végkielégités


MátéMira # 2014.09.03. 10:06

Nem, egy hangot sem mondott a Bérgarancia Alapról, holott szerintem az Alap kifizetné az összes járandóságomat.
Sajnos több cég is felszámolásra került az ismerőseim között és mindenki csodálkozik, hogy még nem rendezték a dolgaim két év alatt. Más cégeknél a dolgozókkal és a bérekkel kezdi a felszámoló.
Nem tudom mit tegyek. Forduljak ügyvédhez?

ObudaFan # 2014.09.02. 21:31

Arról mond valamit a felszámoló, hogy a Bérgarancia Alap miért ne fizetne?

MátéMira # 2014.09.02. 18:40

Tisztelt Uram!
2009. januárban születtek az ikreim. 2016. januárban jár le a GYES-em. Időközben a cég ahol dolgoztam felszámolás alá került. Én arra számítottam, hogy a szabadságomat illetve a végkielégítést kifizetik részemre, ha a felszámolás befejeződött. Ezzel szemben azt mondta a felszámoló, hogy vagy én mondok fel és akkor megkapom a szabadságra járó pénzemet, vagy a cég cégjegyzék számának törlése után megszűnik a munkaviszonyom és nem kapok egy vasat sem. 1999 óta vagyok munkaviszonyban ennél a cégnél, ez volt az első terhességem, még táppénzen sem voltam. Elég baj, hogy nem tudok visszamenni dolgozni és még úgy tűnik, hogy alíg kapok valamit.
Ez valóban így van? Vagy csak engem akar megijeszteni a felszámoló, hogy mondjak fel mert az számára egyszerűbb eljárás?
Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.29. 09:46

Amíg írásban nem jelentetted be, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, addig semmit nem tettél. (Verba volant.)
Ha a munkáltató felmondással szünteti meg a munkaviszonyt, és a munkaviszony tartama meghaladta a három évet, jár végkielégítés.

(Kicsit sokat és erősen csapongva írsz.)

valeree82 # 2014.01.28. 23:29

Tisztelt Szakértő!

Több kérdésem lenne, jelenleg Gyesen vagyok, 2014.január 19 óta, már 2013. december elején jeleztem a cégnél hogy szeretnék visszamenni dolgozni, a válasz mindig várjuk még vele, megbeszéljük, januárban újra telefonáltam, megbeszéltük, hogy választ még nem tudnak adni,konkrétan vissza e tudnak venni, de indítsam el nyugodtan a GyEST( mivel GYed extrára jogosult vagyok) és ha lejár a GYED-em, automatikusan indítják a szabadságokat is, közben pedig egyeztetünk majd a helyzetről hogy vissza tudnak e venni.Gyed utolsó hetében kaptam a telefont, hogy írjak levelet a nagyfőnőknek, melyben kérvényezem hogy visszavegyenek, mert ugye megváltoztak a körülményeim, mivel kisfiam nem töltötte be a harmadik életévég ezért éjszaka, 3 műszakban nem dolgozhatom.Ráadásul, közölték, hogy szabadságot addig nem indítanak, minden attól függ, a nagyfőnök mit mond, vissza vesznek e vagy sem.Na már most azt nem értem, hogy a szabadságnak ehhez mi köze van, azt így is úgy is ki kell fizetniük nem? illetve, ha úgy döntenek nem tudnak munkát adni, mivel 2008 januárja óta dolgozom a cégnél, ezért végkielégítést kötelesek fizetni igaz? Közös megegyezést nem vagyok hajlandó aláírni, felmondani sem szeretnék.Húzhatják e addig a dolgot, hogy ne kelljen végkielégítést fizetni?Illetve, egy dolog hogy gyesen vagyok, ez ugye idei újítás, de ha nem lenne most a gyes, akkor végül is, ezt megtehetnék? hogy lejárt a gyedem, és lógok a levegőben? Ilyenkor fizetés nélküli szabadságon vagyok?Vagy ez mit jelent, megtehetik?Még egy kérdés, hallottam olyat hogy bedolgozó cégnél nem fizettek
végkielégítést, mert hogy nem kötelesek, én mondjuk alvállalkozó cégnél dolgoztam határozatlan szerződéssel, tehetnek ilyet?Válaszukat előre is köszönöm! üdvözlettel : Valéria

