Prémiumévek program


Törpilla25 # 2011.09.19. 16:04

2010. decemberében lettem prémiuméves. Hirtelen jött a döntés, mivel ez egy vissza nem térő alkalom volt (a törvény dec.31-ig tette lehetővé ezt a lehetőséget), és az motivált, hogy jól rám (ill. ránk, "Ratkó-gyerekek"re) ijesztettek azzal, hogy kitolják a nyugdíj-korhatárt (lehet, hogy 70 év lesz...!), ki tudja lesz-e nyugdíjunk stb.
Megmaradt cca. 100 túlórám, és 50 nap szabadságom. Előbbi már nem is érdekel, de a munkáltatóm által kiadott kinevezés-módosításban az szerepelt, hogy „a munkavállalót megillető szabadság ki nem vett részének pénzbeli megváltásaként kifizetendő x Ft. A központi szervünk azonban nem engedélyezi a szabadság utáni összeg kifizetését, illetve részükről a "legkedvezőbb" kijelentés az, hogy majd a munkaviszony utolsó napján(azaz a Pép befejeztével) kerül sor a kifizetésre. Egyébként a Munka Törvénykönyve is így (utóbbi módon) szabályozza ezt a kérdést. Azonban úgy néz ki, hogy leginkább a ki nem fizetés az erősebb náluk.
A szabadságomat korábban - határidők, állandó túlórázás miatt - kivenni nem tudtam, mindig a munka maximális elvégzését helyeztem előtérbe.
Kérdéseim: valóban megtehetik-e velem, hogy a szóban forgó összeget (,amely ráadásul szerepel is a kinevezés-módosításomban) nem fizetik ki? További kérdésem: ha időközben változik a jogi szabályozás, ugye visszamenőleg ez nem okozhatja a kifizetés megtagadását?

C a s a b l a n c a # 2011.09.20. 07:03

Kifizetés kizárólag a munkaviszony megszűnése esetén lehetséges.
Visszamenőlegesen csak akkor, ha az részedre kedvezőbb lenne.

Veci # 2011.09.20. 07:10

Mostanában nagyon sok a visszamenőleges törvény, már megesküdni sem mernék arra, hogy a leírtakat ennyi év után betartják. Bocsi én is elkeseredtem már, ha a nyugdíjas topic-okat olvasod, látható, nem az volt rám jellemző. Bennünket, akik törvényadta lehetőséggel mentünk nyugdíjba visszamenőleges törvények érintenek. SŐT! Várható a nyugdíjcsökkentés?!


Üdvözlettel Veci

Törpilla25 # 2011.09.20. 16:10

Köszi a válaszokat.
A visszamenőlegességre vonatkozó kérdésemet igazából csak "költői kérdés"-nek szántam!

Casablanca! Ugye úgy értetted "a kifizetés kizárólag a munkaviszony megszűnése esetén lehetséges"-t, hogy amikor a Pép leteltével megszűnik a munkaviszony?
Én legalábbis így értelmezem a Munka tvk-ében leírtakat.

Lyonee # 2011.09.21. 20:09

2004. évi CXXII. törvény
a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról

"3.§ (2) A prémiumévek programban való részvételhez történő hozzájárulással egyidejűleg a közalkalmazott magasabb vezető, illetve vezető beosztása, a köztisztviselő és az ügykezelő vezető megbízása, az állami vezető e megbízatása megszűnik. A vezetői munkakört betöltőkre a 4. § (2) bekezdése alkalmazandó. A prémiumévek programba való belépéskor meg kell állapítani a programban részt vevő ezen időpontig ki nem adott szabadságát.

4.§ (3) A munkáltató a munkavégzésre nem adhat utasítást naptári évenként legfeljebb két olyan időtartamra vonatkozóan, melyek együttes mértéke a programban részt vevőnek a prémiumévek programba történő belépését közvetlenül megelőző évi rendes szabadságának felel meg. Ha a prémiumévek programban történő részvétel év közben kezdődik, vagy szűnik meg, a programban részt vevő részére ezen idő arányos része jár. A programba való belépés évében, illetve szükség esetén a következő naptári évre áthúzódóan ezt az időtartamot meg kell növelni a 3. § (2) bekezdése szerint megállapított, ki nem adott szabadság napjaival. A munkáltató legkésőbb a programba történő belépését követő tizenöt napon belül, illetőleg minden év január 15-ig felhívja a programban részt vevő figyelmét erre a jogosultságra. A programban részt vevő az igénybevételt megelőzően legalább tizenöt nappal jelzi a munkáltatónak ezen időszakok kezdő időpontját és időtartamát.

