tartós egészségkárosodás munkahelyi tulterhelés miatt.


monoszkop # 2018.10.08. 09:05

Csuklósbusz 2018.10.07. 10:53

Ha fennáll a gyanú a munkahelyi megbetegedésre az üzemorvosnak kötelessége beküldeni a bejelentőlapot?

Erről a 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet ekként rendelkezik:

3. § (1) Az orvosi tevékenység körében észlelt, a 2. számú mellékletben szereplő foglalkozási betegséget, foglalkozási eredetű heveny vagy idült mérgezést (a továbbiakban: foglalkozási betegség), valamint a külön jogszabályban meghatározott vegyi anyagok, továbbá zaj okozta fokozott expozíciós esetet a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz mint munkavédelmi hatósághoz (a továbbiakban: munkavédelmi hatóság) be kell jelenteni, ki kell vizsgálni és elfogadásuk esetén nyilvántartásba kell venni. A munkavédelmi hatóság a hozzá érkezett, a foglalkozási betegség gyanújával kapcsolatos bejelentéseket egy munkanapon belül továbbítja a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium (a továbbiakban: minisztérium).

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentést a 3. számú mellékletben foglaltak figyelembevételével

  1. a foglalkozási betegség kórisméjét vagy annak gyanúját megállapító orvosnak a diagnózis felállítását követő 24 órán belül,
  2. halálos kimenetelű, illetőleg ugyanazon munkahelyen 5, vagy több munkavállalót érintő azonos, egy időben kialakult heveny (a továbbiakban: tömeges) foglalkozási betegség esetén az elsőként észlelő orvosnak szóban azonnal és írásban legkésőbb 24 órán belül,
  3. fokozott expozíció esetén az érintett személyt vizsgálatra beküldő foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának a lelet kézhezvételétől számított 24 órán belül

a 4. számú melléklet szerinti bejelentőlapon kell megtennie.

(3) A bejelentést meg kell ismételni, ha a korábban keresőképesként bejelentett személy keresőképtelenné vált. Tanulói, illetve hallgatói jogviszonyban lévő személy esetén, a gyakorlati képzés helyén működő foglalkozás-egészségügyi orvos végzi a bejelentést, aki ezzel egy időben értesíti az oktatási intézményt.

(4) Az első észlelő orvosnak lehetősége van a munkavállalót további vizsgálatok végzésére a munkáltató telephelye szerint illetékes foglalkozás-egészségügyi szakellátó helyre vagy az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (a továbbiakban: OTH) beutalnia. A beutalóra rá kell vezetni a Bejelentve nincs! megjegyzést.

(5)11 Ha a (4) bekezdés szerinti foglalkozás-egészségügyi szakellátóhely a kórisme felállításához szükséges feltételekkel nem rendelkezik, vagy ha egyéb okból indokoltnak tartja, kezdeményezi a hozzá beutalt munkavállaló beutalását az OTH-hoz. Ebben az esetben a beutalóra rá kell vezetni a Bejelentve nincs! megjegyzést.
(6)12 A tüdőfibrózist okozó porok esetében a diagnózist felállító egészségügyi szolgáltató, illetve az OTH végzi a bejelentést.

4. §13 (1)14 Ha a munkahelyen halálos kimenetelű vagy tömeges foglalkozási megbetegedés fordult elő, a munkáltató – az észlelő orvos bejelentési kötelezettségétől függetlenül – azonnal értesíti a munkavédelmi hatóságot, amely azonnal értesíti az OTH-t és a minisztériumot.

Csuklósbusz # 2018.10.07. 08:53

Ha fennáll a gyanú a munkahelyi megbetegedésre az üzemorvosnak kötelessége beküldeni a bejelentőlapot?
Illetve ha megteszi ezzel egyidőben ki is rúghatnak?

nonolet # 2018.06.20. 19:52

Neked van bajod azzal, hogy nem tartják be.

Mi következik ebből?! logikusan...

