Táppénz vs munkaerőkölcsönzés


apacs # 2005.06.06. 09:39

Szia Bogie!
Hát, igazad van. Csak az agond, hogy a szerződésben, amit kötöttünk benne van ám, hogy akkor is le kell dolgoznom a felmondási időt, ha ők mondanak fel.
Úgyhogy ez esetben azt hiszem, nincs mit tenni.
Azonban még annyit kérdeznék, hogy mi alapján tudnám kiszámolni hogy június 20-ig mennyi szabi jár? (Az éves 23-ból már 9-et kivettem)
Köszi!

Bogie # 2005.06.05. 18:00

Amennyiben kölcsönbeadó a munkáltatód és ő mondott fel, akkor persze, az általad idézett a tutti. Bocs, már elvesztettem a fonalat. Ezek szerint te már így is túlteljesítettél.

Amit én írtam egy teljesen szimpla munkavállaló-munkáltató munkaviszony esetében érvényes.
Viszont ha kölcsönbeadós verziót nézzük, akkor valóban jobban járnál egy június 1-re dátumozott felmondással, mert akkor egész júniusra járna neked bér úgy, hogy fel lennél mentve munka alól (ezt előre ki kellene fizetniük és még akkor sem kérhetnék vissza, ha te másnap munkába állnál egy másik cégnél).

apacs # 2005.06.05. 11:32

Bocsánat, csak most épp újabb információim vannak. A munkaerő-kölcsönzésről szóló fejezetben a következőt találtam:
A munkaviszony megszüntetése 193/J§ 6. pont:"A kölcsönbeadó által közölt felmondás esetén - a felek eltérő írásbeli megállapodása hiányában - a felmondási idő tartama alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól. A felmentési időre a munkavállalót átlagkeresete illeti meg."

Most akkor melyik érvényes rám, a fent említett vagy a 15 nap?

apacs # 2005.06.05. 10:02

Tehát ha belegyeznék a május20-ai dátumba, akkor is a következő a helyzet:

  1. 6 napot már ledolgoztam (máj.22-től 30-ig)
  2. 5 szabadnapot, - amit ki kellett vegyek - kivettem (máj. 31-jún 6-ig)
  3. még így is le kell dolgoznom 4 napot?

Kösz!

Bogie # 2005.06.04. 20:07

Ha június elejei dátumot kérsz és ragaszkodsz a szabadságodhoz, akkor nyilván 7-e után kell ledolgoznod a 2 hetet. Kiirathatod magad, de ha nem vagy beteg, akkor ezt hívják táppénzcsalásnak.

Meg kell kapnod a "tb kiskönyvedet", a munkáltatói igazolást, a jövedelemigazolást, az elutalt tb és egyébjárulékokról szóló összegzést, illetve, hogy nincs bíróság vagy hatóság által a jövedelmedből letiltott tartozásod.

apacs # 2005.06.04. 18:12

Szia!
Gondolom, ha egy június elejei dátumozású felmondást kérnék, akkor június 15-ig be kellene járnom dolgozni, és nem mehetnék el pl. táppénzre ezalatt. Ez igaz?

Az, hogy június 1-től 7-ig szabin vagyok változtat valamin?
És még annyit kérdeznék, hogy mi az a minden, amit ki kell adniuk?
Kösz!

Bogie # 2005.06.04. 05:23

Szia Apacs!

A fizetésed addig számfejtik, ameddig munkaviszonyban vagy. Ha a 93.§ (1) szerint a munkáltató rendes felmondása esetén a munkáltató KÖTELES a felmondási idő felében felmenteni téged a munkavégzés alól. Ezért mondtam, hogyha elfogadod azt, hogy május 20. a felmondás dátuma, akkor hétfőn már nem is kell dolgoznod VISZONT a munkaviszonyod június 19-ével szűnik meg, ezért téged megillet a májusi béred, illetve a 19-ig időarányos júniusi béred (úgy, hogy júniusban már egyáltalán nem kell dolgoznod).

Vagyis szerintem, amennyiben elfogadod a május 20-at és nem akarsz tőlük kikényszeríteni egy június elejei dátumozású felmondást, akkor egyszerűen lobogtasd a felmondási papírodat és kérd a kilépő papírjaidat (figyelj oda nagyon, hogy minden meglegyen), plusz vedd fel a béredet, de legalábbis kérd el a bérjegyzékedet, mert a béredet is az utolsó munkával eltöltött napon kell, hogy odaadják vagy elutalják. Cuccolj össze és menj haza! Előtte, ha van valami olyan része a munkádnak, ami miatt számonkérhetnek, azt add át jegyzőkönyvvel valakinek!

apacs # 2005.06.03. 21:31

Szia!
Amit kaptam, "Felmondás (A munkáltató részéről)". Továbbá azt is írják, hogy "Felmondási ideje a munkaviszonyban töltött ideje alapján az Mt 92. §2 bek. b pontja figyelembevételével 30 nap, mely időszak alatt munkájára igényt tartok a székhelyen." Lehet, hogy ők nincsenek tisztában mindazzal, amit írtál. Amit írtál melyik paragrafus? Azt még mindig nem értem pontosan, hogy június 20-ig teljes havi bér jár, vagy csak időarányos?
Köszi.