Phoenixg # 2012.07.20. 15:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnos abba a helyzetbe kerültem, hogy a céget ahol dolgozok felvásárolták.Határozatlan idejű szerződéssel rendelkezem jelenleg és már 33 éve dolgozok ugyanott. Most egy új szerződést szeretnének aláíratni velem, ami persze nagyon előnytelen számomra(papíron 7 órás munkaidő, de 10 órát kellene gályázni,továbbá egy héten 7 napot kellene dolgozni járni még vasárnap is). Az lenne a kérdésem, hogyha nem írom alá az új szerződést, akkor úgy járna-e a végkielégítés számomra?

Köszönöm a választ előre is, vagy a tanácsokat! További szép napot! :)

Üdv,
Márta

Gimama # 2012.04.26. 13:50

Tisztelt Jogi Fórum !

Közalkalmazott nőnek, 38 éves munkaviszonnyal/ szolgálati idővel, biztosított jogviszonnyal/felmentése estén jár-e a 8 + 4 havi végkielégítés ?

pazs # 2012.04.26. 13:14

Jelentkezz a felszámolónál.
A jogviszonyod legkésőbb a cég megszűnésének időpontjában szűnik meg, minden jár, ami a munkáltatói rendes felmondás esetén (ha más nem, a Bérgarancia Alap kifizeti).

h-handi # 2012.04.26. 12:41

Kedves Fórumozók/Szakértők!

2001 óta dolgozom egy építőipari kft.-nél, 2009 decemberben Tgyás/Gyed-re mentem, közben 2011 augusztusban (2 éven belül) megszületett 2. gyermekem is. 2011 novemberében kaptam egy levelet, hogy a munkáltatóm végelszámolás alatt áll. 2012 márciusában ez befejeződött, most elvileg felszámolásban folytatódik a cég megszűnése.
Mikor, hogyan szűnik meg a jogviszonyom = mikor leszek jogosult a végkielégítésre? Felmondanak, vagy nekem kell, esetleg jogutód nélkül szűnik meg?
Mit kell tennem hogy megkapjam a végkielégítésem és egyéb járandóságokat?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv, h-handi

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.20. 08:38

Közös megegyezésben pont az jár, amiben megegyeztek. Azért hívják így.

sziszoka # 2012.04.19. 20:15

Kedves Fórumozók! Az alábbi kérdésben kérem a segítséget. Határozott idejű munkaviszonyomat közös megegyezéssel kívánják megszüntetni fizetés nélküli szabadságom ideje alatt. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben (féléve nem dolgozom a helyen, de vissza szándékoztam volna menni) járna-e végkielégítés, vagy bármilyen formában kifizetés?

Köszönöm szépen!!

Mike075 # 2011.10.21. 05:56

Jó reggelt!
Szeretném a segítségeteket kérni néhány dologban.
Jelenleg táppénzen vagyok de olyan munkakörben dolgozom ami túl nagy megterhelést jelent a számomra és más beosztásba a kérésem ellenére se szeretnének helyezni.
Így felmerült az ötlet, hogy elmennék de mivel 6 éve ott dolgozom úgy halottam, hogy ezután már 2 havi végkielégítés járhat. Ennek kapcsán viszont azt olvastam, hogy közös megegyezés esetén ez nem jár. Ezek szerint meg kell várjam, hogy kirúgjanak? Ha az orvos igazolni tudja a problémáim okát ez akkor se jogalap a végkielégítésre? Valamint még azt szeretném tudni, hogy a végkielégítés esetén jár e munkanélküli segély?
Előre is köszönöm: Mike

turbinás # 2011.10.04. 18:36

Kedves Casablanka!

Türelemmel várom 2011 09.28.-án feltett kérdéseimre a válaszát.
Segítségét ismételten köszönöm.

