Gyed Extra


Vicente22 # 2017.05.01. 21:03

Tisztelt jogi szakértő! Jelenleg Gyeden vagyok 11 hònapos kisfiammal ès Gyed extràval ùjra munkàba àlltam januàrtól rèszmunkaidőben egy multinàl. Nemrèg közöltèk, hogy a cégem magyarorszàgi rèszlege, ahol èn is dolgozom, megszűnik idén jùniustòl, ès ezèrt vissza kell tèrnem csak gyedre. Èrdeklődnék, hogyha a közeljövőben találnèk àllást a cègen belül, àm külföldön, ahol tovàbbra is működik az én mostani rèszlegem, akkor mi törtènne a gyedemmel? Köszönettel, Adrienn

hsz8 # 2017.04.30. 22:29

Tisztelt szakértő! Az lenne a kerdesem hogy kislanyom lassan 9 honapos, eddig en kapom utana a gyest! Ha apukanak nincs munkaja vagy szocialis szovetkezeti munkavallalokent dolgozik, de az elmult ket evben megvolt a 365 nap jogviszonya akkor elmehet gyedre? Illetve (tudom hogy ez a nem gyed extra tema,de hatha tud ra valaszolnk) hogy igy csaladi adokedvezmenyt visszaigenyelheti a tavalyi par honapra?

Dettike85 # 2017.04.26. 04:50

Köszönöm válaszát!

Zengőbérci # 2017.04.25. 11:29

Dettike85 # e-mail Jelentem! 2017.04.24. 13:19

Tisztelt Szakértő! Jelenleg GYES.en vagyok itthon két éves és 4,5 hónapos gyermekünkkel. Mivel nincs munkáltatóm, így szeretnénk igénybe venni azt a lehetőséget, hogy a férjem legyen GYED-en a picivel. Ebben az esetben nekem le kell mondanom a nagyobbik gyermekünk után járó GYES-ről is? Amennyiben ő utána letelik a GYES ideje, attól az időponttól kell fizetnem az egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot, hogy a későbbiekben ez az időszak ne "essen ki"? Várom szíves válaszát!

Igen. Az Ebtv. (6) szerint ha a szülők a közös háztartásban élő gyermekeik jogán egyidejűleg gyermekgondozási támogatásra, illetve az (1) bekezdés szerinti ellátásokra (csed, gyed) is jogosultak, választásuk szerint a gyermekek után járó ellátásokat csak az egyik szülő veheti igénybe.

Nem, Önnek csak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Ha bemegy a nyugdíjbiztosítóhoz és megállapodást köt velük, azaz önként, (szerződés alapján) fizet nyugdíjjárulékot, úgy arra az időre szolgálati időt szerez.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért
további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához
fordulhat.
Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Dettike85 # 2017.04.24. 11:19

Tisztelt Szakértő! Jelenleg GYES.en vagyok itthon két éves és 4,5 hónapos gyermekünkkel. Mivel nincs munkáltatóm, így szeretnénk igénybe venni azt a lehetőséget, hogy a férjem legyen GYED-en a picivel. Ebben az esetben nekem le kell mondanom a nagyobbik gyermekünk után járó GYES-ről is? Amennyiben ő utána letelik a GYES ideje, attól az időponttól kell fizetnem az egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot, hogy a későbbiekben ez az időszak ne "essen ki"? Várom szíves válaszát!

Kmonik # 2017.04.23. 16:12

Tisztelt Szakértő!

Második gyermekem 1 éves kora után, 2015. október 1-jétől visszamentem dolgozni 4 órában, közalkalmazotti kinevezésemet módosították részmunkaidősre.
A közalkalmazotti törvény 23. paragrafusa szerint a szerződésemet vissza kell állítani a részmunkaidő iránti kérelemben kikötött időpontban, vagy amikor a gyermekem a 3. életévét betölti.

Jelenleg viszont a harmadik gyermekemet várom, tehát a részmunkaidősre változtatott munkaviszonyomból megyek szülni. Szeretném a segítségét kérni, hogy ebben az esetben, mikor kell visszaállítani az eredeti, 8 órás státuszomat, erre vonatkozóan nem találok információt.
Ha fizetés nélküli szabadságra megyek, vagy ha a második gyermek betölti a 3. életévét, vagy ebben a 4 órás státuszban "ragadok", ameddig a harmadik gyermekem mellől vissza nem megyek dolgozni, ez elég nagy kiszúrás lenne.