Bogie # 2005.06.03. 18:36

Apacs, most akkor mit kaptál? Mert, ha a munkáltatód mondott fel, akkor nem tarthat igényt 30 napig a munkádra, csak a felére. Persze, ha közös megegyezés, akkor bármi lehet benne már, ha egyetértesz vele. Szóval, ha ők mondtak fel neked és ragaszkodnak a május 20-hoz, akkor hétfőn neked legfeljebb csak köszönni és csomagolni kell bemenned. A béredet pedig szintén hétfőn át kell utalják, de a teljes havit, vagyis mintha június 20-ig dolgoznál. Ugyanis a munkáltató köteles elszámolni az utolsó munkában töltött napon és ki kell adni a "kilépő" papírjaidat is.

apacs # 2005.06.03. 12:21

Sziasztok!
Folytatódik a történet. Megkaptam a felmondólevelet. Eddig rendben is a dolog, de megint visszakeltezték május 20-ra, és tegnap, vagyis június 2-án postázták, ma kaptam meg. Ez megint két hét különbség, amiből ha jól gondolom nekem származna károm, mert csak félhavi fizetés járna (jún. 20-ig). Jól gondolom ezt?
Azt is írják, hogy igényt tartanak a munkámra a 30 nap alatt. De ha pl. állásinterjúra kell mennem, akkor kérhetem, hogy engedjenek el?
Köszönöm!

apacs # 2005.05.24. 15:39

:-) OK. Semlegesítem a tegezést (bár ők is tegeznek engem)
Köszönöm mindenkinek a segítséget! :-)

Kála # 2005.05.24. 15:34

Hoppá, megtaláltam :-)

Kála # 2005.05.24. 15:26

Bogie kedves, hol van itt tegezés?

Bogie # 2005.05.24. 15:10

Talán tegezés helyett magázhatnád őket, abból jó adag távolságtartás sugárzik (más jelentősége nincs).

Kála # 2005.05.24. 13:10

Egyértelmű :-)

apacs # 2005.05.24. 12:55

Szia!
Javítottam:

"A 2005. május 23-án átvett, 2005. május 6-ai dátummal ellátott "Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel" ajánlatot megkaptam. Ezt nem áll módomban elfogadni, mivel a fent említett ajánlat nem tekinthető “közös megegyezés"-nek és ajánlatotokat nem május 6-án kaptam kézhez, ami a borítékon jól látható dátumbélyegzővel bizonyítható.

Ez egyértelmű?
Még egyszer köszönöm!

Kála # 2005.05.24. 12:25

Elégnek elég, csak nem világos, hogy mit értesz azon, hogy "másrészt a "közös megegyezés" indoka miatt."
Ha esetleg arra gondolsz, hogy ez valójában nem is közös megegyezés, akkor ezt kellen írni, hogy egyértelmű legyen.

Ha gondolod, a végén kérheted, hogy ők szüntessék meg a munkaviszonyodat rendes felmondással - azt hogy neked ez jobb lenne szerintem ők is tudják.

Ja, az első mondat elejére nem kell a hivatkozással, vagy ha azt akarod, hogy maradjon, akkor át kell fogalmazni - de ez már csak nyelvtani megjegyzés.

apacs # 2005.05.24. 08:11

Szia!
Elég ha ezt írom nekik?

"Hivatkozással a 2005. május 23-án átvett 2005. május 6-ai dátummal ellátott "Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel" ajánlatot megkaptam. Ezt nem áll módomban elfogadni egyrészt a benne szereplő dátum, másrészt a "közös megegyezés" indoka miatt. "

Beletegyem valahogy, hogy nekem jobb lenne, ha ők mondanának fel? Vagy erre a levélre, ők automatikusan felmondanak?
Köszönöm szépen!

Kála # 2005.05.24. 04:47

Szia!
Ha nem írod alá, akkor írj egy levelet, hogy x dátummal kelt, y napon megkapott közös megegyezéses munkaviszony megszüntetési ajánlatukat megkaptad, azt nem áll módodban elfogadni, a benne szereplő dátum miatt (vagy ide írhatsz még mást is, ami nem tetszik a közös megegyezésben). Természetesen minimum ajánlva, de jobb tértivevénnyel, vagy személyesen vetesd át valakivel.

Az idézett mondat tipikus formula, hogy utólag ne tudd őket perelni. A működési bizonyítvány pedig igazolás az eddigi tevékenységedről.

Ha aláírod a május 6-i dátumot, akkor a munkaviszonyod azzal a nappal (illetve a közös megegyezésben megjelölt nappal) megszűnt, tehát nemhogy júniusra nem jár bér, de májusra sem - pontosabban csak május 6-ig. (Hacsak valami oknál fogva eltérően nem rendelkeztek a közös megegyezésben).

apacs # 2005.05.23. 18:45

Szia Bogie!

