Épp most hallottam (csak szóbeszéd alapján), hogy van helyette az „aranyévek” vagy „aranykapu” néven működő hasonló lehetőség, mint a PÉP volt. Ennek próbálok utánajárni.
Prémiumévek program
Köszönöm a választ.
Tisztelt gondos!
E programba 2010. december 31-ig lehetett jelentkezni. Most már nem.
csak próba
Előbb-utóbb talán választ kaphatok.
Tisztelt Tanácsadó!
Érdeklődöm, hogy 1957-es születésű közalkalmazott férfi igénybe veheti-e a Prémium évek programot, 2017-es kezdéssel, 5 évvel a nyugdíjkorhatára előtt?
Válaszát előre is köszönöm
Nagyon szépen köszönöm!!!
" A programban részt vevő foglalkoztatásra irányuló jogviszonyára a Kttv., a Kjt., illetőleg az Mt. rendelkezéseit - a díjazásra és egyéb juttatásokra, valamint az illetmény- és előmeneteli rendszerre vonatkozó szabályok kivételével - megfelelően alkalmazni kell. A programban részt vevőt - a köztisztviselőt kivéve - a közszolgálati jogviszonyban állót kivéve - a számára foglalkoztatásra irányuló jogviszonya alapján járó természetbeni étkezés vagy étkezési hozzájárulás, továbbá - ha a munkáltató a foglalkoztatottak részére egyébként ilyen juttatást biztosít - ruházati költségtérítés harminc százaléka illeti meg. A jubileumi jutalomra való jogosultság tekintetében a programban való részvétellel összefüggésben foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban töltött idő jogszerző időnek számít, a jubileumi jutalom összegét a (4) bekezdésben meghatározott juttatás alapulvételével kell megállapítani. A programban részt vevőt - a köztisztviselőt kivéve - a közszolgálati jogviszonyban állót kivéve - utazási költségeinek megtérítése címén a havonta munkában töltött munkanapokkal arányos juttatás illeti meg. A programban részt vevő közszolgálati jogviszonyban állót a Kttv.-ben meghatározott cafetéria-juttatás harminc százaléka illeti meg. Ahol a foglalkoztatási jogviszonyra vonatkozó szabályok távolléti díj, illetmény vagy azokon alapuló juttatás fizetését írják elő, a programban részt vevőt - a köztisztviselőt kivéve a (4) bekezdésben meghatározott juttatás illeti meg, melynek kifizetésére az illetmény kifizetésének szabályait kell megfelelően alkalmazni."
1. A jubit már meg kellett volna kapni a pépes illetményt alapul véve.
A 2. kérdésedet illetően szerintem igen, de járj utána más csatornákon is.
Kedves Lyonee!
Két kérdésem lenne:
1, Kormánytisztviselőként 2011.01.01-től vagyok PÉP-es, 2016.08.10-éig, ekkor töltöm be a nyugdíjkorhatárt. Munkahelyem korábbi értesítése szerint (akkor még nem voltam PÉP-es) 2015.02.10-én válok jogosulttá a 40 éves jubileumi pénzre. A PÉP ellenére kötelesek-e ezen összeget kifizetni a számomra?
2, Ki szeretném váltani a főállásúnak nem minősülő vállalkozói igazolványt. Ebből a szempontból a PÉP 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonynak felel-e meg?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Igen.
Tisztelt Tanácsadó!
Prémium Programmal kapcsolatban várok én is egy megerősítést.Teljesen egyértelmű, hogy a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény 8.§-a értelmében,
a programban 2012. január 1-jén részt vevő személy munkavégzésre irányuló jogviszonya - a kinevezés-, illetve munkaszerződés-módosításban foglaltaktól eltérően - akkor is az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzésének időpontjában szűnik meg, ha ez későbbi, mint a programba történő belépés miatt szükségessé vált kinevezés-, illetve munkaszerződésmódosításban szereplő, a munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésére meghatározott időpont.
Kérdésem: Akkor ez mindenképpen kinevezés( szerződés) módosítást igényel, és ezzel a Prémium programban való részvétel időtartama (a meghosszabbítással) több is lehet mint 5 év.
Köszönettel.
Már nem lehet.
Nagyon érdekelne,én 61 éves vagyok,óvodai dajkaként dolgozom,igaz már 1 éve táppénzen vagyokAz lenne a kérdésem,lehet-e nekem még a prémium évek programba jelentkeznem,mert a munkáltatom azt mondja,az 2010-be befejeződött.2 és fél évem lenne a 40 évhez??
60 éves múltam,több mint 1 éve beteg szabadságon vagyok,a rokkantositáson csa 34 %.ra vettek,ha leszámolok akkor jár -e nekem vég kielégités?nem bír
Kedves Lyonee!
Nagyon szépen köszönöm a biztató szavakat.
Üdv.: hegi54
Az általam beidézett jogszabály a tv. mai napon is hatályos változata. Teljesen érthető, ne keresd a kákán a csomót. Ha te 2012-ben PÉP-es voltál, akkor vonatkozik rád is. Ahogy változott a nyugdíjkorhatár, úgy változott a PÉP tv. 8.§-a is. A PÉP-es időszakot az új nyugdíjkorhatárok szerint kiterjesztve azokra, akik benne voltak.
Kedves Lyonee!