Ha csak abból indulok ki, hogy ha helyettesítés céljából meghirdetnék az állásomat, ott is a 8 órásat kellene meghirdetni, nem a 4 órásat.

Segítségét megköszönve, tisztelettel:

Mónika

Vicente22 # 2017.04.21. 13:57

Tisztelt jogi szakértők!
Jelenleg Gyeden vagyok 11 hònapos kisfiammal ès Gyed extràval ùjra munkàba àlltam januàrtól rèszmunkaidőben egy multinàl. Nemrèg közöltèk, hogy a cégem magyarorszàgi rèszlege, ahol èn is dolgozom, megszűnik idén jùniustòl, ès ezèrt vissza kell tèrnem csak gyedre. Èrdeklődnék, hogyha a közeljövőben találnèk àllást a cègen belül, àm külföldön, ahol tovàbbra is működik az én mostani rèszlegem, akkor mi törtènne a gyedemmel?
Köszönettel,
Adrienn

pazs # 2017.04.19. 10:04

Emma89: megtehetitek. Attól függ, hogy a munkáltatójánál vagy a hatóságnál kell-e igényelni, hogy társadalombiztosítási kifizetőhely-e a munkahelye (ha igen, akkor a munkahelyen kell intézni).

Gézu86: nem attól függ, hogy gyed extrát veszel-e igénybe, hanem hogy te vagy-e az anya, mert akkor a gyerek hároméves koráig vagy hogy egyedül neveled-e a gyereket (apaként vagy anyaként), mert ekkor a gyerek 16 éves koráig nem vagy kötelezhető más helységben végezni a munkádat.

Emma89 # 2017.04.19. 09:50

Tisztelt Szakerto!
Kisfiam jovo honapban eleri a fel eves kort.Nekem nem volt bejelentett jovedelmem az elmult 1 evben,jelenleg meltanyossagi alapon csak gyest kapok.Paromnak van es volt is bejelentett munkaja 7 eve.Megteheti-e,hogy o igenyli meg a GYED extrat a kovetkezo honapban,es en lemondok a GYESrol?Ha igen,mi ennek a modja,munkaltaton keresztul kell igenyelni,vagy kormanyhivatalnal/oepnel ?

Elore is koszonom a valaszat,
Udvozlettel,
K.Emma

Gézu86 # 2017.04.18. 18:41

Tisztelt Szakértő!

2017.04.29.-től vagyok jogosult a Gyed Extrára, melyet már meg is igényeltem a munkáltatómon keresztül. Kérdésem a következő lenne. A munkáltató, májustól át akar rendelni vidékre munkavégzési céllal. Így, hogy én Gyed Extrát igénybe vettem, véleményem szerint nem tehet vidékre dolgozni, mivel ugyanaz szinte, mintha Gyed-en lennék.
Tehát kérdésem, hogy átrendelhet Gyed Extra mellett vidékre, vagy sem?
Válaszát előre is köszönöm!

intentio # 2017.04.11. 12:00

külföldi81 2017.04.11. 13:27

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg teljes munkaidőben dolgozom, mellette kapom a GYED-et,míg ikergyermekeim betöltik a 3.életévüket.
Viszont adott egy külföldi munkalehetőség, ami teljes munkaidős, EU-s országban, helyi TB-vel.
Ha elfogadom a külföldi munkát elveszítem a GYED-et?
Ha én fizetem itthon a TB-t, akkor utalják tovább?
Esetleg ha van itthon bejelentett részmunkaidős munkám, de helyileg külföldön dolgozom teljesben, akkor kaphatom?
Mivel a maximális összeget kapom, nem szeretném elveszíteni, mert egyedüli keresőként nagy szükségünk van rá.
Válaszát előre is köszönöm

T. Kérdező!

Azt, hogy az ügyfél mely tagállamból részesül családi ellátásban nem az ügyfél döntése, hanem a vonatkozó EU-s jogszabályok, határozzák meg.

Azt, hogy mely tagállamból részesül egy család ellátásban, jogszabály rendezi - közigazgatási eljárás keretében kerül meghatározásra az, hogy az adott tagállam rendelkezik-e elsődlegesen joghatósággal a családi ellátások folyósítására -, tehát sohasem az ügyfél döntése határozza meg azt, hogy mely tagállam folyósít ellátást a részére.
Mindezek alapján a kereső tevékenység folytatásának a helye, illetve a család életvitelszerű tartózkodásának a helye határozzák meg azt, hogy mely tagállam hatósága köteles (joghatóság) elsősorban a családi ellátások megfizetésére.

