszelt a rendőr segédmotorral de sajna jogositvány nélkül / nincs még jogsim/.
10 hónapra eltiltottak a vezetéstől és 65000 ft birság.
Az lenne a kérdésem, hogy nekem is kell utánképzésre mennem vagy ha lejár az eltiltás mehetek autóvezető tanfolyamra?Vá­laszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: samuka80

efi99 # e-mail 2010.06.18. 13:23

Pénz ellenében bármikor lehet autókázni.
Az autót nem a jogosítány hajtja, ezzel élnek is sokan. Ha elkapják, a jogsit bevonni nem tudják: pénzbüntetés.
Jó kis logikus szabályok, újfent…

matmat # e-mail 2010.06.18. 12:03

Tisztel Ügyvéd Úr,

ittas vezetés miatt örökre bevonták a jogosítványt. Akkor az ügyvéd azt mondta, hogy 10 év múlva újra lehet vizsgázni. Hallottam már olyanról is, akit szintén örökre eltiltottak, és 5 év után újravizsgázhatott. Szeretném megkérdezni, hogy mi az érvényes jogszabály. Segítségét köszönöm!

T.I.R. # e-mail 2010.05.13. 21:26

Hát tényleg nem jo ötlet Mona.Nekem télen nyulták be külföldön a jogsim,hazajöttem kértem ujat.Minden hapy volt,töbször volt közuti ellenörzésem is.A járőr lekérdezett a központbol,mindig negativ voltam.Ma van egy idézésem hamis közokirat készitése… stb.Valoszinü hazajött a jogsim.Nyakig ülök a sz..ba.Hála istennek a halálbüntetést már eltörölték.Akár hol érdeklődök sehol se mondanak semmi biztatot.

monalisa1 #   2010.05.10. 15:04

A jogosítvány hiánya a munkába járásnál lehet leginkább fájó., a nyaralás sok másoknál is elmarad – vagy legfeljebb nem te vezetsz ez idő alatt.

Nem tudom kinél hogy, de külföldön vagy nagyon betartja az ember a szabályokat, vagy „elengedi“ magát – úgysem történik vele érdemleges hatósági esemény…

Akkor nincs más mint 3+1 hónap várakozás míg visszakapod a jogosítványodat, feltéve ha a románok nem ülnek rá egy kicsit a visszaküldésnek…

A jogsi „elvesztése“ valóban nem volt jó ötlet részemről.

„Mona“
laikus hozzászóló

fecko # e-mail 2010.05.10. 14:42

Üdv a Fórumozóknak!

Csatlakoznék Svédországban pórul járt autóstársamhoz egy Román élménnyel..

A szabálysértésem halmozott: 61Km/h val közlekedtem lakot területen belül, majd a jól belátható vasúti kereszteződésben, mely biztosítással nem rendelkezett megállás nélkül hajtottam keresztül. Ekkor már a jard a nyomomban volt, félbehagyták a mérést, lévén, hogy így nagyobb birság leakasztható egy „külföldiről“.

Tényállás: helysziní birság ott helyben kifizetve, a Jogsim meg a román hatóságnál, (majd) postán küldik haza. Ezt más magyarral már egy záróvonal átlépésnél is eljátszották, úgy hallottam.

A hivatalos eljárás szerint jó esetben 3 hónap múltán küldik meg a jogsimat magyarországnak, ahol még egy hónap, míg a területileg illetékes okmányirodáig becsorog.

Addig helybenjárás: se meló, se nyaralás az idénre. „elvesztés“ címén pedig nem kérhetek újat, mert ha véletlenül mégis hazajut a jogsi az már cikis, nem?
(Monalisa1-nek üzenem)

Azért kíváncsi vagyok „Svéd“ barátunk tapasztalataira! és Mona véleményére is, persze!

Üdv. F.

adame9 # e-mail 2010.04.19. 18:48

Üdvözletem !

Eltiltottak a „B“ kategóriás járművek vezetésétől (hat hónapra bevonták a jogsim)és most „A korlátlan“ jogosítvány megszerzését szeretném elkezdeni!

