mit szabad a munkáltatónak?


the big cat # 2005.01.24. 08:02

Úgy vélem, az egészségi alkalmasságra vonatkozó kérédések relevánsak a munakviszony szempontjából, tehát föltehetők, bár egy része szerintem inkább a munkáltató által megbízott orvos által tehető föl, akit a munkálattó felé korlátoz az orvosi titoktartás, ő csak a munkáltató alkalmassáégáról nyilatkozhat, az adott munkakör viszonylatában.

A szakmai alkalmasság címen feltet kérédések is feltehetők, bár a kötelező oktatásokról a munkáltatónak nem a dolgozó nyilatkozata, hanem saját nyilvántartása alalpján kötelezően kell, hogy tudomása legyen, egy esetleges hatósági ellenőrzéskor a munakvállói nyilatkozatok irrelvánsak, oktatási jegyzőkönyvekkel kel bizonyítania.

A munkahelyi kapcsoltrendszert felmérő kérdések úgy tűnik arra irányulnak, hogy adolgozó tisztában van-e a cégben elfogallat helyével, és ezeket is helyénvalónak látom.
Azt nem értem, hogy a munakhelyi balesetek iletve azok kockázatának felmérése hogy jön ide, de problémásnak nem látom a dolgot.

A védőeszközök használatával kapcsolatos kérdésekkel sem látok problémát.

És igen ez lehet egy szűrő. ha elbocsátás várható, minden cég azokat a dolgozóit szeretné megtartani, akik a legjobbak, az ő szubjektív szempontjai alapján.

Dolly # 2005.01.23. 21:11

A munkahelyemen az összes dolgozó egy kérdőívet kapott kitöltésre.Azt szeretném megtudni,hogy a munkáltatónak jogában áll-e a kérdőivben szereplő minden egyes kérdést feltenni.A kérdőivet nevreszólóan kell kitölteni.A továbbiakban közlöm a kérdőív tartalmát.
Cím: A munkavégzés személyi előírásainak lapja a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok felméréséhez(jelölje a megfelelő választ és töltse ki a vonatkozó rovatokat!)

Egészségi alkalmasság
1.1 A munkavállaló életkora:
1.2 Munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálattal rendelkezik-e?
1.3 Egészségi állapotát befolyásoló tartós megbetegedése van-e?
1.4 Szed-e olyan gyógyszert amely a koncentráló képességet csökkenti csökkentheti?
1.5 Fokozott kockázatot jelentő körülmények állnak-e fenn(megváltozott munkaképesség,terhesség,szoptatás,fiatalkorú munkavállaló)?
1.6 Egyéb észrevétel,megjegyzés:..........
Szakmai alkalmasság
2.1 A munkáltatónál mióta áll alkalmazásban?
2.2 A munkakört/munkaköröket miót látja el?
2.3 A munkakör ellátásához szükséges szakképzettséggel rendelkezik-e?
2.4 Szükséges-e az adott munkakör ellátásához szakmai továbbképzés?
2.5 Szakmai továbképzésen részt vett-e és utolsó alkalommal mikor?
2.6 Szükséges-e az adott munkakör ellátásához munkavédelmi továbbképzés?
2.7 Munkavédelmi oktatáson részt vett-e és utolsó alkalommal mikor?
2.8 Szükséges-e az adott munkakör ellátásához munkavédelmi vizsga?
2.9 Munkavédelmi vizsgát tett-e és mikor?
2.10 Tűzvédelmi oktatáson részt vett-e és utolsó alkalommal mikor?
2.11 Tűzvédelmi szakvizsga szükséges-e?Mikor vizsgázott?
Munkahelyi kapcsolatrendszer
3.1 Állandó vagy változó munkahelyen dolgozik-e?
3.2 Egyedül vagy csoportban dolgozik?
3.3 Tudja-e hogy ki a munkáját közvetlenül irányító személy?
3.4 Megfelelőnek tartja-e az irányítóval kialakult kapcsolatot?
3.5 Megfelelőnek tartja-e a munkatársaival kialakult kapcsolatot?
3.6 Munkabalesetet szenvedett-e már és ha igen mikor?
3.7 Az azonos munkakört ellátók közül szenvedett-e valaki munkabalesetet?
3.8 Az azonos csoportban dolgozók közül szenvedett-e valaki munkabalesetet?
3.9 Érte-e munkája során olyan kisebb sérülés amit nem regisztráltak?
3.10 Tart-e baleset bekövetkezésétől?
3.11 Munkája során külső személyekkel kerül-e rendszeres kapcsolatba?
3.12 Ha igen ez fokozott kockázatot jelent-e?
3.13 Egyéb észrevétel,megjegyzés:........
Védőruházat-,egyéni védőeszköz ellátottság
4.1 A munkakör ellátása során szükséges-e védőruházat,egyéni védőeszköz/eszközök használata?
4.2 A munkavállaló tudomása szerint a munkakör ellátása során szükséges-e védőruházat,egyéni védőeszköz/eszközök használata?
4.3 Rendelkezik-e ezzel/ezekkel?
4.4 Használja-e a védőeszközt/eszközöket?
4.5 Megfelelőnek tartja-e ezt/ezeket?
4.6 Ha nem megfelelő miért nem?
4.7 Egyéb észrevétel,megjegyzés:....
Hozzájárulok a fenti adatlapban foglalt, általam közölt adatoknak a kockázatfelmérés dokumentációjában történő nyilvántartásához: dátum,munkavállaló neve, munkavállaló aláírása.
A cégnél elbocsájtásokra lehet számítani ez az adatlap lehet egyfajta szűrő?