Hát az hogy: NYILVÁN neked kell fellépned a magad érdekében.

Ennyi.

- -

HA az utasítást végrehajtod ahelyett, hogy tiltekoznál...
Akkor te is hibás leszel a bajban.

Ahogy a mondás mondja: "Néma gyereknek anyja se érti szavát."

Igen, ha kiállsz magadért, akkor lehet, hogy kereshetsz másik melót.

HA nem állsz ki magadért, akkor meg esetleg roki leszel.

A döntés tiéd! csak a tiéd.

De a gyáva ember nem jut eredményre az biztos.

BTGUJ # 2018.06.20. 16:32

Olyankor mi a helyzet ha az üzemorvos eltiltott pl 20 kilónál nagyobb tárgyak emelésétől, de bent az üzemben nem veszik ezt figyelembe, a munkavezető ugyanúgy megkövetel mindent mintha nem is lenne a korlátozás. Ilyenkor megtagadhatom a munkát?
Vagy ha baleset, sérv stb következik be akkor ki lesz a hibás? Üzemorvos tiltotta, de senkit nem érdekel..

drbjozsef # 2018.06.03. 08:40

Nem kérdezted ezt már egy másik topikban? Elég részletes választ kaptál emlékeim szerint.

Ági2013 # 2018.06.03. 06:26

Kirúgtak a gyárból de az üzemorvos nem ismeri el és nem is hajlandó bejelentést tenni hogy foglalkozási megbetegedéssé nyilvánítsák a dolgot... carpalis alagút szindróma a diagnózis.
Ilyenkor mi a teendő?

sortie # 2014.10.13. 12:14

K„ákvirág 2014.10.09. 21:59
Tisztelt fórumozók!

Tanácsaitokra lenne szükségem a következő problémával kapcsolatba.
2011 nyara óta dolgozom egy nagyáruház éttermében mint konyhai kisegítő. Jelentkezésemkor kifejezetten rákérdeztem hogy feladataim közé tartozik-e a fekete mosogatás mert azt nem vállalom. Azt mondták nem mert arra van két férfi. 2012 nyarán elment a fekete mosogató és köteleztek hogy helyettesítsem amíg másikat találnak. Azóta nem is kerestek. Így feladatom közé tartozott 80 literes edények emelgetése és az áru átvétel is. 2 órába jelentettek be mivel gyesen voltam ezt a gyes lejárta után kértem növelni de elutasítottak mondván minden kollega 4 és 6 órába van bejelentve más is sorba állhatna ilyen kéréssel. Pár hónap múlva felemelték 4 órába mondván ha tetszik jó hanem mehetek. Egészségesen mentem dolgozni, üzemorvos 2011-2012-2013-ban végig egészségesen tartott nyilván. 2013 októberében fájni kezdett a gerincem,jeleztem hogy nem szeretném a fekete mosogatást csinálni,azt a választ kaptam ez nem kívánság. Novemberbe zsibbadni kezdett a jobb karom és bal lábam ez decemberbe olyan súlyossá vált hogy húztam a lábam amikor jártam és a fájdalom rendszeressé vált.2014 januárba háziorvoshoz fordultam majd májusig gyógyszeres kezelést és fizikoterápiát kaptam folyamatosan. Végigjártam a neurológiát, reumatológiát, fizikoterápiát végül megkaptam a beutalót mr vizsgára. Februárba látták hogy nem viccelek hogy fáj mindenem kivettek a fekete mosogatóból viszont nagyon sok kollega felmondott ezért olyan beosztásokat kaptunk hogy pl 30 napból 5 napot voltunk összesen szabadok és ugyanugy 10,5 órát dolgoztunk/nap. Ezeket a beosztásokat lefényképeztem ugyanugy azt is mikor a kolleganőm a fekete mosogatóba görnyed mert továbbra is nőt raktak be erre a munkára akarata ellenére. Heti rendszerességgel egy emberrel végeztették el azt a munkát amit előtte 3-an csináltunk meg és mindig azt mondták hamarosan pótolják a hiányzó létszámot. Június óta gerinc és térdszorítóval tudok dolgozni. Lassan egy éve gyógyszereken élek. Most megvan az mr-vizsgálat porckorong sérv 30 évesen két kisgyerek mellett. Decemberben mondják meg a gerincklinikán hogy kell-e műteni. Táppénzre nem mehetek el a 4 órás bejelentés miatt és mert azonnal ki is rúgnának. Erre volt már példa. Más munkahelyre nem tudok menni mert sehol nem tolerálnák hogy beteg gerinccel súlyos fájdalmakkal jelentkezek.