(7) A rendes szabadságra és a betegszabadságra vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy

  1. a szabadságot a (3) bekezdés szerinti, a programban részt vevő által meghatározott időtartam igénybevételével kiadottnak kell tekinteni;
  2. betegszabadságra a programban részt vevő akkor jogosult, ha a (2)-(3) bekezdés alapján munkavégzési kötelezettsége áll fenn.

"

angelis # 2011.09.21. 21:30

Sziasztok!

Adott egy prémium éves közalkalmazott, aki 1952. szeptember 17-én született.
1976. szeptember 1-jétől közalkalmazotti jogviszonyban (pedagógusi munkakörben)áll.
2006. szeptember 1-jén 30 éves jogviszonyára tekintettel kapott jubileumi jutalmat.
2008. szeptember 1-jén kinevezés módosítása során a prémiumévek programba került, határozott idejű szerződéssel, 2011. szeptember 16-ig.
2011. szeptember 17-től nyugellátásra lesz jogosult.

Arra lennék kíváncsi, hogy jogviszony megszűnéskor ki kell-e fizetni a 40 éves kedvezményes jubileumi jutalmat.

Előre is köszönöm, ha valaki reagál!
angsza

Törpilla25 # 2011.09.22. 17:07

Kedves Lyonee!
Már más fórumon is olvastam a tanácsaidat,és nagyon korrekt, jogszabályi háttérrel megerősített tanácsok voltak ezek.
Nagyon köszönöm, hogy időt szakítottál a kérdésemre, de igazából nem válaszoltál rá. A Pép tv. idézéséből azonban most is úgy értelmezem, hogy nem zárja ki a ki nem vett szabadság kifizetését: igaz nem tér ki rá,csak arra, hogy a Pép kezdetekor meg kell állapítani ennek nagyságát.
A kérdést így nem ez a tv., hanem a Munka törvénykönyve 136. §-a szabályozza,azzal. hogy ki kell fizetni a munkaviszony megszűnésekor.
Ha a Pép-es dolgozik, akkor annyi szabadság jár neki arra az évre, mint amikor még aktív dolgozó volt. Kérésére a korábban (aktív évei alatt)ki nem vett szabadság terhére megnövelhető a "Pép-es-szabadság'" (Pép tv. 4.§(3) bekezdés).
Megköszönném, ha megerősítenél(ha jól értem, - de szerintem igen)

Lyonee # 2011.09.22. 18:33

Ott van a válasz a 2. kiemelt részben.
"ezt az időtartamot meg kell növelni a 3. § (2) bekezdése szerint megállapított, ki nem adott szabadság napjaival." Jól gondolod.
A PÉP programban bőven van lehetőség a szabadság kiadására, kivételére.

Törpilla25 # 2011.09.23. 17:09

Igen, de engem nem köteleztek munkavégzésre.

jamesz # 2011.10.06. 12:21

Üdv.
Prémium éves közalkalmazottnak jár-e a 40 éves jubileumi jutalom, ha 35. évet betöltötte (2008) és a program végén(201. okt) előrehozott öregségi nyugdíjra lesz jogosult?

jamesz # 2011.10.06. 12:21

2011 bocsánat

Törpilla25 # 2011.10.09. 12:49

Sziasztok!
A figyelmetekbe szeretném ajánlani a köv.honlapot: www.közszolga.hu
Ott is sok érdekest olvashattok a témával kapcsolatban, lehet, hogy ott már választ is olvashattok egy korábbi kérdés kapcsán a most feltett, vagy feltenni szándékozott kérdésetekre. (Pl. Jamesz kérdésére)

jamesz # 2011.10.10. 05:55

Az oldalt ismerem. Azonban egyrészt nagyon nehéz kiigazodni rajta (azaz, hogy hol a kérdés, hol a válasz) illetve az én kérdésemre nem volt válasz akárhogy böngészem. Ha linkelnél egyet, vagy bemásolnád nagyon megköszönném!Üdv:jamesz

hars52 # 2011.10.10. 14:14

Jamesz!
35 év után nem jár, csak ha a 40 év közalkalmazotti jogviszonyt betöltötte volna.
üdv:Zsuzsa

jamesz # 2011.10.11. 06:45

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya – a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével – megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

37/B.(1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha

  1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
  2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
  3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
  4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
  5. szolgálati nyugdíjban, vagy
  6. korengedményes nyugdíjban, vagy
  7. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
  8. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.

(2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b)–h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt – a 30/A–30/B. §-ban foglalt korlátozással – felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

  1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

Ez zavart meg.

