munkabér kifizetése kp - ben


Lyonee # 2014.07.29. 11:34

A legtöbb esetben inkasszó kivédése a cél, azért nem akarnak számlát nyitni, illetve az új munkahelyen letagadják a létező lakossági folyószámlát, és persze, hogy a munkáltató számlát akar nyittatni.
Ez van a háttérben a legtöbb kérdezőnél, éppen ezért felesleges itt egymást győzködni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.29. 10:50

Lehet, hogy valaki ideges itt, de hogy az nem Sherlock, az biztos.

sitimaci # 2014.07.29. 10:28

efi99 a párhuzamba állítás az ferdítés-csúsztatás és egy nagy hülyeség,de Te tudod,ha nem lenne kötelező sok helyen a saját folyószámla így nekem is,akkor biztosan nem kellene és ezért van az,hogy például sok nyugdíjas is,már átjelentette Postára az ONYF.-nél.De nyilván,ha Te és még sokan,teli vagy/tok/lóvéval,akkor azt nehezebben kezeled készpénzben,mert már a párna alatt sem jó,de az ágy alatt sincs biztonságban.Így valóban jó a bankkártya.De én és sok ismerősömnek nem sok marad,azt meg könnyű eltenni.Nem érdemes itt vitatkozni se veled se senkivel,mert.......!Sherlock meg csak ismétli ezt a hülye lövetését,de lehet,hogy eljön az idő,amikor gyakorolhatja a "Golyót mindegyikbe..." tudományát.De egy kis Andaxin is jó lenne neki,mert az nyugtató hatású....Pá.

Sherlock # 2014.07.29. 08:35
efi99 # 2014.07.29. 07:23

Mit nézzek rajta? Vannak párszáz Ft-os csomagok (sőt pl az OTP Simple adott esetben ingyenes is lehet).
Akinek internetre telik, talán erre is.

sitimaci # 2014.07.28. 20:05

Nézd meg a banki költségedet.Csak ennyi.De bezzeg a zsebbe fizetést azt nem utalják,azt kifizetik feketén,igaz?De lesz még drágább is a banki szolgáltatás,úgy hogy,hajrá,már akiknek tök mindegy.Ilyen egyszerű.

efi99 # 2014.07.28. 18:50

Nem tudom mit esztek azon a kp-n ? Miért nem jó az utalás (mind nektek, mind részetekről)? Nincs az az isten, hogy én pl postán sorakozzak sárga csekkekkel havonta 5x és utána még hőbörögjek, hogy miért szabnak ki rám késedelmi kamatot azért, mert összesakkoztam 3 számlát (amiből 2 lejárt), hogy ne 10x kelljen állni.
Ott a bankkártya, el lehet ballagni az ATM-hez aztán felvenni azt a fizut, szagolgatni a pénzt aztán kezdeni a sorbaállásokat. Miért várjátok el a munkáltatótól, hogy ő korzózzon mondjuk 100 M Ft-tal az utcán, aztán porciózza ki 3 rabszolga 3 napon át 744 borítékba, majd az egész megkoronázásaként egy össznépi vállalati sorbanállás keretében 2 napon át ossza ki?

sitimaci # 2014.07.28. 18:34

munkásnő.Tökéletesen egyetértek minden sorával és nagyon életszerű és valós tartalmú az írása! Köszönöm,hogy megírta ezeket önzetlenül,segítőkészen.Én nem voltam kíváncsi a munkáltató számlanyitási ajánlatára,igaz azt sem tették lehetővé,hogy készpénzben kaphassam meg a fizetésemet,sok más okon kívül,technikai okokra hivatkozva.Az alant írt joghallgató hozzászólása és megszólítása meg kritikán aluli,semmitmondó,főleg ha joghallgatónak tanul,csak így tovább a fikázással!Tiszteletem,jó egészséget.

Sherlock # 2014.07.28. 09:12

Ezért a színvonalért nehezen is kérhetnél pénzt...