Ma jött a postával, ajánlott levélként - nem tértivevénnyel. Pénteken adták postára a bélyegző alapján.

Miután valóban nem értesültem róla máj. 6-án, csak most, mit tehetek? És ha egyáltalán nem reagálok június 6-ig, akkor mi történik, mit tehetnek ők?

Azt is szeretném megtudni, hogy változtat-e bármin, hogy ők április 18-án megtudták e-mailben, hogy június 6-tal megszűnik a státuszom a kölcsönbevevőnél, ill. ezt én is mondtam nekik áprilisban?

Azt is írták a levélben, hogy "A felek kijelentik, hogy munkaviszonyból eredően egymással szemben semmilyen igényt nem támasztanak."? és az mit jelent, hogy részemre "működési bizonyítványt" állítanak ki?

Még egy dolog, ha aláírnám, júniusra teljes havi bért kapnék, vagy csak időarányosat?
Előre is köszönöm!

Bogie # 2005.05.23. 18:04

Mi az, hogy megkaptad?

Ha postán küldték el, akkor nyilván követhető, hogy nem értesültél róla május 6-án. Ha személyesen vetették át veled, akkor pedig egy átvételit kellett volna dátumozva aláíratniuk veled.

Ha egyik sem történt, akkor ez olyan, mintha te meg sem kaptad volna, de legalábbis vitatható, hogy mikor. Másrészről a közös megegyezés attól közös, hogy mindkét fél egyet ért a benne foglaltakkal, te pedig nem értesz egyet, szóval nem jön létre közös megegyezés, legalábbis nem május 6-i dátummal.

Nyilván magadtól nem mondasz fel, a közös megegyzést így nem fogadod el, akkor nekik kell felmondaniuk, hacsak nem akarnak a semmiért fizetni neked sokáig. Persze, veled a munkaviszony utolsó napján el kell számolniuk, kilépő papírjaidat és összes járandóságodat meg kell kapnod tőlük, bárki is mond fel.

apacs # 2005.05.23. 17:03

Szia!

No, ma megkaptam a felmondást "közös megegyezéssel" van ráírva, a dátum pedig május 6, csak az aláírásom hiányzik róla.
Mit lehet tenni? Azt pl. lehet, hogy csak június 5-én viszem be az aláírt papírt -feltéve, ha addig összejön valami.
És ha egyáltalán nem reagálok június 6-ig, akkor mi történik, mit tehetnek ők?
Köszönöm!!!

Kála # 2005.05.22. 17:16

Szia!
No, azért nem eszik olyan forrón a kását. Az egy dolog, hogy ők visszadátumoznák, de azt is igazolni kell, hogy te azt a felmondást megkaptad, átvetted, vagy megkísérelték kézbesíteni, de ezt te megakadályoztad. Szóval, legközelebb hívd fel a figyelmüket erre az apróságra is.

apacs # 2005.05.20. 19:26

Szia!

Újabb kérdés merült fel bennem. Igaz az, hogy ha a munkaerő-közvetítő mond fel nekem, akkor nekik kell bizonyítani ezt a tényt? (pl. van egy felmondólevél, amit én aláírtam, vagy egy email, amit ők küldtek nekem hogy x napon felmondtak)?
Jelenleg ugyanis a következő a helyzet. A munkaerő-kölcsönző a mai napon tudtomra adta, hogy június 7-től már meg is szüntetné munkaviszonyomat. Erről most először tájékoztattak szóban, de semmilyen írásbeli értesítés nem volt, sem felmondó levél, amit akár aláírtam volna, akár átvettem volna. (Korábban persze a 30 napos felmondásról volt szó - a 365 napot meghaladó munkaviszony okán.) Én emlékeztettem őket a 30 napra, mire azt válaszolták, hogy ők visszadátumozzák május 6-ra a felmondó levelet.
Köszönöm!!!

Kála # 2005.05.17. 20:13

Szia!

A kölcsönzésre irányuló jogvsizony megszüntetése az általam írt esetben a munkaviszony felmondását jelentené. A felmondási idő attól függ, hogy a munkaviszonyod időtartama meghaladta-e a 365 napot. Ha nem, akkor 15 nap, ha igen, akkor 30 nap. ebben az esetben mentesülsz a munkavégzési kötelezettség alól.

Ha te mondasz fel, akkor a felmondási idő nem változik, viszont le kell dolgozni - persze eltérően is meg lehet állapodni a munkáltatóval, ha hajlik rá. Megjegyzem ebben az esetben szóba jöhet a közös megegyezés kezdeményezése is.

a munkabért jól érted - hiszen a munkaszerződésedben az van, hogy a havi béred x, és nem az, hogy havi béred x ha ki tudnak kölcsönözni (merthogy ilyet nem is lehet kikötni).