Ingyenmunka nagyvállalatnak? még meddig?


the big cat # 2005.01.12. 16:07

Szüntesd be a program támogatását, ha nem fizenek szolgáltatást sem kapnak, plusz az elmúlt évek munkadíjáért pereld be őket. Bár elég érdekes lesz megmagyarázni a bíróságon, miért dolgoztál 6 évig ingyen, miért nem hiányzott eddig a szerződés, stb...

gyulla # 2005.01.12. 09:06

Elnézést a zavarásért, van egy régóta húzódó problémám.

Munkaadóm 1999-ben egyfajta "profiltisztítást" hajtott végre, és "kihátrált" a fő profilunktól eltérő programok karbantartásából. Ez többek közt azt jelentette, hogy egy jóval régebbi, a szívemhez nőtt és becsületbeli ügynek tekintett nagy rendszerrel nem foglalkozhattam tovább munkahelyen, munkaidőben. Amikor rákérdeztem, mi lesz, ha nem akarnak váltani más programra, otthon, saját eszközeimmel a szabadidőmbem foglalkozhatom-e vele, és hogy mi lesz az anyagi dolgokkal, elintézte azzal, hogy tegyek a szabad belátásom szerint.

Az ügyfél egy nagymúltú cég, amelyet többször átalakítottak, felszámoltak és más néven újjáindítottak, de a törzsgárda a helyén maradt. A cég állandó létszáma elég alacsony, és ennek többszöröse fordul meg a nyár végi kampámyidőszakokban, akik közül egyesek többször is be- majd kilépnek úgy, hogy év elején, és esetleg két kampány között is munkanélküliek, máshol dolgoznak, esetleg vállalkozásuk is van, és a törzsállomány egy részének is szélsőségesen ingadozik a bére év közben, van teljesítmény- havi- napi- és órabér, állásidő, és mindezt úgy kezeljük, hogy egyeseknek -a máshol szerzett jövedelmeket is figyelembevéve- göngyölítetten, másoknak "buta havibérx12 adója /12 elven, többféle alk.kedvemény- és járulékplafonfigyeléssel számfejtünk. Szóval nem egy mindennapi rendszer (láttam már könyvvelőirodában olyan országosan terjesztett programot, amelyik meghülyült egy év közbeni párszáz forintos béremeléstől).

Akikkel közvetlen kapcsolatban voltam és vagyok (rendszergazda, béresek, munkaügyesek) mind megértették a helyzetet, kértek, hogy végezzem el az évente esedékes karbantartásokat és a legváltozatosabb -szigorúan szóbeli- ígéreteket tették arra, hogy valamilyen módon díjazzák a munkámat. Szó volt notebook-ról, másodállásról, rendszeres üdülési lehetőségről, megbízási szerződésről stb. Ebben az időszakban történt a program "Y2k"-s átalakítása, volt évközbeni adó-rendszer-változás (2002 szeptemberi választási bűvészmutatvány), alkalmazotti kedvezmény visszavonásának többsávra osztása, stb.

Mindezt ingyen csináltam 6 évig. Most ismét kaptam ígéreteket, látszólag elfogadták azt a -többször megismételt- kérésemet is, hogy nem akarok százezrekért Kft-t alapítani, azért, hogy aztán jóval kevesebbet kiszámlázhassak nekik, (ettől az egy ügytől eltekintve kizárólag a munkáltatómnak dolgozom azóta is, 50 fölött nem ritka az ilyen kutyahűség, és el is vagyok látva tennivalóval); kértek és kaptak egy tervezetet arról, hogy mennyire taksálom a várható IDEI munkámat -arról, hogy a régen elvégzettért bármit is kapjak, rég letettem- aztán vártam a választ. Egy hét elteltével meg is jött: "sajnos....". Ha 200 ember nem kap fizetést januárban, az jó lesz? ha másik programot vesznek -körülnéztem a piacon, a helyi sajátosságok miatt félmillió alatt nem úsznák meg, és akkor még mi van közel 15 év adataival, vagy legalábbis a törzsállomány, és -az adó- és NYenyi- zárás miatt- a tavalyi adatok átkonvertálásával?

Mit tegyek?