Munkajogi kérdések.


vroy777 # 2017.08.02. 17:28

Kovács_Béla_Sándor# 2017.08.02. 08:44

Én ezt találtam, ez még érvényben van?
"Bevett gyakorlat, hogy a munkaköri leírásban a feladatok felsorolását a munkáltató egy általános mondattal zárja, amelyben fenntartja magának a jogot további, „egyéb” teendők meghatározására. Ez a megfogalmazás önmagában nem tilos, a munkaköri leírás tehát nyílt felsorolásban is rögzítheti a feladatokat. Ugyanakkor ez természetesen nem hatalmazza fel a munkáltatót arra, hogy olyan feladat elvégzését rendelje el erre hivatkozással, amely nyilvánvalóan nem része a munkakörnek. Azaz, az „egyéb feladat” is csak a munkakörbe tartozó lehet. Ezt persze megfogalmazhatjuk a másik oldalról is: ha a munkaköri leírás ugyan nem tartalmaz kimondottan egy feladatot, de az vitán felül a munkakör része, úgy annak ellátását a munkavállaló nem tagadhatja meg."
Mert a vásárlók kiszolgálása, a polcok feltöltése, a termékek árazása nem tartozik az irodai munkakörbe.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.02. 17:35

Mi a kérdés?

vroy777 # 2017.08.02. 17:43

Irodistaként köteles vagyok vásárlókat kiszolgálni, mert épp létszámhiánnyal küzd?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.02. 17:54

A más munkakörben foglalkoztatás a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, de éves szinten, munkanapokban meghatározott határig a munkáltató jogszerűen elrendelheti, így értelemszerűen a megtagadása jogellenes.

vroy777 # 2017.08.02. 18:13

És erre írtam én, hogy:
"Bevett gyakorlat, hogy a munkaköri leírásban a feladatok felsorolását a munkáltató egy általános mondattal zárja, amelyben fenntartja magának a jogot további, „egyéb” teendők meghatározására. Ez a megfogalmazás önmagában nem tilos, a munkaköri leírás tehát nyílt felsorolásban is rögzítheti a feladatokat. Ugyanakkor ez természetesen nem hatalmazza fel a munkáltatót arra, hogy olyan feladat elvégzését rendelje el erre hivatkozással, amely nyilvánvalóan nem része a munkakörnek. Azaz, az „egyéb feladat” is csak a munkakörbe tartozó lehet."

Az általa kért teendő nem az általános munkaköri teendőim közé sorolható.
De akkor ezt úgy veszem, hogy nem állná meg a helyét, ha erre vonatkozóan állnék ellen.

Amit te írsz, milyen formában lehet mérni a napokat vagy órákat, ha teljesen random áll elém és utasít, hogy ma itt leszek, holnap ott, vagy épp délben közli, hogy menjek x területre mert ott van munka. Nekem kellene jegyzetelnem? Mert ennek írásos vonzata nincs.

vroy777 # 2017.08.02. 18:46

Másik oldalról megközelítve ott van az, hogy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás a munkavállaló részére aránytalan sérelemmel nem járhat. Egészségi állapotra, korra, beosztásra való tekintettel. Jogosan tartom méltánytalannak, hogy irodai adminisztrátorként az eladótérben kell dolgoznom az áruházi értékesítők munkakörében? Ráadásul a saját munkám kárára, mert azzal így elmaradásom lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.02. 18:48

Bármely utasítást írásban kérhetsz. Amely utasításnak az írásba foglalására a munkáltató nem hajlandó, annak az utólagos bizonyítása nem igen lesz eredményes.

szmathieu # 2017.08.03. 09:24

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni a hozzáértőktől az alábbi ügyben:
Van-e annak bármilyen jogi akadálya, hogy a munkáltatóval kötött tanulmányi szerződés csak a képzés adott idejére (pl felére, tehát nem az egész képzési időre) szóljon? Csak a képzés felét szeretném ha a munkáltatóm támogatná, a másik felét én finanszíroznám. Ehhez persze aránylik az "aláírt" évek száma a tanulmány után.
Elolvastam a MT ide vágó részét de nem találtam akadályt. Valaki esetleg mégis tud akadályozó tényezőt a dologban?
Köszönöm válaszukat előre is!

