Elbocsátás alá nem írása esetén lehet-e táppénzre menni?


ildikó31 # 2005.03.08. 11:21

Kedves Law1 és big!

Elolvastam elejétől végig az írásokat! Igazatok volt, valahogy átkeveredtem a munkáltató rendes felmondásától a munkavállaló rendes felmondáshoz!
A félreérthető tanácsért bedrienn elnézését kérem. A félreérthető rész az első hozzászólásom utolsó mondata! A többi viszont helytálló. Mégegyszer elnézést!


ildiko31

the big cat # 2005.03.07. 19:16

Én is azt hiszem...

the big cat # 2005.03.07. 19:15

Én is azt hiszem...

Law1 # 2005.03.07. 16:23

Kedves Ildikó!

Szerintem néha kevered kicsit a dolgokat, nem? Itt senki nem beszél arról, hogy a munkavállaló részéről történő rendes felmondás jobb, mint a közös megegyezés. Ha olvastad a hozzászólásokat, akkor látod, hogy itt a közzös megegyezést a munkáltatói rendes felmondással áll mérlegen. Ez esetben pedig én is azt az álláspontot képviselem, hogy nem feltétlenül jobb a közös megegyezés. Sőt, sokszor érdemes kivárni, amíg a munkáltató mond fel.

ildikó31 # 2005.03.07. 13:35

Kedves big !
azért jár jobban a munkavállaló a közös megegyezésel, mintha maga mondana fel, mert pl. így a munkaviszony megszűnésétől jár elmehet munkanélküli segélyért, míg ha saját maga mondaj fel a munkaviszonyát rendes felmondással akkor egyszerre nem mehet!


ildiko31

the big cat # 2005.03.04. 11:08
  1. Táppénzre nem akkor lehet menni, ha felmondanak, hanem, ha beteg vagy. Minden más eset a társadalombiztosítási csalás bűncselekményét valósítja meg.
  2. Megbetegedni, és így táppénzre kerülni pedig bármikor lehet, nem csak a felmondást követő 3 napon belül, csak épp 3 napon túl nem kerülhetsz passzív táppénzre, tehát a felmondási idő lejártával a táppénznek is lőttek.
Karika # 2005.03.04. 09:59

Bedrienn!
Annak, hogy a munkaviszonyod közös megegyezéssel történő megszüntetését nem fogadod el, munkajogi következménye nincs. Mehetsz betegállományba, és ezzel a felmondési védettség is hatályba lép. Azonban, ha a felmondási értesítést nem fogadod el, (és ezt a munkáltató tanukkal tudja bizonyítani) már hiába szaladsz el orvoshoz kiíratni magad, a felmondási védettség nem éled fel. Természetesen a táppénzt kapod ekkor is, de a felmondási időd is ketyeg.

bedrienn # 2005.03.04. 08:42

Köszönöm a hozzászólásokat!

De eddig még mindig nem derült ki világosan számomra a lényeg.
Ha a közös megegyezést nem írom alá, akkor elméletileg még a cég alkalmazottja vagyok, tehát elmehetek még aznap táppénzre? Engem ez érdekelne.

Kedves the big cat szerintem ha felmondanak utána is táppénzre lehet menni 1 vagy 2 napon belül (jártam már ilyen cipőben). De engem a másik verzió érdekelne, ha jogilag megoldható.

Law1 # 2005.03.03. 17:46

Köszönöm!

the big cat # 2005.03.03. 16:21

De a lényeg, és azt hiszem law csak picit félreérthetően fogalmazott:

A közös megegyezést nem vagy köteles aláírni, és ha ezek után de még a rendes felmondás közlése előtt megbetegszel, akkor felmondási tilalom lép életbe.

Ha a rendes felmondást közölték veled írásban, azaz egy ilyen dokumentumot az orrod elé tettek, onnantól irreleváns, hogy azt te aláírod, átveszed, vagy széttéped, az átvétel megtagadásást maximum jegyzőkönyvezik, és a felmondás joghatálya beáll. Ezután már hiába betegszel meg, az nem hosszabítja mega felmondási időt.

Tanult kollegáim is ezt fejtegették, csak gondoltam egy kicsit rendszeresebben érthetőbb.

Viszont azt vitatnám, hogy amunkaválló jobban jár a közös megegyezéssel. Csak akkor jár jobban, ha jobb feltételeket tudna kiharcolni, de egy egy elhatározott átszervezéses leépítésnél miért adna többet a munkáltató, mint rendes felmondás esetén, hiszen jogszerű indoka van.

the big cat # 2005.03.03. 16:16

ildikó, miért is jár jobban?

ildikó31 # 2005.03.03. 15:10

Kedves Law1!

A közös megegyezést alá kell írni. A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése attól közös megegyezés, hogy mind a két fél akarja, és ezt írásos formába kell ölteni! Tehát ezt alá kell írni!

Lehetőség van arra, hogy a munkavállaló nem akarja a munkaviszonyának megszüntetését, akkor persze szó sem lehet közös megegyezésről. Ilyenkor a munkáltató rendes felmondással megszüntetheti a munkavállaló munkaviszonyát, melyet csak irásban tehet meg és indokolnia kell!
Megjegyzem, hogy a munkavállaló jobban jár a közös megegyezéssel, mint a rendes felmondással


ildiko31

Law1 # 2005.03.03. 14:02

A közös megegyezést nem is kell aláírnod, ellenben ha rendes felmodás keretében mondanak fel Neked és a felmondást megkaptad, akkor már a táppénzes megoldás sem segít, hisz a felmondás után mentél táppénzre. A felmondási tilalom pedig csak akkor áll fenn, ha már táppénzen vagy.

Egy haverom ugyan ebben a szituban volt. Szerencséje volt, hogy egy kollegája szólt neki, hogy ebédszünetben tervezik átadni neki a felmondását. Így gyorsan kiugrott ebédszünetben dokihoz és kiíratta magát. A céghez visszatérve be is hívták egyből a főnökhöz, ahol átadták a felmondását. De ő meg vigyorogva elővette az ortopédus által kiállított táppénzes igazolást és gerincproblémákra hivatkozva 3-4 hónapot otthon volt. Természetesen a munkaviszonya ez időben fennállt.

bedrienn # 2005.03.03. 13:01

Kedves Szakbarbár!

Cégünknél létszámleépítés lesz és lehet én is bele esek, mivel csak 1,5 éve dolgozom ennél a cégnél és nekem nem kell végkielégítést fizetni.
A férjemmel viszont kisbabát szeretnénk, ami bármikor bekövetkezhet, de csak 1-2 hét után mutatható ki.
Megtehetem-e azt, hogy ha el akarnak bocsátani közös megegyezéssel, akkor nem írom alá, hanem aznap estétől vagy másnap reggeltől táppénzre megyek(hisz akkor még van munkaviszonyom)?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Bedrienn