Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


elvett jogosítvány

Atis77 # e-mail 2018.06.20. 08:59

Üdv

Ismerősöm miután sikeres forgalmi vizsgán is túl volt rá pár napra autóba ült és kisebb anyagi kárt okozó "balesetet" okozott. 2 évre eltiltották a vezetéstől engedély nélküli vezetésért, és pénzbírságot kapott, de kb 2 hét múlva megjött a jogosítvány. Ez 2010-ben történt. Azóta többször igazoltatták, nem volt gond, idén tavaszig amikor igazoltatáskor (kismotoron ment) lekérték a jogsit is ahol közölte a rendőr hogy ez érvénytelen és feljelentette szintén engedély nélküli vezetésért, 90 e ft a bírság. A régi papírokat nem találja, okmányirodában nem tudnak segíteni semmit nem látnak a rendszerben. Ilyenkor mit lehet tenni? A jogsit nem vette el a rendőr, nála van de nem nagyon mer vezetni.

Előre is köszi.

hitehagyott # e-mail 2018.06.18. 12:18

Helló wers!Az osztrákok május 15el hazaküldték a jogsit.Nem tudod mennyi idő mire adják vissza?Hallottam plusz 2 3 hónapot is.Itthon már nem büntethetnek meg?Hihetetlen hogy eltelt már több mint egy hónap és semmi!Szerinted?Van valami ötleted?Köszi!

Indigó20 # e-mail 2018.05.23. 23:22

SOS!Kb 3 hónapja hogy elvették a jogsim németbe, alkohol fogyasztása miatt! nem okoztam balesetet,semmi egyéb kihágást. 1.42 volt a vérembe na de az a bökkenő hogy nekem az áll a papíron hogy bevonták a jogsit és 11 hónapot kell várjak hogy újat csináljak! németország jogosult arra hogy bevonják a jogosítványt? amúgy kettős állampolgár vagyok Román/Magyar!(Román jogosítvány) Romániába érdeklődtem hogy mi a helyzet, de ők elküldtek annyival hogy várjam meg amíg leküldik a bukaresti nagykövetségre a jogosítványom a mellékelt hivatalos dokumentumokkal és akkor ők majd döntenek! valami tanácsot tudtok nekem adni? nagyon kíváncsi vagyok hogy tényleg úszott a jogosítvány vagy mégsem...ja és 2000 eu büntetést kaptam+idioten tesztet kell csináljak.(kamionnal kaptak el)

drbjozsef # e-mail 2018.04.28. 14:11

Hagyjuk.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.04.27. 20:47

Nem. Valamit megint félre értettél. De igen, én 30-al megyek, ha az a tábla. Mégha közben magamban bosszankodom is. Na azért nem kell glóriát a fejem fölé képzelni.

drbjozsef # e-mail 2018.04.27. 20:08

Értem.
Én kérek elnézést az OFFért, hagyjuk is. Csak mindig meglep, aki szerint az ember van a szabályért, nem a szabály az emberért.
(Egyébként látod, hogy most az ellenkezőjét mondod az előzménynek? Ott azt mondtad, kirakják, betartod, nem kérdőjelezed meg, ha hülyeség is. Most meg nem.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.04.27. 18:20

Egy nap kétszer meglepni. Pedig harcedzett vagyok. Tehát az "ennyi" volt amit nem értettél. Nálam itt az "ennyi" ilyen esetben, hogy ennyi volt, lezárva, és nem agyalok olyanon tovább, amin nem tudok segíteni. Ha agyvérzést kapnék dühömben, az nem hiszem, hogy segítene. Egyébként érdekes, számomra néha elfoghatatlan, miért bosszantok fel valakiket azzal, hogy adott szituban tök nyugis vagyok. Vagyis nem az vagyok, de maradok higgadt, mert szerintem gondolkodni csak úgy lehet igazán. Ott semmi helye érzelmeknek stb. De azért ki lehet belőlem hozni az oroszlánt.
A két példa a 30-as tábla vagy a balra kanyarodni tilos élő példa, amit ha megfeszülnek sem tudnak adott helyen megmagyarázni, hogy miért? De akkor is ez van. Az 30-as tábla, közepes-kis teleülés, iskola a főút mentén. Ok a 30-as tábla. Iskolaidőben. Szerintem. De nem pl. nyár közepén vasárnap dél körül, amikor még a fű sem nő, és a kutyák is ötször meggondolják, hogy pazaroljanak energiát az ugatásra.