Röné72 # 2017.08.03. 10:16

Üdv!
Szeretnek egy kis segitseget kerni a tisztan latas miatt.
Egy idösek otthonaban dolgozom, mint apolonö.
Havonta a törvenyes munkaidöt nem meghalado idötartamban dolgozom, hetente többször 12 orakat, hetenkent valtozo munka es pihenönapokon. 6-18 es 18-6 ora a hivatalos munkaidöm.
Minden honapban közel azonos fizetest kapok, akar dolgoztam peldaul hetvegen egy honapban haromszor, akar csak egyszer, vagy epp ünnepnapokon.
Azt szeretnem megtudni, jol van-e ez igy? Akarmennyi hetvegere ugyanaz a fizetes jar?
Köszönöm a valaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.03. 11:30

szmathieu
Az a neve, hogy tanulmányi szerződés. Vagyis kétoldalú egybevágó akaratnyilatkozat. Vágod?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.03. 11:33

Röné72, azt akarod kérdezni, hogy jár-e pótlék a vasárnapi munkavégzésre, ha a munkáltató munkaidőkeretben szervezi a munkát? Jár.

(Mennyire szeretem, amikor a kérdést is úgy kell kitalálni. Jobb mint a soduku.)

Röné72 # 2017.08.03. 11:41

Igen, vegülis ez lett volna a kerdesem, illetve a müszakpotlek jar-e ilyen munkaidö beosztas mellett?
Közalkalmazottkent nem tudom eldönteni, hogy pl ez a munkaidö beosztasom folyamatos munkarendnek szamit-e es jar e a müszakpotlek ejszakas es a 16-18 ora közti munkavegzes eseten? Vagy csak, ahogy Ön irta, vasarnapra jar.
Egyebkent a vasarnapi potlek, -ha esetleg nem vagyok jogosult a munkaidö beosztasom miatt müszak potlekra-, 100%-os fizetest feltetelez?

Köszönöm valaszat.

atttillla # 2017.08.03. 15:56

Üdv,

egy kollégám belépve maradt a számítógépén és a következö tartalmú e-mailt küldtem el a közös kolleginánknak poénból:

"Szia, nagyon tetszel nekem, érdeklödni szeretnék, hogy lehetne-e több köztünk mint kolléga kapcsolat? Kérlek írj"

Na most a kedves kollegina visszaírt erre, hogy bocsi nem férjnél vagyok.

Ezután elárultuk neki, hogy poén volt, mi csináltuk.
Nevetett rajta, ö is poénnak vette az egészet.
A kolléga akiéröl küldtük a levelet, az nem nevetett (pedig nagyon vicces csávó, állandoan poénkodik) és ö jelezte ezt a fönöknek, a fönök pedig a HR-nek.

A HR szexuális zaklatásnak vette és mindenféle jogi következményekröl papolnak. Illetve ki akarnak rúgni.

Köszönöm!

Önöknek mi a véleménye erröl az egészröl?

Hilde. # 2017.08.03. 16:01

Tisztelt Jogász Hölgy / Úr!

Megtisztelő lenne számomra, munkatársaim nevében is a válaszuk, melyet előre is köszönök.
Kérdésem: Javítóintézetben dolgozó gyermekfelügyelőknek, ápolóknak,( nevelő munkáját segítők ) jár-e a 25 nap pótszabadság? Melyik paragrafusra hivatkozhatunk, hogy a javítóintézeti dolgozókra is vonatkozik a jogszabály, nemcsak a közoktatásban dolgozókra?
Üdvözlettel: Hilde

alfateam # 2017.08.03. 16:05

Háát, nem vagy humoros, inkább sunyi...
Ha kirúgnak annak nem ez az oka inkább betelt a pohár...

morzso # 2017.08.04. 09:16

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy van egy idén december 1 -jével lejáró határozott idejű munakszerződésem, viszont folyamatos munkavizsonyban állok a céggel már 2012 szeptember 3.-a óta (2 éves szerződéssel kezdtem, majd azt még 3 évre lett meghosszabbítva). A kérdésem az, hogy ilyenkor mi az elsődleges, mivel 5 év letelik szeptember 3. -ával, vagy a szerződésem szerinti decemberi időpont? A lényeg, hogy nem kívánom hosszabbítani a szerződésemet és minél hamarabb el is jönnék. Jól tudom a szerződés lejáratkor, ezt minden indoklás és felmondási idő nélkül megtehetem?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.04. 10:40