Kérdésem: Felelőségre vonhatom-e feletteseimet, igényelhetek-e kártérítést és ezügyben hová fordulhatok valamint mivel bizonyíthatom hogy a túlterhelés és nehéz fizikai munka miatt lettem beteg. Válaszotokat előre is köszönöm:T

  • Munkaköri feladatait a munkaköri leírásnak kell tartalmaznia.
  • Kártérítést –egyéb, a PTK-ban nevesített feltételek mellett- az kaphat, akit kár ért. (Javaslom elolvasni a PTK kártérítéssel kapcsolatos szakaszait. A neten egyszerűen rákereshet.)
  • Bizonyítania annak kell, aki azt szeretné, hogy állítását a bíróság/hatóság valónak fogadja el.
  • Bizonyíték lehet az okirat (munkaszerződés, jelenléti ív, munkabeosztás stb.) és a tanúvallomás is.
  • Kártérítést bíróság ítélhet meg.
  • Forduljon a témában járatos ügyvédhez, vagy rászorultság esetén a kormányhivatal keretében működő jogi segítségnyújtóhoz.
  • A munkaügyi és munkavédelmi szabályok be nem tartása miatt panaszával a Nemzeti Munkaügyi Hivatalhoz (1106 Budapest Fehér út 10.) fordulhat.

Az írásbeli panaszlevélhez kéretik csatolni minden fényképfelvétel, a tanúskodni hajlandó jelen és volt dolgozó neve, elérhetősége, vagy kész írásos, az Ön állításait alátámasztó, aláírt nyilatkozata.

  • Háziorvosánál kezdeményezheti a betegségének foglalkozási megbetegedéssé történő nyilvánítását. (Háziorvos kiállítja a szükséges nyomtatványt, a NMH dönt, erről értesíti az egészségbiztosítót, aki –kedvező döntés esetén- a foglalkozási megbetegedést tb. szempontból üzemi balesetként elismeri és a keresőképtelenségének idejére 100%-os táppénzt folyósít. (Azért annak elég kicsi az esélye, hogy a fekete mosogatás következményét fogl. megbetegedéssé nyilvánítsák, de mivel már láttunk karón varjút megpróbálhatja.) Később akár jogosulttá válhat baleseti rokk. nyugellátásra is.
  • Azért, hogy egyes munkáltatók az ön által ismertetett jogsértéseket elkövetik felelősek azok a munkavállalók is, akik a jogsértést nem jelzik időben és következetesen a hatóságoknak, illetve -ha az eljáró köztisztviselők, vagy feletteseik esetleg korruptak- a sajtónak.
Kákvirág # 2014.10.12. 16:04

Köszönöm a jótanácsot rákérdezek biztosra hogy miből alakulhatott ki a sérv.

lajcsó # 2014.10.12. 06:56

Mielőtt bármilyen lépést teszel az ügyben javaslom, hogy konzultálj a betegségedről a kezelőorvosoddal!
Pl. van-e olyan egyéb tényező nálad, ami a porckorongok kopását okozhatta, az életkornak van-e szerepe a porckorongok kopásában stb? Nehogy majd az orvosszakértői szakvéleményben szembesülj ezekkel!

lajcsó # 2014.10.12. 06:36

"Felelőségre vonhatom-e feletteseimet,"
Jogilag nem, legfeljebb morálisan.