A családi ellátások megállapításánál azonban ezen belül elsősorban a biztosítási elv érvényesül, azaz a biztosítási elv és a területi elv ütközése esetében elsődlegesen a biztosítási elv alkalmazandó.

Amennyiben erre nincs lehetőség - illetve nem alkalmazható -, a területi elv szerint (tehát lakó- vagy tartózkodási hely alapján) kell az illetékes hatóságról, valamint a családi ellátások megállapításáról rendelkezni.

A családi ellátások tekintetében az adott ügyben érintett tagállamok közül az alábbi sorrendben előrébb lévő tagállam joga az elsődlegesen alkalmazandó:

  • kereső tevékenység helye szerinti tagállam,
  • nyugdíj folyósítása szerinti tagállam,
  • lakóhely szerinti tagállam.

Ha mindkét szülő a fenti sorrendben azonos jogalap szerint (mindkettő végez munkát, mindkettő nyugdíjas, stb.) lehet jogosult két eltérő tagállamban családi ellátásra, akkor az a tagállam folyósítja az ellátásokat, ahol a gyermek lakik.

A fenti elsőbbségi szabályok alól kivétel a kiküldetésben végzett munka. Amennyiben a kiküldetés ideje nem haladja meg a két évet, és nem egy másik kiküldött munkavállalót vált fel a kiküldött ügyfél, akkor a kiküldő tagállam joga az alkalmazandó a családi ellátások folyósítása tekintetében, és nem a kiküldetés helye szerinti tagállamé.

Többször ismétlődő kérdés, hogy amennyiben a CSED-et, illetve a GYED-et folyósító szerv (azaz az egészségbiztosító, vagy a kifizetőhely) tudomására jut, hogy az ellátásban részesülő, illetve annak hozzátartozója ugyanazon gyermek után az EU tagállamok valamelyikében családtámogatási ellátásban részesül hogyan kell helyesen eljárni.

  1. Ausztria kivételével minden tagállamban –a pénzbeli ellátások közül – csak és kizárólag a GYED folyósítása esetén beszélhetünk kettős ellátásról.
  2. Ausztria esetén a CSED-et is figyelembe kell venni.
  3. Ausztria kivételével minden más tagország esetében az ügyek tisztázására (a joghatóság megállapítására) a Magyar Államkincstár Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága az illetékes.
  4. Ausztria esetében a Magyar Államkincstár Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága az illetékes.
  5. Abban az esetben, ha az egészségbiztosító/kormányhivatal/járási hivatal, vagy a kifizetőhely tudomására jut, hogy a CSED, illetve GYED ellátásban részesülő az EU-s tagállamok bármelyikében igényelt családtámogatási ellátást, úgy a pénzbeli ellátás (CSED, vagy GYED) folyósítását meg kell szüntetni és az ügyet a ki kell vizsgáltatni. A vizsgálat eredményétől függően lehet az esetleges továbbfolyósításról gondoskodni.

Akinek tehát EU-s jogszabályt érintő családtámogatási ügye (családi pótlék, GYED, GYES, GYET) van annak célszerű az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, vagy a Megyei Kormányhivatalok Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályát személyesen fel, vagy írásban megkeresni, mivel egy konkrét esetben teljeskörű tájékoztatást ők tudnak adni.

Elérhetőségük:
ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG
Cím: 1081 Budapest, Fiumei út 19./a.
Postacím: 1916 Budapest
Telefon: (+36) 1 270 8000

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen érhető el.

Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Családtámogatási Főosztály főosztályvezetőjének az elérhetőségei ezek:
Tel: +36-1-270-8019
Fax: +36-1-270-8017
Email: dr.dani.csaba@onyf.hu

Ezen túlmenően a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Láthatja, hogy a kérdésére nem adható egy egyszerű igen, vagy nem válasz, ahhoz előbb az illetékes szervnek a körülményeket részletesen vizsgálniuk kell.

http://convert.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

pazs # 2017.04.11. 11:45

Ha elfogadom a külföldi munkát elveszítem a GYED-et?
Nem ezen múlik, hanem hogy hol vagy biztosított, ahol biztosított vagy, ott jár családtámogatási ellátás.

Ha én fizetem itthon a TB-t, akkor utalják tovább?
Nem, mert azzal csak természetbeli ellátásra szerzel jogosultságot (azaz ellátnak a kórházban), pénzbeli ellátásra (táppénz, gyed, ilyenek) nem.