drbjozsef # e-mail 2018.04.27. 14:13

Ez megnyugtat, egyébként, no nem mintha igazán izgultam volna. Csak nem értettem, és szeretem megérteni a dolgokat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.04.27. 14:12

Csak példa volt. Te is példát hoztál, a 30-as táblát, meg ilyeneket, én meg egy másik területről. Szóval akkor nem általában értetted, hogy "ennyi", hanem speciális viszonyban van a 30-as táblákkal? Mert így értem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.04.27. 13:59

? csak egyszerűen értsd úgy, ahogy leírtam, ne gondolj bele semmi egyebet. Gyanítom, csak rontani tudnék rajta, ha fejtegetnék.
(Meg sem próbálom elképzelni, melyik részénél kanyarodtak el gondolataid Hitler irányába. Nem hittem volna, hogy meg tudsz lepni.)

Egyébként azt is válaszolhattam volna Trakktoros kérdésére, hogy mit tennék: hálát adnék az égieknek, hogy eladtuk a kilenc személyes kisbuszunkat, mert egy ilyen törvénymódosítás után nehézkes lenne. Vagy sokkal olcsóbban tudnánk csak eladni. Bár egy ilyen módosítás előtte fel kellene néhány nemzetközi egyezményt rúgni.

drbjozsef # e-mail 2018.04.27. 13:00

Igazad van, hagyjuk a gondolatolvasást.

Akkor csak fejtsd ki nekem, hogy mit is jelent nálad az általam idézett mondat. Találgathatnék még, de hát azt is kikérnéd magadnak, ezért inkább csak simán magyarázd el.

Vagy én is kérdezzek, mint Te, mert az nem számít gondolatolvasásnak?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.04.27. 12:44

Igen, a szövegedből úgy gondolom hogy így gondolod.

Nem tudom, melyik a rosszabb, az, hogy megpróbálod kitalálni, mire gondolok, vagy az, hogy te tökéletesen érted, mire gondolok, csak én ezt még nem tudom, így elmagyarázod nekem, velem is meg akarod értetni.

Hát ezt inkább ne tedd.

Vagy egyszerűen kiforgatod a szavaimat, arra viszont nem ez a fórum a megfelelő hely, arra ott a Blikk, Kurir stb.

Ha nem tetszik neked a válasz, akkor ne olvasd őket, ha olvasod, ne reagálj rá. Minek idegesíted magad? Ugord át.

Hidd el, sokan csinálják ezt... :)

Ez viszont jó tanács.

Vadsuhanc #   2018.04.27. 10:29

Kedves Trakktoros!

Az én véleményem az, hogy amennyiben az érvényes vezetői engedélyedben az " A " kategóriát a hatóság bejegyezte és azt érvényesíti akkor az "A" kategóriába tartozó motorkerékpárokat ( teljesítménykorlátozás nélkül )vezetheted.

A vezetői engedélyed erre feljogosít persze, ha érvényesítve van az "A" kategória.

Azért nézz utána és ne a közlekedésfelügyeletet kérdezd, hanem mondjuk a helyi KMB-at:-)

drbjozsef # e-mail 2018.04.27. 10:00

Igen, a szövegedből úgy gondolom hogy így gondolod.
(legyint)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Vadsuhanc #   2018.04.27. 09:43

„A” kategória

Jártassági feltételek

Teljesítménykorlátozás nélküli „A” kategóriába tartozó gépjármű vezetésére jogosító bejegyzést annak a személynek lehet érvényesíteni:

  • aki legalább két éve rendelkezik „A2” alkategóriába tartozó gépjárműre érvényesített bejegyzéssel.

A jártassági feltételek teljesítésének kell tekinteni azt az esetet is, ha a járművezető a feltételül szabott jármű kategóriára érvényes vizsgával rendelkezik.