A.V. # 2011.10.04. 16:12

Kedves Casablanca!

Köszönöm szépen a tájékoztatást. Nézelődök és nyugton maradok, nem írogatok :-)

Végül egy kérdés: a bérgarancia lehívása úgy tudom "f.a." esetén automatikus abban az esetben, ha nincs a bérek egészére (vagy egy részére) fedezet, ezért nem értem, hogy mi okozhatja akkor az Általad említett hosszadalmas átfutási időt? Ez általánosságban milyen időintervallumot takarhat?

Megtisztelő válaszodat előre is köszönöm!

C a s a b l a n c a # 2011.10.04. 07:32

Kedves AV!

Ha "rendkívülivel felmondok, akkor az nem minősül egyoldalú felmondásnak?"

Ettől egyoldalúbb már nem is lehetne. A hátránya az, hogy nem kapol semmit és a Munkaügyi Központ sem akceptálja. (Ha van már új munkahelyed, ahol rögtön kezdenél, akkor simán írásban mondjál fel és másnap az új munkahelyre mész be dolgozni. Per kizárva, a felmondási időddel ne foglalkozz.) Egyéb esetben pedig inkább várd meg, amíg kirúgnak, Te ne írjál semmit se és ne írj alá semmit se.

Ha a munkáltató a fizetésképtelenségét követően tovább működik az csődbüntett is lehet.

A felszámolóbiztos intézi a cég ügyeit, lehet, hogy ő is mond fel neked és a bérgarancia alapból megkapod a járandóságodat, persze elég sok idő telik el addig.

Azért keresd már meg a felszámolóbiztost, hogy mi a helyzet, mi lesz a munkavállalókkal, miért üzemel a cég stb.?

Ingó # 2011.10.04. 07:04

Ismételten szeretném feltenni a kérdést, hogy a felmentési idő második felében (amit nem kell ledolgozni), ha találok munkahelyet, akkor megkapom-e a végkielégítésemet és a felmentési időre járó fizetésemet. Vagy azzal, hogy munkába állok, elvesztem ezeket a kifizetéseket. A végkielégítés a fő kérdésem!

turbinás # 2011.09.28. 17:42

Tisztelt Kovács B. S. köszönöm a választ.

Tisztelt Casablanka Önnek/Neked is köszönöm.
Jól értelmezem a leírtakat, ha azt gondolom, hogy az elmaradt bért kifizeti nekünk a felszámoló a bérgarancia alapból, amikor elküld, és a további járandóságokat pl. végkielégítés, elmaradt egyéb juttatás-t pedig a felszámolás lezárása után?
Vagy: Leszámoltat egy fillér nélkül, és kapunk valami papírt arról, hogy mivel tartozik?
Egyébként a mk törvényben előírt 6 hónap végkielégítés helyett a kollektív szerint pl. nekem a duplája járna 31 év munkaviszony után. Ezt figyelembe veszi a felszámoló?
Bocsánat, ha bután hangzanak a kérdéseim, de mint írtam 31 évet dolgoztam le ugyanazon a helyen, és most közel a nyugdíjhoz kerültem ilyen helyzetbe. Teljesen tájékozatlan vagyok.
Az mindenesetre megnyugtató, hogy a járulékfizetés a munkáltató gondja, és ha nem is fizetett utánunk ez az időszak akkor is be fog számítani a nyugdíjamba? /Már csak pár hónap hiányzik.../
Ezért értékes számomra a segítség, melyet ismételten köszönök.

A.V. # 2011.09.28. 17:13

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémával kapcsolatban kérem útba igazításotokat. A cég ahol közel 10 éve dolgozom, év elejétől felszámolás alatt áll, (cégközlönyben közzétéve) de jelenleg is folytat gyártói tevékenységet, különböző bérgyártásokon keresztül. Azonban a befolyó összegek hamarosan nem lesznek elegendőek a bérek rendezésére, a cég tartalékai így hamarosan elfogynak. A kérdésem, hogy ilyen esetben a felszámoló köteles-e lehívni a bérgarancia alapot a munkabér kipótlására/ teljes összegben történő fizetésére, vagy "trükközhet" mindaddig, amíg a teljesen kiürül a kassza?