Az lenne a kérdésem, hogy ez alatt a hat hónap alatt megszerezhetem-e az „A korlátlan“ jogsit, vagy meg kell várnom amég letelik a „B“ kategóriától való hat hónapos eltiltás ?
A választ előre is köszönöm!

adam0129 # e-mail 2010.04.19. 17:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A mai napon kaptam egy lavelet hogy gyorshajtáson kaptak 50 volt a megengedet és 90-nel lefényképeztek.
Persze cseket nem kaptam. A kérdésem az ,hogy mivel számolhatok ha a kocsi az én nevemen van de a fiam vezette és neki még csak 5 hónapos a jógsija . pl.Én mit kahatok ezért , vagy a fiam ha elismeri hogy ő vezette a kocsit ?Szerintem a jogsija neki tutti ugrik.Mi a legjobb megoldás őn szerint?

Doktorr # e-mail 2010.04.09. 23:04

pontosabban ittasvezetesert mennyi idore veszik el a jogsit?melyik a max.alkohol szint?
http://gbx.ro/member_page.php?…

efi99 # e-mail 2010.04.02. 18:57

Google 1. találat.
"(4) Utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek

1. akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve"

Tehát: jó tanulást. 0,54 mellett rádfér.

monalisa1 #   2010.04.02. 17:16

Javaslom tedd át a kérdésedet a büntetőjog rovat ittas vezetés c. topicba – hozzáértő ott jobban felfigyelhet rá.

Szaba # e-mail 2010.04.02. 09:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ittas járművezetésem volt,a mérés 0,54 mg/l légszonda.A Bíroi itélet szabálysértés lett, és 6hónap eltíltás, 70 ezer forint bírság.A polgár­mesteri hivataltól kapott levél szerint, utánképzésen kell részt vennem az 1988.évi 1.törvény 18§.4.bekezdésre hivatkozva.A fó­rumokon és több helyen is olvasható ,hogy a 6 hónapnál hosszab időre tíltanak el akkor utánképzésen kell részt venni.A kérdésem ,hogy egész pontosan a 6 hónap eltíltás az utánképzés köteles e vagy sem?

Válaszát előre is köszönöm:Csaba

Szaba # e-mail 2010.04.02. 09:31

dahkjsfhlkafhlksf

ferrke # e-mail 2010.03.20. 15:11

SZVSZ elég akkorra az orvosi amikor a jogsidért mész.

riju70 # e-mail 2010.03.20. 13:28

Tisztelt Szakértők!

Nekem 1 évre bevonták a jogosítványomat közúti baleset gondatlan okozása miatt. Az 1 év 2010 decemberében jár majd le, az orvosim viszont már 2010 júniusában.Az lenne a kérdésem, hogy az utánképzés elvégzése előtt nekem előbb az orvosit kell megcsináltatnom , vagy ilyen esetben mi az eljárás folyamata?

monalisa1 #   2010.03.18. 22:22

Jól is néznénk ki: valakitől elveszik a jogsit erre pár nap múlva „a szomszédban“ csínáltatottal itthon szemberöhögi a rendőrt.

Mielőtt letelik a tiltásod ideje előtte 2–3 hónappal célszerű elkezdeni a utóoktatást -megérdeklődöd hogy lakhelyeden hol is-, valamint csak ennek a költsége most már 160 ezer forint.

Ameddig nincs az utóoktatásról papír addig az okmányiroda semmiképp nem adja vissza a bevont vezetői engedélyt.

Davide # e-mail 2010.03.18. 19:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy évre elvették a jogosítványom. A kérdésem az lenne, hogy ha megcsinálom szlovákiában akkor azzal vezethetek-e itthon? Válaszát előre is köszönöm!

monalisa1 #   2010.02.10. 18:41

Nem tudom miért nem jön be, mindegy.
Írd be a Google keresőbe a Központi Adatfeldolgozó, Nyílvántartó és Választási Hivatal kifejezést és a megjelenő találatok közt az első lesz ezen intézmény. Aztán próbáld felveni velük a kapcsolatot levélben-, telefonon- vagy e-mailban.