A 21. életév betöltéséig az „A” kategóriás vezetői engedéllyel csak olyan motoros tricikli vezethető, melynek teljesítménye a 15 kW-ot nem haladja meg.

wers # e-mail 2018.04.27. 09:39

???? Ez most komolyan így gondolod drbjozsef? (Szomorú)

Kedves Trakktoros! Szerintem azért ennyire nem rossz a helyzet, sem koncentrációs tábor, sem felnégyelés karóba húzás.... csak némi bünti + a jogsi némi kis időre, de azt is lehet, megúszod.

drbjozsef # e-mail 2018.04.27. 09:11

Valakik meghoztak egy döntést, erre felhatalmazásuk volt, tágabb értelembe véve én is részese vagyok a felhatalmazásuknak. Ennyi.

Így is van, ki kell mondani, hogy felesleges állandóan izgágáskodni. Nézzünk egy példát :

A tűzvészt kihasználva Hitler elérte, hogy felfüggesszék a weimari alkotmány legfontosabb pontjait, és parlament nélkül, szükségrendeletekkel kormányozhasson. A kommunista mandátumokat megsemmisítette, a párt tagjait az ekkor felállított koncentrációs táborokba hurcoltatta.

Felhatalmazása megvolt, nincs itt semmi látnivaló, menjen mindenki haza szépen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.04.27. 07:35

ha hoznak egy új törvényt ami alapján ezentúl B kategóriával csak négy személy szállítására alkalmas járművet vezethet az ember, akkor így jártunk, és Te ezt el is fogadnád?

?? hááát.. ez most kérdésvolt? Elfogadom-e? Ez nem lehet kérdés. Igen. Ha kitesznek egy 30-as táblát, vagy egy balra kanyarodni tilos táblát oda, ahol ez évtizedek óta nem így volt, akkor onnantól igen, azt tartom be. Hogy egyet értek-e vele, vagy nem, az nem kérdés. Valakik meghoztak egy döntést, erre felhatalmazásuk volt, tágabb értelembe véve én is részese vagyok a felhatalmazásuknak. Ennyi.

Trakktoros # e-mail 2018.04.26. 22:22

Értem wers, ezek szerint ha hoznak egy új törvényt ami alapján ezentúl B kategóriával csak négy személy szállítására alkalmas járművet vezethet az ember, akkor így jártunk, és Te ezt el is fogadnád?

Nekem az akkor kiadott jogosítványban szerepelt a kitétel, még csak nem is egyszerűen A1 kategória.

Nem értem a hasonlatot egyébként... A nyugdíj adható, de nem jár sem alanyi jogon sem sehogy, egyszerűen adható (leginkább a választáskor leadott voksért pl). Én viszont hivatalos jogosítvánnyal rendelkeztem, amiért pénzt adtam, levizsgáztam belőle, és egyszeűen elvették, azt, ami járt.

Egyébként köszönöm a figyelmet!

wers # e-mail 2018.04.26. 17:52

Oh. A próba, max azt mondják nem veszik fel a jegyzőkönybet. Ezért hol büntetnek? Hozzanak már rá példát kedves Ittasvezetes.hu
Arra viszont sok van, hogy visszakapta azzal, hogy a korlátozást hozó országban nem vezethet.

Ittasvezetes.hu # e-mail 2018.04.26. 16:56

sörci

Súlyos kockázatot vállal, ha az Önnek válaszoló(k)ra hallgat, ugyanis a "próbát" már akár börtönbüntetéssel is honorálhatják.

Semmi esetre se kiséreljen meg jogositványt "igényelni", mert újabb bűncselekményt valósit meg.

Szuper és Társai Ügyvédi Iroda
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
Ittas Jármüvezetés - JOGOSÍTVÁNYMENTÉS
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

wers # e-mail 2018.04.26. 13:38

sörci!
Sokkal többet nem lehet válaszolni, mint amit korábbról olvashatsz.
Röviden: szerintem nincs olyan, hogy „Állítólag nemrég lépett életbe olyan törvény, hogy ha EU-s hatóság elveszi a jogsit, akkor az az egész EU-ban nem érvényes.