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.07.28. 09:07
    • Kedves Ügyvéd Úr!--Nem akarom és nem is tudom az Ön kenyerét elvenni,bocsánat ha itt kotnyeleskedek,csak segítő szándékkal írok itt,teljesen ingyen és a szabadidőmből...!!!!-----A "legtöbb dolgozó" a sima mezei melóst jelenti,van belőlük még szerencsére,de egyre kevesebb / Ratkó Anna "gyermekei" és a mi gyerekeink/ és nem azokat akiknek nem számít a pénz,mert nem egyik napról a másikra élnek,nincs rezsi és hiteltartozásuk és az sem érdekli őket,hogy a bankok a folyószámlájukról mit-mikor és mennyit von le,különféle magyarázatok,vagy legtöbbször még a nélkül is sok-sok különféle összegeket!--És a fizetésünk után,nem azt várjuk,hogy mikor lesz a másik fizetésünk,addig hitelből élünk!--És ha bajba kerülünk,akár a munkaadónkkal,akkor van pénzünk ügyvédet fogadni,hogy képviselje az érdekünket!--Nincs és nem is lesz a bérünkből vagy a semmiből....!--És Ön is tudja azt,hogy a Munkaügyi Bíróság sincs ingyen,igaz ha megnyerünk egy pert,akkor kaphatunk egy bizonyos összeget!--Átadom Önnek ezt a helyet ,ha valakiknek szüksége lesz az életem árán elért tapasztalatomra,majd ír,úgy ahogyan eddig is!----Üdvözlöm Önt!--Egy megfáradt ember!
Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.28. 07:42

Úgy irigylem azokat, akik biztosra tudják, hogy mit is szeretne a legtöbb dolgozó, a legtöbb vállalkozó, a legtöbb választó vagy a legtöbb ember. (Külön érdekes, hogy általában azt szeretnék, amit a nyilatkozó.)

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.07.28. 06:10
  • 'TSzAni'!--Bocsánat egy kicsit eltértem a kérdésedtől,de ez csak azért van,mert utálom ezt az"átutalósdit"!--Hiszen a legtöbb dolgozó azt szeretné,ha készpénzben kapná meg a mindenkori fizetését /ha jó úgy neki..../!--De azt,hogy melyik banknál legyen a folyószámlám és főleg erre kötelezzen....!--Ilyent még szerencsére nem hallottam,csak akkor ha hitelt akar valaki felvenni és a bank "kötelezi" arra,hogy nyisson ott folyószámlát és a keresete is arra érkezzen....!!!---Üdv.
Sherlock # 2014.07.27. 07:21

Nem írhatja elő, de a számlavezetővel kötött megállapodás alapján lehetővé teheti a kedvezményes számlanyitást egy általa meghatározott pénzintézetnél.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.07.27. 05:20
    • Kedves 'TSzAni !----Törvényileg igen kötelező is lehetne az,hogy a munkaadó készpénzben adja ki a munkabért és ne a bankkártyára utalja,de ha van Kollektív Szerződés akkor az rendelkezhet másként!--Azért "kötelező is lehetne",mert valóban kérheti a dolgozó,csak ez a munkaadónak több okból sem jó / gondold át..../ és a belépésnél már ezt közlik is,a régi dolgozók meg nem szeretnék a munkahelyüket egy ilyen "munkabér kifizetés" vita miatt elveszíteni!--Tehát mint általában,marad az,amit a munkaadó akar...!!!--Vagy mehet a dolgozó a Munkaügyi Bíróságra,meg jelenthet a NAV.-nak is,meg a fene tudja,hogy még kinek,csak nem biztos,hogy jól fog járni.....!!!--Üdv.---
TSzAni # 2014.07.24. 20:26

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő lenne: a munkáltató kötelezheti-e a munkavállalót arra, hogy melyik banknál nyisson számlát? Valamelyik Szabályzatában ezt előírhatja-e? Válaszát előre köszönöm! Üdv.

fruji # 2014.07.23. 14:37

Köszönöm!

A kockázatokkal való számolás nem aggódás. ;)

Várom az esetleges további szakmai véleményeket! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 14:14

A pénztartozás teljesítését igenis lehet tanúkkal bizonyítani. Legyen az kölcsön, munkabér vagy bármi.
De előre aggódni az esetleges hamis tanúk miatt túlzás. Aki így áll hozzá, az soha, semmilyen perbe ne bocsátkozzon.

MacskaMalvin # 2014.07.23. 14:02

Mindegy hogy más konkrét esetben milyen bizonyítás történt és milyen ítélet, mert nem precedens alapú a jogrendszer itthon.

Azt pedig nem értem, hogy mit ért az alatt, hogy a hamisság nem bizonyítható.!?
A munkáltatónak kell igazolnia, hogy a munkabér kifizetésre került, és ezt nem tanúkkal kell elsődlegesen megtennie, hiszen ezek szigorú pénzügyi elszámolást igényelnek, hanem az utalási papírokkal, amelyen szerepel a munkavállaló saját számlaszáma, illetve a bérjegyzék aláírásával, amelyen a munkavállaló saját kezű aláírása kell, hogy szerepeljen, hogy megkapta, átvette készpénzben az adott összeget. Ha a mvó azt állítja, hogy az ott szereplő aláírás vagy szignó nem az övé(hamis) akkor írásszakértőt lehet kirendelni az ügyben, de ez szerintem semmiképp sem úgy megy, hogy a mttó odavisz 3 másik elkötelezett mvót aki majd szóban azt állítja, hogy ők látták amikor a pénztárból felvette a pénzt, itt szigorú számadású bizonylatoknak kell lennie, ha pedig nincs akkor nem tudja bizonyítani mttó a bér kifizetésének megtörténtét.

