munkabér kifizetése kp - ben


szikat73 # 2014.07.16. 07:01

Jó reggelt!

Egy kérdésem lenne a bankkártyára kapott fizetéssel : egyik ismerősöm közalkalmazottként egészségügyben dolgozik. Én is egészségügyben dolgozom, csak nem közalkalmazottként. Közalkalmazottként ők visszakapták a bankkártya éves használati díját , mivel ez törvényileg jár nekik . Igaz ez vagy csak a munkahelyük így kompenzálta őket ? Ha igaz, akkor kaphatok egy törvénycikkely számot ? Köszönöm a választ.

evatunde # 2014.07.05. 02:20

efi99,igen,a Vidinél van kollektív szerződés.Csakhogy belépéskor nem tolták az orrom alá elolvasásra hogy elfogadom-e az általuk lefektetett szabályokat :)))A kedves Vezetőt pedig nem ismerem el...köszönöm mindenkinek a tájékoztatást!

Ford18 # 2014.07.04. 21:39

Jó napot!
Tanácsot segítséget szeretnék kérni, tavaly dolgoztam Ausztriában egy magyar vállalkozónál ígért mindent rendes fizut bejelentést stb... fizetett is rendesen viszont semmi szerződést nem kaptam ezért haza jöttem, utólag kiderült nem is jelentett be 3 hónapot dolgoztam neki és az utolsó hónapot nem fizette ki, folyton ígérgetett csak de még mai napig nem fizettet ki..
A kérdésem az lenne mit tudok ilyen helyzetben tenni?
Üdv.:

I. Tamás

efi99 # 2014.07.04. 13:22

evatunde
Nem a munkáltató hibája, hogy pénzbe kerül a fizetésed felvétele. Köszönd pl a Kedves Vezetőnek. Nekem pl annakelőtte 4 ingyenes felvételem volt limit nélkül, ergo az egész fizetés felvehető volt költség nélkül. (persze a bankszámlának van díja, de az átutalásokkal bőven megtérül, a kamatokról nem is beszélve) Most 2 van ugye 150-ig és ennek még tapsolnom is kéne.
Mégegyszer kérdezem továbbá, hogy van-e kollektív szerződés. Ha van (egy Videotonnál jó eséllyel van), abban lehet olyan, hogy a fizetés a bankszámlára megy és kész.

evatunde # 2014.07.04. 10:50

Marti_2010,,én elhiszem hogy procedúra a készpénzben történő bérkifizetés.De én(és nem hinném hogy egyedül lennék ezzel)nem akartam banki utalást,nem akartam banknak fizetni azért hogy megkapjam azt,amiért megdolgoztam.Így is lehúznak mindenhol elég tisztességesen,a kapzsi pénzintézetet meg kerülni akartam messziről!

Marti_2010 # 2014.07.04. 09:30

Kedves Evatunde,
igen, jogod van arra, hogy kp-ban kapd a fizetésed és ami téged megillet, azt kérheted is.
De mérlegeld, amit effi is írt.
Hidd el, ha egyszer kipróbálnád,mivel jár ez, te magad is arra sarkalnád a munkatársakat, hogy nyissanak számlát.
Én csináltam munkáltatói oldalról kb egy évig, hogy "fillére" kiszámolva adtam át 2 makacs kollégának a fitetését.
Borzasztó volt. Pénzt kellett felválltani pl. A szomszédos benzinkútra jártam pl, hogy váltsanak fel pénzt, mert az autómatától nem kérhetek egy fix összeget...És még örülök, h. szóba álltak velem.

Nyilván ezt egy modern nagyobb vállalatnál már nem preferálják, hanem kerek perec "előírják", hogy nyiss számlát. Hála az égnek már nálunk sincs ilyen, nem is csinálnám.
A 3 havonta történő meghosszabbítás szerintem nem jogellenes ( bár nálam okosabb szakemberek is vannak itt), inkább etikátlan.

evatunde # 2014.07.04. 08:41

efi99,véletlenül sem a munkavállalók oldalán állsz.Ha egyszer törvény adta jogom van,miért nem élhetek vele?Nem csak kötelességeim vannak...a bérkifizetésről meg gondoskodnia kellene a munkáltatónak,ha már egyszer jogszabályt hoztak rá.Te szentesítenéd a kiskapukat?Ami a három hónapos szerződéseket illeti,ennél a cégnél ez dívik.Egy éven keresztül háromhavonta kap a dolgozó új,határozott idejű szerződést,de van olyan dolgozó is,akivel két éven keresztül eljátszották ezt.