Esetleg ha van itthon bejelentett részmunkaidős munkám, de helyileg külföldön dolgozom teljesben, akkor kaphatom?
Színlelt jogviszonyba nem érdemes belemenni (hogy is dolgozhatnál itthon részmunkaidőben, amikor külföldön közben teljes állásban? Előbb-utóbb összeérnek a szálak a hatóságoknál).

külföldi81 # 2017.04.11. 11:27

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg teljes munkaidőben dolgozom, mellette kapom a GYED-et,míg ikergyermekeim betöltik a 3.életévüket.
Viszont adott egy külföldi munkalehetőség, ami teljes munkaidős, EU-s országban, helyi TB-vel.
Ha elfogadom a külföldi munkát elveszítem a GYED-et?
Ha én fizetem itthon a TB-t, akkor utalják tovább?
Esetleg ha van itthon bejelentett részmunkaidős munkám, de helyileg külföldön dolgozom teljesben, akkor kaphatom?
Mivel a maximális összeget kapom, nem szeretném elveszíteni, mert egyedüli keresőként nagy szükségünk van rá.
Válaszát előre is köszönöm

Jereván # 2017.04.10. 06:34

Apuka2000 2017.04.07. 19:18
Tisztelt Szakértő!
Párom, gyeden van a 10 hónapos kisfiúnkal! Ha én igénybe veszem a gyed extrát, akkor páromnak a munkaviszonya megszűnik ha nem megy vissza dolgozni?

T. Kérdező!

A munkaviszonya nem szűnik meg, maradhat tovább otthon a gyermekkel fizetésnélküli szabadság jogcímen, viszont ez időszak alatt szünetel majd a biztosítása, ami azt jelenti, hogy ez az időtartam nem számít nyugdíj szempontjából szolgálati időnek és ez időszak alatt –ha egyéb jogcímen nem mentesül- jövedelem hiányában is köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatalának, ezen belül is annak társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.
Dr. Bogdán Zsuzsanna főosztályvezető szintén a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen érhető el.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).
Ehhez mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Apuka2000 # 2017.04.07. 17:18

Tisztelt Szakértő!

Párom, gyeden van a 10 hónapos kisfiúnkal! Ha én igénybe veszem a gyed extrát, akkor páromnak a munkaviszonya megszűnik ha nem megy vissza dolgozni?

sortie # 2017.04.06. 07:29

Gyémánt1956 2017.04.05. 19:09

Tisztelt Szakértő !
Jelenleg gyeden vagyok a 15 hónapos gyermekemmel.A munkáltatom vissza hívott dolgozni 2017.06.01-vel. Kérdésem a következő ha igénylem az extra gyedet, az extra gyed kiutalás is 2017.06.01-től jár ?

T. Kérdező!

A GYED mellett korlátlanul, azaz akár napi 8 órában is dolgozhat. (Ezt a lehetőséget a Kormány GYED extra elnevezésű csomagja tartalmazza.)

Az OEP honlapján található tájékoztatás szerint egészségbiztosító felé Önnek nem kell bejelentenie azt, hogy a GYED mellett munkába áll, akár dolgozik, akár nem a GYED ellátást annak lejártáig havi rendszerességgel fogják tovább folyósítani.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért
további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához
fordulhat.
Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Gyémánt1956 # 2017.04.05. 17:09

Tisztelt Szakértő !
Jelenleg gyeden vagyok a 15 hónapos gyermekemmel.A munkáltatom vissza hívott dolgozni 2017.06.01-vel. Kérdésem a következő ha igénylem az extra gyedet, az extra gyed kiutalás is 2017.06.01-től jár ?

cedit # 2017.03.28. 11:02

Tisztelt Szakértő!

Gyed melletti munkavégzés esetén délutáni munkavégzésre kötelezhető-e a dolgozó? A napi 8 órás munkaidőre van e valami szabályozás? Válaszát előre is köszönöm!

cincinnatus # 2017.03.27. 13:24

Ancsa114 # e-mail Jelentem! 2017.03.21. 15:45

Tisztelt Szakértő!Jelenleg gyesen vagyok mivel a fiam júniusba lesz két éves szeretnénk ha apa lenne Gyeden lehetséges ez?Ha igen akkor el tud menni mellete rendesen dolgozni?

T. Kérdező!

Amennyiben az apa a jogosultsági feltételekkel rendelkezik elmehet gyed-re az anya helyett.

A GYED mellett korlátlanul (akár heti 40 órában is) lehet dolgozni.