the big cat # 2005.01.14. 21:24

Igen kiköthető a szerződés nyelve, csak épp butaság iylet aláírni, főleg, ha nem bírjuk nagyon jól az adott idegen nyelvet, márpedig a jogi csűrést csavarást magyarul is nehéz bírniu, hát még idegenül.

the big cat # 2005.01.14. 21:23

Persze, hogy biztos. Magánterület megtiltom a dohányzást mindenhol és kész. Ezt feltüntetem világosan olvashatóan, ha az ÁNTSZ keresi, akkor megmondod, hogy nálatok tilos dohányozni.

Azért keresi, mert azt hiszi lehet dohányozni.

Madar # 2005.01.14. 19:07

Big cat - biztos? Nálunk mindig kereesi az ÁNTSZ a dohányzásra kijelölt helyet...

K_Peti # 2005.01.14. 15:48

Ha a munkaszerződés angol és magyar nyelvű, kiköthető, hogy az angol a mérvadó bármilyen jogi probléma esetén?

the big cat # 2005.01.13. 14:42

A dohányzással kapcsoltban csak annyit, hogy amunkáltató területe nyilván magánterület, és így szuverén döntése alapján nem köteles kijelölni dohányzóhelyete, azaz a dohányzást megtilthatja teljes egészében.

Kála # 2005.01.13. 06:17

Szia dytke!
Nézzük sorban:
A munkáltatód nem rendelkezhet egymaga a teljes éves szabadsággal, mivel az alapszabadság egynegyedét a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni a munkáltató (de ezt az igényt a szabadság megkezdése előtt min. 15 nappal jelezni kell). Tehát ez szerintem nincs rendeben.
Ha a napi munkaidő a hat órát meghaladja, akkor min.20 perc munkaközi szünetet kell biztosítani. Na, most a pihenőidő alapesetben nem számít bele a napi munkaidőbe, hanem megszakítja azt - kivéve, ha kollektív szerződés úgy rendelkezik, hogy a munkaidő része. Ha nem része a munkaidőnek, akkor valóban a pihenőidő időtartamával hosszabb ideig vagy benn a munkahelyeden (de nem dolgozol többet, hanem így is csak napi 8 órát). Ha ez a helyzet, akkor ez így mehet.
A dohányzás érdekes kérdés, elméletileg lennie kell dohányzásra kijelölt területnek - kivéve, ha az egész épületet dohányzásmentesnek nyilvánították. Gondolom a mukáltató intézkedése azt célozza, hogy a munkaidő valóban munkával teljen, ne pedig mással. Ha nincs dohányzásra kijelölt hely, akkor meg lehet próbálni kérni a mukáltatót, hogy jelöljön ki ilyet.
Jogszabály, amire hivatkozni tudsz a Munka Törvénykönyve - legalábbis ami a szabadságot és a pihenőidőt illeti (bár ez utóbbi, mint írtam is, szerintem rendben van).

dytke # 2005.01.12. 19:06

Segítség kellene
A következő a problémám: A Munkahelyemen a következő szabályok léptek érvénybe: 1; Az éves szabadsággal csak a munkáltató rendelkezik. 2; A 8 órás munkaidőt pihenő nélkül kell ledolgoznunk(fél órás pihenőidőnk van amit műszak végén le kell dolgozni) 3; A dohányzás be van tilva a munka idő alatt. Szeretném megtudni, hogy munkaadóm jogosan járt el mivel kollektív szerződésünk nincs. Érdekelnének az erre vonatkozó törvények amivel tudok érvelni a fönökség előtt és persze a vélemények is!