efi99 # 2014.07.02. 17:37

evatunde
Szerintem vonjuk le a fizetésedből annak az embernek az időarányos bérét, aki a pénzedet kezeli, meg elviszi a postára és kifizeti a postai kézbesítés árát. (Vagy esetleg azt úgy gondoltad, hogy vonják le mindenki béréből, azéból is aki nem terheli ilyen költségekkel a munkáltatót, magyarán ne kerüljön semmibe? Neked. De attól még nem ingyen történik meg, valakinek költsége lesz vele) Mindjárt kiderülne, hogy nem is olyan jó bolt.
Aztán ha 300 dolgozó kitalálja, akkor ehhez még vegyenek is fel 10 embert a munkaügyre, hogy vigyék zsákokban a postára pénzt?
Ráadásul, mintha úgy rémlene, hogy ha a KSZ-ben az van, hogy folyószámla (mert a szakszervezet megegyezett ebben a munkáltatóval), akkor pláne nem lehet pattogni ellene.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.02. 14:40

Igen, az más.

rayallen # 2014.07.02. 14:37

már, ha ez hosszabb időn keresztül ismétlődik

rayallen # 2014.07.02. 14:36

persze adott körülmények között a három havonkénti hosszabbítás lehet jogellenes...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.02. 10:24

Lehet, hogy szomorú, de minden szerződéssel így van: vagy megegyeznek a felek, vagy nem jön létre. Miért pont a munkaszerződéssel lenne másképp?

Ha másképp lenne, hogyan legyen? A munkavállaló diktáljon, és a munkáltató köteles legyen minden jelentkezőt olyan feltételekkel alkalmazni, amilyet az szeretne? Ez a bérre is kiterjedjen? Vagy egyszerűen szüntessük meg a szerződés szabadságát, és törvény írja elő kötelezően a munkaszerződések feltételeit?

evatunde # 2014.07.02. 08:06

Sziasztok!Nekem egy észrevételem lenne.Május végén vettek fel a Videotonba dolgozni.Én akkor a HR-en jeleztem hogy a munkabéremet szeretném postai úton kérni,nem akartam folyószámlát nyitni emiatt.Ők kerek perec kijelentették hogy náluk ilyen nem lehetséges.Nos,ha én ragaszkodtam volna az elveimhez és ahhoz hogy készpénzben kérem a munkabéremet,nem vettek volna fel dolgozni.Megszorongattak,vagy akarok dolgozni és ők diktálnak a bérkifizetéssel kapcsolatban,vagy ragaszkodom az elveimhez és ma nincs munkám.Szomorú hogy ezt is megtehetik.Mivel határozott idejű a szerződésem,háromhavonta hosszabbítanak,nem is nagyon reklamálhatok hogy miként szeretném a kifizetést,mert zsigerből nem kapok újabb szerződést és még csak meg sem kell indokolniuk.Szarnak a jogaimra...

juszek # 2014.01.24. 22:32

pazs-nak: közalkalmazottnak is lehet, honnan veszed, hogy nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.20. 07:26

Fizetési meghagyás vagy per. (És persze, a következmények vállalása.)

Veronika21 # 2014.01.20. 06:30

Kedves Fórumózók!
Szeretném meg kérdezni hogy mit lehet tenni.Akkor amikor a munkáltató nem fizeti ki a túlóra pénzt.Mi már október óta nem kapjuk meg az érte járó bérünket.Heti 3 napon kellet dolgozni+ 4 órát,ami12óra+-ot jelentet hetente.ez így van a mai napig is.Gondoltunk arra hogy tájékoztatjuk a cégvezetőt mivel Ő német lehet hogy nem is tud róla mik folynak itt a gyárban.Személyesen is is merem mivel többször dolgoztunk már náluk kint németben és nagyon rendes a munkásaival, meg is fizetett bennünket.Soha nem éreztette velünk hogy Ő a főnök.Mi arra gondolunk hogy az itteni vezetőség manipulálja a fizetésünket.Csak a minimálbért kapjuk.Mindig azt mondják nem sokára kifizetnek minket, de meddig kell várnunk?Kérem aki tud válaszoljon.

pazs # 2014.01.17. 12:27

Kormánytisztviselő és közalkalmazott esetében nincs ilyen lehetőség, munkavállalóként igen, köteles (munkaszerződés módosítása nélkül is). Legyen nyoma, hogy kérted.

capisca # 2014.01.17. 12:20

Új munkaviszony létesítése esetén igen.

Meglévő munkaviszony esetében csak akkor, ha munkaszerződésedet módosítjátok.

tgd4 # 2014.01.17. 11:39

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a munkáltatónak kötelező-e kp-ben kifizetni a munkabért, ha én úgy kérem?