Ha Önnek nincs munkaviszonya ez esetben fizetnie kell az EÜ-i szolgáltatási járulékot.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala látja el, míg a folyósítási feladatokat a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért
további kérdéseivel a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához, vagy a járási hivatalhoz fordulhat.
Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Ancsa114 # 2017.03.21. 14:45

Tisztelt Szakértő!Jelenleg gyesen vagyok mivel a fiam júniusba lessz két éves szeretnénk ha apa lenne Gyeden lehetséges ez?Ha igen akkor el tud menni mellete rendesen dolgozni?

pazs # 2017.03.14. 09:55

A GYED, GYES, táppénz topikban írtam.

Vicente22 # 2017.03.14. 09:50

Tisztelt jogi szakértők!
Jelenleg Gyeden vagyok 10 hònapos kisfiammal ès Gyed extràval ùjra dolgozom januàrtól rèszmunkaidőben egy multinàl. Mùlt pènteken közöltèk, hogy a csapatom megszűnik az èv màsodik felètől. Kèrdèsem az, hogy van-e bàrmifèle jogi vèdelem, ami engem mint kisbabàs anyukàt megillet ès ami megakadàlyozza, hogy ezàltal utcàra kerüljek? Ezen a héten lesz megbeszèlès a HR-rel a vègkielègìtèsi csomagról ès szeretnèk felkèszülten menni,tisztàban lenni azzal, hogy mire vagyok jogosult.
Előre is köszönöm mielőbbi vàlaszukat!
Üdvözlettel,
Adrienn

sortie # 2017.03.09. 10:48

Bebbe 2017.03.08. 20:24

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy a gyermekem 13 hónapos, GYED en vagyok vele itthon, és kaptam egy lehetőséget, hogy visszamenjek dolgozni. Saját vállalkozásomból mentem el szülni, a gyereket a bölcsibe tudnám beadni, kaptunk szerencsére helyet is. A cég, akinek dolgznom kellene, megbízási szerződéssel dolgoztatna, nem kéne minden nap mennem, csak heti 2-3 alkalommal.
A kérdésem a következő lenne:
a GYED-em megmarad e?
Be kell valahova jelentenem, hogy dolgozok?
Járulékfizetésre köteles vagyok?

Köszönöm!

T. Kérdező!

  • A GYED mellett korlátlanul lehet dolgozni.
  • A megbízási jogviszonyból származó jövedelem járulékköteles.

A Tbj. 29. § (4)értelmébem az egyéni vállalkozó a járulékfizetési alsó határ után nem köteles nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt
a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban részesül,
b) gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül – kivéve, ha a gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, az ápolási díj fizetésének időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja –,

  1. csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban és gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben egyidejűleg részesül
  2. katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,
  3. fogvatartott,
  4. ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát, egyéni vállalkozói tevékenységét szünetelteti.

Ha tehát a vállalkozói tevékenységét újra folytatja ugyan kaphat GYED-et, de a járulékfizetési kötelezettsége is megnyílik.

Egyebekben vigyázzon arra, hogy a vállalkozói és a megbízási jogviszony ismérvei eltérnek. (Pl. eredménykötelem kontra gondossági kötelem)

Bebbe # 2017.03.08. 19:24

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy a gyermekem 13 hónapos, GYED en vagyok vele itthon, és kaptam egy lehetőséget, hogy visszamenjek dolgozni. Saját vállalkozásomból mentem el szülni, a gyereket a bölcsibe tudnám beadni, kaptunk szerencsére helyet is. A cég, akinek dolgznom kellene, megbízási szerződéssel dolgoztatna, nem kéne minden nap mennem, csak heti 2-3 alkalommal.
A kérdésem a következő lenne:

  • a GYED-em megmarad e?
  • Be kell valahova jelentenem, hogy dolgozok?
  • Járulékfizetésre köteles vagyok?

Köszönöm!

cincinnatus # 2017.03.01. 11:24

gAcsaR 2017.02.27. 19:46

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy jelenleg GYED-ed vagyok kislányommal, és ha vissza szeretnék menni dolgozni a gyerek 2 éves kora előtt 2 hónappal, heti 40 órában, akkor jogosult vagyok a GYED-re és a teljes fizetésemet is megkapom? Mennyivel előtte kell bejelentem, hogy munkába szeretnék állni újra? Előre is köszönöm válaszát!!

T. Kérdező!

  • Igen, jogosult.
  • Igen, ha 8 órába megy vissza bért is ennek megfelelően fog kapni.
  • 30 nappal korábban kell bejelenteni.

Mt. 133. § (1) A munkavállaló a fizetés nélküli szabadság igénybevételét legalább tizenöt nappal korábban írásban köteles bejelenteni.
(2) A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.