"igényelhetek-e kártéritést és ezügyben hová fordulhatok"
Amenniyben bizonyítani tudod az egészségromlást akkor igen. Munkaügyi bíróság.

"mivel bizonyithatom hogy a tulterhelés és nehéz fizikai munka miatt lettem beteg."
Elsősorban:munkaköri leírás, tanúk, orvosszakértői szakvélemény. A bizonyítást azzal kell kezdened, hogy a munkaviszony kezdetekor egészséges voltál, illetve nem volt ilyen betegséged!

Kákvirág # 2014.10.09. 19:59

Tisztelt fórumozók!
Tanácsaitokra lenne szükségem a következő problémával kapcsolatba.
2011 nyara óta dolgozom egy nagyáruház éttermében mint konyhai kisegitő.Jelentkezésemkor kifejezetten rákérdeztem hogy feladataim közé tartozik-e a fekete mosogatás mert azt nem vállalom.Azt mondták nem mert arra van két férfi.2012 nyarán elment a fekete mosogató és köteleztek hogy helyettesitsem amig másikat találnak.Azóta nem is kerestek.Igy feladatom közé tartozott 80 literes edények emelgetése és az áru átvétel is.2 órába jelentettek be mivel gyesen voltam ezt a gyes lejárta után kértem növelni de elutasitottak mondván minden kollega 4 és 6 órába van bejelentve más is sorba állhatna ilyen kéréssel.Pár hónap mulva felemelték 4 órába mondván ha tetszik jó hanem mehetek.Egészségesen mentem dolgozni,üzemorvos 2011-2012-2013 ban végig egészségesen tartott nyilván.2013 októberében fájni kezdett a gerincem,jeleztem hogy nem szeretném a fekete mosogatást csinálni,azt a választ kaptam ez nem kivánság.Novemberbe zsibbadni kezdett a jobb karom és bal lábem ezd decemberbe olyan sulyossá vált hogy huztam a lábam amikor jártam és a fájdalom rendszeressé vált.2014 januárba háziorvoshoz fordultam majd májusig gyógyszeres kezelést és fizikoterápiát kaptam folyamatosan.Végigjártam a neurológiát,reumatológiát,fizikoterápiát végül megkaptam a beutalót mr vizsgára.Februárba látták hogy nem viccelek hogy fáj mindenem kivettek a fekete mosogatóból viszont nagyon sok kollega felmondott ezért olyan beosztásokat kaptunk hogy pl 30 napból 5 napot voltunk összesen szabadok és ugyanugy 10,5 órát dolgoztunk/nap.Ezeket a beosztásokat lefényképeztem ugyanugy azt is mikor a kolleganőm a fekete mosogatóba görnyed mert továbbra is nőt raktak be erre a munkára akarata ellenére.Heti rendszerességgel egy emberrel végeztették el azt a munkát amit előtte 3-an csináltunk meg és mindig azt mondták hamarosan pótolják a hiányzó létszámot.Junius óta gerinc és térdszoritóval tudok dolgozni.Lassan egy éve gyógyszereken élek.Most megvan az mr-vizsgálat porckorong sérv 30 évesen két kisgyerek mellett.Decemberbe mondják meg a gerincklinikán hogy kell-e müteni.Táppénzre nem mehetek el a 4 órás bejelentés miatt és mert azonnal ki is rugnának.Erre volt már példa.Más munkahelyre nem tudok menni mert sehzol nem tolerálnák hogy beteg gerincel sulyos fájdalmakkal jelentkezek.
Kérdésem:Felelőségre vonhatom-e feletteseimet,igényelhetek-e kártéritést és ezügyben hová fordulhatok valamint mivel bizonyithatom hogy a tulterhelés és nehéz fizikai munka miatt lettem beteg.Válaszotokat előre is köszönöm:T