Ha meg olyan pénztárbizonylat van amin nincs rajta a mvó aláírása, akkor meg nem értem min aggódik mvó, ezzel az erővel hamisíthatnék én is kifizetési bizonylatokat és akkor a másik félnek már aggódnia kellene, hogy papíron megkapta, de mégsem....

Azért meg amit megkapott, de nem írt alá, azért meg szintén nem értem miért aggódik, azt vegye úgy, hogy nem kapta meg, elvégre nem tudják bizonyítani az ellenkezőjét :)

fruji # 2014.07.23. 13:27

Kedves Kovács Béla SÁndor!
Köszönöm a választ, a kérdés valóban eljárásjogi, ámde a bírósági gyakorlatra irányul, konkrét eset kapcsán. Tudsz ebben segíteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 13:20

Hiába mentegetőzöl, ez nem munkajogi, hanem általános eljárásjogi kérdés.
Szabad bizonyítási rendszerben bármi bizonyítási eszköz lehet, ami alkalmas rá, hogy meggyőzze a bíróságot valamely állítás valóságosságáról. A tanúvallomás pedig még nevesítve is van, mint az egyik leggyakoribb bizonyíték.

fruji # 2014.07.23. 13:16

Szép napot!

Egy munkajogi bizonyítási kérdésem lenne. Remélem, h van olyan hozzáértő, aki hiteles választ tud adni a kérdésemre. Bár jogász vagyok, sajnos nem dolgozom a munkajogban, és complex jogtár hiányában nem tudok utánaolvasni a bírósági határozatoknak e témában.
A probléma a következő: adott egy munkavállaló, akinek nemrégiben megszűmt a munkaviszonya. A munkáltató a munkavállalónak hol utalással, hol készpénzben fizetett, de mindig késve, részösszegeket megfizetve, végül felhalmozódott tartozásokkal szűnt meg a munkaviszony közös megegyezéssel. Miután továbbra is hatalmas összegű munkabér tartozás áll fenn, a munkavállaló bírósághoz fog fordulni. Igen ám, de a munkáltató házipéntár bizonylatain szerepel olyan kifizetés, amit a munkavállaló sosem kapott meg. A kifizetési pénztárbizonylatot a munkavállaló nem is látta, alá nem írt semmit, általában még azt sem, amit készpénzben valóban megkapott.
A fő kérdés az, h a munkáltató a perben tudhat-e, adhat-e neki lehetőséget a bíróság, h tanúkkal (minden bizonnyal hamis tanúkkal, de a hamisság bizonyíthatatlan) igazolja a munkáltató a munkabér kifizetését a munkavállaló részére? Van erre vonatkozó következetes bírósági gyakorlat, h meg nem fizetett munkabér megfizetését tanúkkal igazolja valaki bíróság előtt?
NAgyon megköszönném a választ!!

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.07.17. 07:43
    • .......munkabér kifizetése kp - ben...?--Ez egy nagyon érdekes kérdés,mert a törvény erre lehetőséget ad....!--De a legtöbb, főleg olyan munkaadó akik rendesen be is jelentik a dolgozót,az nem és vagy elfogadjuk,vagy nem.....!Ha dolgozni szeretnénk akkor elfogadjuk és általában mindent majdnem,amit a munkaadó megkövetel.....!--Ilyen egyszerű!Na és van egy-két olyan munkaadó,ahol van még Kollektív Szerződés az is eltérhet a Munka Törvénykövétől....!!!---
szikat73 # 2014.07.16. 20:15

Kedves Capisca!

Köszönöm a választ.

capisca # 2014.07.16. 11:00

Kedves szikat!

Törvény szerint adható, de ez nyílt titok, hogy kötelező adni minden év végén.

Neked nem fogják visszafizetni, csak a közalkalmazottnak, köztisztviselőnek és kormánytisztviselőnek.

1992. évi XXXIII törvény 79/A.§.

És ha valakinek olyan ultraprémium kártyája van, aminek éves költsége 200 000, azt is állják?
Nem csak a kölktségvetési törvényben meghatározott összeg adható maximum.

efi99 # 2014.07.16. 09:59

Miért járna?
És ha valakinek olyan ultraprémium kártyája van, aminek éves költsége 200 000, azt is állják? Meg azzal a kártyával nem csak a fizetését veszi fel, hanem más szolgáltatást is igénybe vesz, azt miért is kéne kifizetnie másnak?