Törpilla25 # 2011.10.12. 12:34

Jamesz!
Email-en elküldtem a választ a 2011.10.10. 7.55-kor írt hozzászólásodra. Amit találtam azt hosszú lenne ide bemásolni.

jamesz # 2011.10.12. 13:13

Értem, és köszönöm.sajnos az az emial cím nem jó már:-(((
Közben felhívtam egy igazán illetékest is.
Ebben az esetben nem adható a jub.jut.Nem minősül nyugdíjasnak a Prémium éves előrehozott nyugdíjat kérő, a Kjt. szerint.Ugyanis csak akkor volna az, ha kérné felmentését.Ez van.

murzo # 2011.10.15. 10:32

Tiszteletem a fórumozóknak és segítőknek!
A következő dolgot szeretném megtudni: férjem 1958-ban született, és jelenleg több mint 35 év közalkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezik. Egyik kollégám kapcsán most értesültünk arról ,hogy 30 év után jubileumi jutalom illette volna meg. kérdésem, hogy visszamenőleg lehet e kérni a jutalmat? Akkor, amikor 31 éves munkaviszonya volt a mentőszolgálatnál dolgozott, aztán elment egy szociális szervezethez,
Válaszukat előre is nagyon-nagyon köszönöm!

NagyKati13 # 2011.10.27. 17:08

Kedves Szakértő és Fórumozók!
2012. augusztusig szól az eredeti PÉP-es munkaszerződésem. 40 éves jogviszonyt szereztem ez év áprilisában. Sajnos sem a munkáltatóm, sem és nem figyeltük a 2011.áprilisi jogszabályváltozást, ami szerint a 40 éves munkaviszony megszerzésekor kiesek a PÉP-ből. A Kincstár hívta fel a munkaadóm figyelmét erre, amikor a 40 éves jubileumi jutalmat kifizették. Ez már októberben volt. Ez ideig kaptam a PÉP-es járandóságot, dolgoztam is a PÉP-ben lehetséges óraszámban.
A PÉP programból való kikerülés automatikusan nyugdíjazást jelent, vagy "csak" a Kincstár részéről a finanszízozás megvonását?
Ha, az eredetileg határozott idejű szerződésem a módosított törvény miatt előbb jár le, erről nem kellet volna tájákoztatást kapnom?
Mikortól mehetek vagy kell mennem nyugdíjba?
Milyen módon és mikortól minősülök nyugdíjasnak?
A nyugdíjszámításkor figyelembe veszik-e az április és október közötti jövedelmemet?
Mi most a tennivaló, mi a megoldás?
Köszönöm, ha tud valaki segíteni.

Vica53 # 2011.10.29. 13:17

Kedves Lyonne és többiek!
A következő gondom van.Pép-es vagyok,ami jövő év májusában jár le.A mostani készülő törvény szerint nem teljes jogú nyugdíjas leszek,ahogy ezt ígérték, s ezért is írtam alá a Pép-et. Csak korhatár előtti ellátás. Ugyanebben az évben 2012.októberben meglesz a 40 éves jogosultsági időm. Van-e lehetőségem,hogy kérjem a munkáltatót,hosszabbítsa meg addig a Pép-et vagy kössön velem határozott idejű szerződést?
A másik kérdésem a jubileumijutalommal kapcsolatos.
Akkor megígérték,persze csak szóban,hogy természetesen megkapom a 40. évit ,ha nyugdíjba megyek. Van-e erre valami esélyem?
Köszönettel:Vica

Törpilla25 # 2011.10.29. 15:48

Kedves Veca!
Kérlek segíts nekünk Pép*eseknek! Mi lesz velünk a törvény-tervezet szerint? Mi abban a tudatban lettünk Pép-esek, hogy annak leteltével előrehozott, vagy teljes jogú nyugdíjasok leszünk...

Törpilla25 # 2011.10.29. 17:27

Kedves Veca!
Köszönöm már megtaláltam a választ a tv.tervezetben.

Veci # 2011.10.29. 17:47

Törpilla25
Melyik résznél találtad meg? Nem mélyedtem el a PÉP irányában.


Üdvözlettel Veci

Törpilla25 # 2011.10.29. 19:12

Kedves Veci!
A tervezet vége felé, a módosításra kerülő törvényeknél a 40. Pép tv.módosításánál és a tv.tervezet szöveges indokolásában.
üdv. Törpilla25

Veci # 2011.10.29. 19:30

Törpilla25
Légyszíves másold be ide, amiből te látod a PÉP-re vonatkozó részt.
ITT a tervezet:
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf


Üdvözlettel Veci