Nemzetközi egyezmény van, amit számos ország írt alá, külön az EU ettől nem térhet el. Továbbá az ok sem változott, hogy a büntetést az adott állam jogszabályi alapján szabják ki, ami államonként eltérő.

Hogy most kérhetsz-e Magyarországon új jogsit, amivel itthon, ill. Németországon kívül vezethetsz, hát eltérő a megítélés, ügyintézője válogatja. Próbáld meg. Bár nálad nem a lentebbi eset van, ahol lapul a jogsi a német rendőr fiókjába.
A próbát nem büntetik, és pénzbe sem kerül. Csak időbe.

wers # e-mail 2018.04.26. 13:26

Trakktoros, igen, jó helyre írtál, mert ha ezt a mocit hajtod tovább előbb utóbb el fogják venni a jogsidat.

Tudod, amikor elkezdtem dolgozni, akkor még úgy volt, hogy 55 évesen nyugdíjba mehetek. Hát erre sem találni "jogorvoslást"

Trakktoros # e-mail 2018.04.26. 10:00

Üdvözletem

Sajnos nem találtam jobb helyet a problémámnak, ezért választottam ezt a topikot, és elnézést ha a bajom nem ide való, egyben útbaigazítást kérnék.

1991 májusában vizsgáztam A kategóriából, sajnos akkoriban kezdték korlátozni a kategóriát, én még fiatal voltam, és beleestem a korlátozásba, ami azt jelentette 150ccm-ig, teljesítménykorlátozás nélküli kategória. Vicces volt, hogy vezethetek egy 150ccm-is közel gyárilag 40 lóerős Aprilia-t, de egy 20 lóerő körüli 250ccm-is Mz-t nem...
Aztán közben lejárt jogsi, névváltoztatás stbstbstb, és most tudatosult, lekorlátozták 125ccm-re, és 11kw-ra a megszerzett jogsit.
Első körben mikor kérdeztem, mi történik ha 91 óta tulajdonomban van egy 150-es motorkerékpár, és használom? Azt mondták a közlekedésfelügyeletnél hogy jogtalanul használom...

Szóval keresem a lehetőségeimet, mert ez nagyon fura, hogy csak úgy "korlátoznak" a jogosan megszerzett lehetőségeimben... Erre van jogorvoslat, vagy ezt meg lehet tenni így...?

sörci # e-mail 2018.04.22. 13:58

Sziasztok!
Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, remélem választ kapok néhány kérdésre. Röviden próbálom:
Németországban dolgozom pár éve, január elején elvették a jogosítványomat ittas vezetésért. Majd március vége felé kaptam a papírt, hogy 1.64 volt a véremben, 10 hónap eltiltás, 1600 € büntetés. Benyújtottam a fellebbezést, május végén kell tárgyalásra menjek, biztosítanak ingyenes tolmácsot. Közben a napokban haza kellett jöjjek, munkanélküli lettem.
Itt jönne a kérdésem: Ha én most vezetek Magyarországon, és igazoltatnak, akkor lelőnek? Pl azt mondom, nincs nálam a jogsim.(elvileg a jogsim marad addig kint, ha jól értem, amíg nincs jogerős ítélet, itthon nem is tud róla a hatóság?) Van-e lehetőségem legalább egy ideiglenes jogosítványt kérni, amivel itthon vezethetek? (persze hivatalosan, a történetet elmondva).
Nem célom a törvények kikerülése, csak tájékozódni szeretnék. Annyi mindent olvastam mostanában, hogy nem igazodok el... Állítólag nemrég lépett életbe olyan törvény, hogy ha EU-s hatóság elveszi a jogsit, akkor az az egész EU-ban nem érvényes. Igaz ez? Amit kaptam papírt, azon az áll, hogy jogerő után visszaküldik a jogsit a kiállító hatóságnak. A jogerő ugye később lesz, mivel fellebbeztem. Ha szükséges, a kapott leveleket tudom mellékelni, csak itt nem látom, hogyan tudnám beilleszteni.
Köszönök minden segítséget!