Amennyiben nem tud fizetni, fel kell hogy mondjon, vagy dolgoztathat munkabér megfizetése nélkül is? ez esetben, ha rendkívülivel felmondok, akkor az nem minősül egyoldalú felmondásnak? (gondolom nem írja majd alá, és mehetek perre ami több év is lehet) vagy rosszul tudom?

Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.28. 14:10

Ez vonatkozik a mostani 40 éves öregségi nyugdíjra is?
Nem.

Ingó # 2011.09.28. 13:42

Kedves Jogi Szakértők! Tudja valaki a feltett kérdéseimre a választ?

C a s a b l a n c a # 2011.09.28. 11:56

Turbinás!

Az a munkavállaló, aki rendkívülivel távozik, nem kap végkielégítést...

A dolgozók bérét nem előzi meg más kifizetés, mert erre külön bérgarancia-alap van.

A Kollektív Szerződésetek előírhat további végkielégítést, de az Mt-ben foglaltaknál kevesebbet nem.

Mikor számíthattok a pénzre? A felszámolási eljárás lezárása után, 1-2 év múlva...

A munkáltatói járulékfizetés legyen a Munkáltató problémája...

Természetesen beleszámít a munkaviszonyba ez az időszak is. Attól, hogy a Munkáltató nem fizet, a cég becsődőlni látszik, attól még a jogviszonyotok fennáll és amíg el nem küldenek bejártok dolgozni.

Ingó # 2011.09.28. 11:47

Kérem, előbbi kérdésemre hozzáértő válaszát.
Más kérdésem is lenne. A végkielégítés + 4 hónappal emelkedik, ha a felmentett közalkalmazott az öregségi nyugdíj vagy az előre hozott nyugdíj előtti 5. évben van. Ez vonatkozik a mostani 40 éves öregségi nyugdíjra is?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.28. 11:41

Több jár, mint annak, aki rendkívülivel felmondott. (Más kérdés, hogy ha a Bérgarancia Alap fizet, annak van egy maximuma.) Munkaviszonynak, biztosítási jogviszonynak számít.

turbinás # 2011.09.28. 08:58

Tisztelt fórumozók!
Már kértem segítséget régebben is, mert tarthatatlan helyzet alakult ki a munka helyemen. Lényeg, egy erőműben jelenleg is munka viszonyban vagyok, amely hónapok óta áll. Június hónapi bérünket kaptuk meg utoljára, ezért voltak akik -rendkívüli felmondás a dolgozó részéről-elmentek. Eddig vártuk az Energia hivatal engedélyét, hogy újra dolgozhassunk, új tulajdonossal. Most úgy néz ki mégis felszámolás, vagy csődeljárás lesz, még azt sem tudjuk melyik. Azt mondta egy szakszervezetis, hogy nekünk akik maradtunk felszámolás esetén jár ugyanaz a juttatás, mint akik rendkívüli felmondással elmentek. Őket állítólag a kollektív szerinti illeti meg..Állítólag erre van van valami új jogszabály?? Igaz ez vagy csak a munka törvény könyve szerintire számíthatunk??
Erre is mikor? Felszámolás vagy csőd esetén a dolgozók bérét stb megelőzi valamilyen más kifizetés? Hónapok óta nem fizet a munkáltató TB, nyugdíj stb járulékot sem utánunk.
Még egy kérdés: bele számítanak-e a munkaviszonyunkba ezek a hónapok? Utólagosan befizeti-e valaki az elmaradt pl. nyugdíj járulékokat?
Segítségüket köszönöm.

Ingó # 2011.09.27. 13:56

Ha mint közalkalmazott a felmentési idő második felében, amit nem kell ledolgozni, találnék munkahelyet, ami nem közalkalmazotti vagy költségvetési szerv, hanem egyéb munkahely lenne, akkor járna a hátralévő felmentési bérem és a végkielégítés?