Pardon?

morzso # 2017.08.04. 12:08

2012 szeptember 3. -ától dolgozom határozott idejű szerződéssel jelenlegi munkahelyemen. 3 hónap próba idő után kaptam 2 éves szerződést, majd ennek lejáratakor még 3 évre hosszabítottam, ami papir szerint idén december 3. -án jár le. Sajnos ezt csak a napokba tudtam meg, hogy ez így nem is volt megfelelő, hiszen nem lehet 5 évnél több időre leszerződni, gondolom főnököm úgy volt vele, hogy nem a belépési időmet nézi, hanem a próba idő végi dátumot. A belépési időm ugyanakkor maradt a 2012 szeptember 3.-a. A határozott idejű szerződés vége pedig 2017 december 1.

Erre vonatkozik a kérdésem, hogy akkor nekem most szeptember 3. -án jár le a szerződésem, vagy az aláírt szerződésnek van nagyobb súlya, tehát december 1.-én?

Ugyanakkor azt is szeretném tudni, hogy mikor lejár a szerződésem másnaptól automatikusan felmondás és indoklás nélkül kiléphetek e a cégtől, vagy itt is van felmondási idő és indoklási kötelezettségem?

Köszönöm a választ előre is!

nonolet # 2017.08.04. 15:08

Ha a mondott okból lejárt
DE te TOVÁBB dolgoztál/dolgozol
akkor az már automatice
egy határozatlan idejű szerződéssé alakult át.

Azaz te 30 napra mondhatsz fel vagy közös meggyezéssel.
A felmondásod csak akkor kell indokolnod,
HA azonnali hatályú, mert
valamiféle RENDKÍVÜLI okra alapozod.

A munkaadó is hasonlóan, csak nála játszik a hosszabb felmondási idő is, ha az is jár neked pl. az évek alapján.
Valamint neki mindig indokolni kell, ha nem közös megegyezésről van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.04. 15:25

DE te TOVÁBB dolgoztál/dolgozol
akkor az már automatice
egy határozatlan idejű szerződéssé alakult át.

Ezt csak a régi munka törvénykönyv tartalmazta explicit. A hatályosban ez messze nem ilyen egyértelmű.

wers # 2017.08.04. 15:55

Akárhányszor visszaolvasom, nem ez a kérdés, kedves nonolet. Az, hogy szeptember 3-án vagy december 1-én szűnik meg a munkaviszony, és kell-e egyéb ceremónia.
Nem kell, max kérdezd meg, személyesen veszed át a leszámoló papírokat, vagy postával küldik. Nem tudjuk utoljára mit írtál alá, akár új munkaszerződés is lehetett. De ha nem, szerintem akkor is aláírás előtt kellett volna ellenvéleménnyel előhozakodnod. Dec.1. szerintem.

nonolet # 2017.08.04. 16:09

Ez az egyik kérdés...

"Ugyanakkor azt is szeretném tudni, hogy mikor lejár a szerződésem másnaptól automatikusan felmondás és indoklás nélkül kiléphetek e a cégtől, vagy itt is van felmondási idő és indoklási kötelezettségem?"

Szóval, olvasd még el párszor...
Hátha ez a kérdés is feltűnik egyszer csak.

wers # 2017.08.04. 16:16

Pontosan, te idézted ide. A megszűnés, és nem a folytatás a kérdés.

morzso # 2017.08.05. 04:48

Köszönöm mindenkinek a választ! Igen leegyszerűsítve a kérdést, mikor tudok legkorábban eljönni jelenlegi munkahelyemről és milyen procedúrával jár ez. Mivel a hangulat egyre tarthatatlan fontos lenne tudnom meddig kell még elviselnem ezt.

wers # 2017.08.05. 08:54

Szerintem dec.1. De más talán nem így véli. A törvénytől pozitívan szabad eltérni megegyezéssel. Pl. a minimálbérnél lehet magasabb összeg a munkabér, végkielégítés is akár két év,stb.