Lehet, hogy korai volt az örömöm? Végigböngésztem a jelenleg hatályos Pép törvényt és aggódni kezdtem, mert az alábbiakat látom:
A 8.§(67-es hivatkozási számmal) A programban 2012. január 1-jén részt vevő személy munkavégzésre irányuló jogviszonya…
…
…
…
67-es hiv. sz. A 8. §-t a 2007: LXXXII. törvény 2. §-ának 731. pontja hatályon kívül helyezte, újonnan a 2011: CLXVII. törvény 94. §-a iktatta be. Ezen tv 94. §-át a 30–42. alcímet (65–103. §) a 23. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte. A 23. § (3) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette. Ennél tv-nél a 12. § (1) A módosító rendelkezés és hatályon kívül helyező rendelkezés a hatálybalépéssel, vagy ha a módosító, illetve a hatályon kívül helyező rendelkezés a módosítást, illetve hatályon kívül helyezést meghatározott időponthoz vagy jövőbeli feltételhez köti, ennek az időpontnak vagy jövőbeli feltételnek a bekövetkezésével végrehajtottá válik.
(2) A jogszabály (1) bekezdés szerint végrehajtottá vált rendelkezése a végrehajtottá válást követő napon hatályát veszti.
Akkor most mi az igazság?
Kedves Lyonee!
Nagyon szépen köszönöm a gyors reagálásodat. Akkor, ha jól értelmezem: a Pép-es jogviszonyom hosszabbodik meg - gondolom szerződés módosítással - 2017. október végéig, a nyugdíjba (63 év +182 nap) vonulásomig.
Üdvözlettel: hegi54
2004. évi CXXII. törvény a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról
8. § A programban 2012. január 1-jén részt vevő személy munkavégzésre irányuló jogviszonya - a kinevezés-, illetve munkaszerződés-módosításban foglaltaktól eltérően - akkor is az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzésének időpontjában szűnik meg, ha ez későbbi, mint a programba történő belépés miatt szükségessé vált kinevezés-, illetve munkaszerződésmódosításban szereplő, a munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésére meghatározott időpont. Ez a rendelkezés nem zárja ki, hogy a munkavégzésre irányuló jogviszony ezen időpont előtt valamely, e törvényben szabályozott egyéb okból megszűnjön.
Tisztelt fórumozók!
54-ben született férfi köztisztviselőként 2010.12.30-2015.10.29-ig vagyok PÉP-es egy települési önkormányzat hivatalánál és idén október végéig lesz kb. 42,5 éves szolgálati időm. A sok jogszabály változás miatt kérdezném, hogy mire számíthatok a program befejezése után?
Én is hasonló helyzetben vagyok mint Törpilla25.Jelenleg prémiuméves pedagógus vagyok.Kb.juliusban el tudok menni nyugdíjba,mmeg lesz a 40 év munkaviszonyom,viszont a jubileumi jutalomhoz csak kb. novemberben kesz meg a 40 év/én is dolgoztam középiskolás koromban,ill.munkahelyváltáskor kimaradt 1 hónaap/Aki tud segítsen,mikor kaphatom meg a jubileumi jutalmat.Mit jelent az,hogy más vonatkozik a köztisztviselökre mint a közalkalmazottakra? Elöre is köszönöm a választ.
A köztisztviselők mivel "érdemelték ki" a hátrányosabb szabályozást?!
Kedves Lyonee! Tudnék neked e mail-t írni?
A közalkalmazottakra és a kőtisztviselőkre más jogszabályok vonatkoznak. Arról az egy hónapról nem kell beszélni, biztos, hogy nincs felsorolva a jogviszonyaid között a munkáltatónál. Hát ne beszélj róla, rajtad kívül csak az tudhatja, akinek elmondtad.
Én középiskolás koromban 1 hónapig dolgoztam egy nagy ipari vállalatnál, nyári munkán. Természetesen akkor még mindenkit bejelentettek(pláne egy ilyen nagy vállalatnál), így a NYUFI-nál kért "időmegállapítás" során ezt az 1 hónapot is beszámították. Egyébként a főiskola elvégzése után köztisztviselőként(illetve kormánytisztviselőként) dolgoztam végig.
A 40 éves munkaviszonyomból tehát ez a szűk 1 hónap "lóg ki".
Megkaphatom-e a 40 éves jub.jutalmat, ha csak ez az 1 hónap (nem is teljes hónap) hiányzik? Úgy tudom megváltoztatták a korábbi, számunkra kedvező jogszabályt, amely lehető tette, hogy ha abban az évben érjük el a jogosultsági időt, akkor a jub.jutalom kifizetésre kerüljön.
Tehát amikor meglesz a 40 éves munkaviszonyom, be kell jelentenem a munkáltatónál,hogy nyugdíjba mennék, lejár a Pép, viszont még azzal a szűk 1 hónap híján nem lesz meg a 40 év közszolg. jogviszonyom. Ha ezt akkor(középisk.koromban) tudtam volna...)
Az biztos. hogy nem születtem szerencsés csillagzat alatt, ilyen esetekben én sosem vagyok "nyerő"...
Vagy rosszul tudok valamit?
Törpilla, Örzse esete nem olyan egyszerű. Lényeges dolgokat nem írt le, ahhoz, hogy választ is kapjon.
Csak akkor jár a 40 éves, ha
- pontosan megvan a 40 év közalkalmazotti jogviszony
- felmentését kéri a 40 éves nyugdíjra jogosult közszférában dolgozó nő és legalább 35 év köz.jogviszonya van, (köteles a munkáltató felmenteni)
- a nyugdíjba menő k.szolga még a nyugdíjazás évében jogosult lenne jubileumi jutalomra (ez lehet 25, 30, 40 éves jubi)
Te melyik eset vagy?
Kedves Fórumozók, Szakértők!
Örzse kérdése engem is érint, minden nap figyeltem, érkezik-e rá válasz.
kérem, aki tud érdemben segíteni, válaszoljon. Előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02